Yaratıcı endüstri ve İstanbul

Çağdaş Sanat
LinkedIn’in araştırmasına göre çalışanlar ya da iş arayanların çoğu kendisini yaratıcı olarak tanımlıyormuş.  Geçen bir arkadaşım "oğlum yaratıcı deme şuna ya, yaratmak Allah'a mahsustur" dedi. Yaratıcı sıfatını kullanamama gerekçemiz tanrının diğer varlıklardan ayırt edici sıfatı olduğu. Öyleyse Allahın tüm isimlerini şahıs isimleri olarak neden kullanıyoruz. Adamın birine İsmet diyoruz diğerine Gaffur, Azim Mümin, Fettah, Celil, Metin, Hamit, Macit, Samet…. E, nolucak şimdi? 

Bir de biz erkekler parsellemişiz Allahın isimlerini! Müftülüğe sormak lazım, neden kine! Yaratmak deyince aklımıza bulutların üstünde aksakallı dede çağrışımı yapmasın! Neyi kastettiğimiz belirli. Neden yaratmak mastarını kullanmaktan çekinelim! Aman diyeyim Bolat chip'i yapmadan çık şu konudan! Netameli konular bunlar! 

Yaratma yeteneği daha çok sanatçılar için kullanılırdı. Şimdilerde iş dünyasında çok aranan ve çok konuşulan bir özellik haline geldi. Yaratıcı endüstri kavramı İstanbul için çok önemlidir çünkü diğer üretim gruplarına nazaran daha nish bir yapıya sahiptir. Kısaca tanımlamak istersek “yaratıcı endüstri” fikrin hammadde olarak kabul edildiği, kazanç boyutu kesin olarak hesaplanamayan pazarlanması ve çoğaltılması yasalarla entelektüel sermaye kabul edilip korunan alanlar olarak tanımlanabilir. 

İstanbul sanayi devrimini kaçırdığı gibi, bilgi çağı dönemini de kaçırmıştır. Hizmet sektöründe tutunmaya çalışan Estambul için yaratıcı endüstrilere yapılacak yatırımlar iyi bir çıkış yolu olabilir. Yaratıcı endüstri derken Küçük Çekmece Gölü’ne su basmak, Ayamama Deresi’nin kotunu düşürmek ve Trakya’dan kanal açıp İstanbul’a yeni bir ada yaratmak, Fikirtepe bölgesindeki gecekonduları temizletip aynı çirkinlikte cam binalar dikmek, önüne gelen yerde AVM izni vermek gibi eylemler anlaşılmasın!


Fotoğraf Kaynak:Vikipedia

Yorumlar

benı yaratıcı olmamakla suclamıstı bırısı sevınsem mı uzulsem mı bılemedım :)
Asortik Krep dedi ki…
Bence yaratıcılık, kişinin kendi anlattığı bir özellik olursa itici ,başkası kullanırsa etkileyici olur ama ona da dikkat etmek lazım ki sizin taktir etmediğiniz birinin sizin hakkınızdaki yaratıcılığı şişirme operasyonuna benzemesin.Yani neye göre ve kime göre yaratıcılık..? :)

Örnekler müthiş bu arada, Trakya kanalının yabancı ülkelere doğalgaz tesisleri için izin kapısı olarak düşünülen bir yaratıcılığı kabul etmek mümkün değil tabii ki.
sağol bolat bu konuya değindiğin için.. bir takım sahte tanımlamalar ardında kendilerine yer edinenler ve buna izin verenler olduklarından fazla görünmeye çalışanlar... ve bir çoğu.. senin şu kısacık yazında hepsi var..anlayana...
Melange dedi ki…
Bolat, onlar yaratici degil "cilgin proce" daha bi ötesi yani..:)
Söyle de bakabiliriz,
yaraticiliktan kaynaklanan siradisi fikirler ile ortaya cikan kullanimlar ve alelade bir (cilgin) aklin sonucu yapilanlar..ilkine yaratici fikirler, digerine cilgin proceler deniyor.
Elif Ayvaz dedi ki…
Bir arkadaşım da beni yaratıcı olmamakla suçladı, napsak ki?!
Nuraycatasarimlar dedi ki…
Merhaba,siz benim önceki yorumumu yayınlamayın en iyisi ,düşünmeden hop diye yazdım,Allah inancım sonsuzda burda yanlış yorumlanabilirim kırk milletten insan okuyor:)) şimdiden teşekkürler.
Blogger Bolat dedi ki…
Biricit, kelimelere takılmamak lazım, kime göre yaratıcılık :)
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkür ederim, harikasınız, yorumunuza aynen katılıyorum :)
Blogger Bolat dedi ki…
Ne az ne fazla dimi ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol :) riya almış yürümüş bu günlerde :)
Blogger Bolat dedi ki…
Asortik Krep'in dediği gibi kime göre yaratıcılık :)yaratıcı düşünülemediği için mi kelimeye düşman olunmuştur acaba?
Blogger Bolat dedi ki…
Ne hallere düştük, kendi kendimizi sansürlüyoruz artık :)) yaşasın fikir özgürlüğü! Ne özgürlük ortamı! Endişenizi paylaşıyorum. Bence ilk yorumunuzda yanlış anlaşılacak bir şey yokmuş ama sizin isteğiniz olduğu için yayınlamadım :)
Nuraycatasarimlar dedi ki…
Yoo sansürlemek olarak algılamayın lütfen ,kimseden korkum yok,Allahın adları olduğu için yanlış anlaşılırım .Blogculara karşı yanlış yorumlanmak istemem çünkü beni yeterince tanımıyorlar:)) Anlayışınız için teşekkürler:)
Blogger Bolat dedi ki…
Koy ver gitsin Elif :)
seyabb dedi ki…
Yıl 2012, insanoğlu tartışırken birden küfürler yağdırıyor(sözcük dağarcığının kısıtlı olması olabilir),fikrini beyan etmeyi bilgiçlik,empati kurmayı acizlik,karşısındakini dinlemeyi de eksik bulmaca oyunu olarak algılıyor.Katıldığım bir toplantıda kendini olduğundan fazla göstermek isteyen bir kadın "Arda ismi Kur'anda bağlaç olarak geçiyor.Anlamsız kötü bir isim "dedi.Hoppalaaaaaaaa...Ben ona sormadım ki.Çocuğun ismini de, sınavda birinci olan bi çocuğun dersanenin reklam panolarında yayınlanan isminden görüp esinlendim.Son günlerde insanlara işaret parmağımızı gözlerine sokmayı çok seviyoruz.Bırakın herkesi istediği gibi konuşsun ve düşünsün.Ne söylendiği değil ne söylenmek istediğidir mühim olan.Bizim kadar imalı konuşan bir millet, nasıl olduda ağzımızdan çıkan kelimeleri ilk anlamlarıyla eleştirir oldu hayret ediyorum.İnanç başka söylem başka.Didiklemeyi seviyoruz vesselam.
Blogger Bolat dedi ki…
Eleştiri hakkı kutsal ama yargılama yargılaycı davranışları tasvip etmiyorum. Çok yerinde bir yorum tebrikler.
sevda s. dedi ki…
Yaratıcı ile ilgili kavram karmaşası kısmını çok iyi anlatmışsınız, ben de açıkçası bazı kişilerin yanında bu sözcüğü söylemekten çekiniyorum, çünkü artık buluttan nem kapan herşeye hede hödö karşı çıkan bir kısım insanlar var.
Ama yaratıcılık ile ilgili verdiğiniz örnekler de müthiş, bir şeyin başına işinin gerçekten ehli insanlar yerine onun tanıdığı, bununla aynı görüşte insanlar olursa başta,yaratıcılık sizin örnek verdiğiniz projelere kadar oluyor. Sonra onlar tutmuyor, çöküyor hadi senesi dolmadan gelsin yeni projeler.
Blogger Bolat dedi ki…
İşin en berbat yani kendimize düşüncelerimize sansür uygulamaktır ki artık herkes böyle bir korku için de çok yazık!
oslm krc dedi ki…
Osman abi tam da bu hafta "yaratıcı" kelimesini kullandığım için aldığım tepkilerle uğraşıyordum.Ve buna benzer bir çok kavram karmaşasına laf yetiştirmekle geçirdiğim bir hafta oluyor. Üstüne bu yazı iyi geldi.

çekirge:))
Blogger Bolat dedi ki…
Çekirge bakış açını değiştirme :) Ayar vermiş olmayayım :) Teşekkür ederim güzel yorum için.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi