Aklım beş karış havada!

Baharın müjdecisi yaz aylarının ilk emaresi leylekler İstanbul’a geldiler. İsteyene bacalardan çocuk atsınlar. İsteyene bereket getirsinler. Yeter ki bana bu yıl ki seyahat listemi versinler. Dengenin, huzurun, saflığın ve iyi niyetin kuşları İstanbul’a hoş geldiniz. İnsanın sizi görünce leylek olası geliyor. Çünkü hep bir seyahat hep bir yaz durumu vardır hayatınızda. Şimdi desem ki blog alemine “Kalkın gidelim buralardan başka memleketler görelim, çoluk çocuk, torba boncuk, konu komşu, hısım akrabayla yola çıkalım. Kendimize manzaralı konaklar seçelim doğanın keyfini sürelim.” Lakin yapamayız!  Türklerin leyleğe atfettikleri kutsallığın,  Alman, Balkan mitiyle ilgisi yoktur, benzer mitler vardır ama leylekler ile çocuklar arasında bağın kökleri, Türk mitolojisindeki dişi ruh  Umay’dan gelir. Koruyucu huş hami kuş dişi kuş yani! Mesela ölen çocuklar için kuş oldu uçtu gitti deriz. Bunu onların bi günah olduğunu ifade etmek için kullanılır. Anne ile çocuk kelimesini ifade eden “yavru” kelimesine bir bakın "yavru kuşum" kelimesi insanı on ikiden vurmaz mı?
Birçok inanışta leyleklere torpil geçilmiştir örneğin yine bizim kültürümüzde Mekke’yi geçtiklerine inanılıp “hacı leylek” denmiştir. Antik Roma’da gençlerin yaşlıları koruyup kollaması ile ilgili yasaya "leylekler yasası" denmiştir. Hıristiyanlıktaki Paskalya’nın leyleklerle ve baharla sıkı bir ilişkisi vardır. Şimdi hava biraz soğuk leylekler bir süreliğine İstanbul’da Şile, Ağva ve Ömerli Baraj Gölü etrafında konaklayıp, Boğaz üzerinden Trakya’ya doğru uçacaklar. Eğer bir gün bir yerde bir leylek görürsen şunu yap çekirge. Geç karşısına leyleğin, öyle uzun uzun bak, tek ayaküstü yoğa nasıl yapılırmış öğren. Sonunda ruhun sükûna erecek sende kuş gibi hafiflemiş olacaksın.

Not: Leylek sözcüğü dilimize Farsça legleg kelimesinden girmiştir. Bu leyleklerin gagalarından çıkan lag lag seslerinden türemiş bir yansıma isimdir. Leylekle ilgili bir sürü deyim bulunmaktadır beni en çok etkileyeni "leyleğin attığı yavru" terimidir, bir yerde istenmemeyi ifade etmek için kullanılır. Leyleği kuştan mı sayarsın yazın gelir kışın gider, Leyleğin ömrü laklakla geçer ve leyleği havada görmek deyimlerini ve leylek gibi sıfatını da zaman zaman kullanırız.

Yorumlar

Naz dedi ki…
Leylegi o yil ilk, havada gorursen tum yil gezeceksin, dururken gorursen evde kos kos oturacaksin demekmis:) Wallahi bende hep tuttu bu:)
aylak kadın dedi ki…
Leyleği havada görmen dileğiyle o zaman :))
Blogger Bolat dedi ki…
Umarım bizde de tutar dünyanın tozunu alırız biraz :))
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkürler efem size de hava da görün :)
Hocam.. şimdi anladım neden öğretmenler tek ayak üzerinde durma cezası verirmiş.. bana hiç öyle ceza vermemişlerdi taa ki bugüne kadar.. (çekirge deyince üzerime alındım).. :)) ama bilirim öğretmenler güzellik için söyler:)
ilk bulduğum leylekle beraber tek ayak üstünde yoga yapcem de.. ben bebeklikten beri onlarla yoga yapınca halim ne olacak.. hep hafif vaziyette göklerde mi kalacam?
Caner Cangül dedi ki…
Hacı Leylek ve hatta Hacı Baba derlermiş. Evet, ben havada leylek seyrinden sonra çok gezdim sanırım. Hatta sonbahar göçünde onbinlerce gördükten sonra biraz geç de olsa ülke dışına attı beni :)
Hülya dedi ki…
Leylekler artık gelsin. İstanbul bu kış çok kar gördü :)
okuyan dedi ki…
Sedef Adası leyleklerin göç yolu üzerindedir. 2 sene önce o tarihte adadaydık ve 1 gece adada konakladılar. Ağaçlar, çatılar her yer o güzelim leyleklerle doluydu. İlk kez bu kadar yakından ve bu kadar çok leylek görmüştüm. Öyle zarifler ki. Eşim bir sürü fotoğraf çekti, bir ara blogda paylaşırım.
Mutlu Eller dedi ki…
Legleg ne çok girmiş hayatımıza Bolat!
Sen sıralayınca deyimleri, sıfatları bunu düşündüm:)
Kendim için (ve senin için) leyleği havada görmeyi çok istiyorum:))
Fatma dedi ki…
Biz Leyleği havada gördük ve yolculuklara başladık bile:) Dilerim siz de istediğiniz yolculuklara istediğiniz kadar çıkarsınız:)
Klio'nun Şarkısı dedi ki…
Çok hoş bir yazı:) Ve doğru... Geçen sene leyleği havada görmüştüm ve hakikaten yurt içi, yurt dışı epey bir gezmiştim:)Kesinlikle inanırım.
miniamania dedi ki…
Çocukluğumda leylekler Bakırköy'deki evimizin bacasına konarlardı.İlk baharla birlikte havada görebilmeyi hep umut ederdik. Bana o günleri anımsattınız. Bu yaz dilediğiniz gibi olsun umarım. Leylek masalları ile kandırlamayacağımız günler dileğiyle...
Unknown dedi ki…
Vallahi kafan bes karis havada! :-))))

Arkadaslar, seneler evvel gazetelerden birinde cok buyuk bir ihtimalle rahmetli Sevgi Gonul ile yapilmis bir roportaj okumustum, her sene yilbasinda saat 12'de evin kapisindan uc kere girip cikarmis, butun sene cok seyehat etmek icin. Ben o zamandan beri aklima geldikce yapiyorum, hic sasmadi! Hani leylegi goremeyenler denesin derim :-)
Adsız dedi ki…
Tek ayak üstü yoga ha :):):) Kahkaha patlattım sayenizde Allahta sizi güldürsün emi..:)
Kum Tanesi dedi ki…
Bolat Bey, zevkle okunan bir yazi olmus. Bizleri bu yaziyla kah cocuklugumuza götürmüssünüz, kah üzerinde düsünmeye baslatmissiniz.Ben de leylegi havada görüpde dünyayi dolassa pes etmeyeceklerdenim.Lakin, bu dünyayi böyle kirlettikce zavallilari belki de hic göremeyecegiz bir zaman sonra.Emeginize saglik diyorum.
çiço dedi ki…
herkese leyleği havada görmek nasip olsun :) gezelim hepimiz mutlu mutlu :)))
Muge Cerman dedi ki…
Paylaşım için teşekkürler, bizlere de küçük yaşlarda leylek görürsek çok seyahat edeceğimiz söylenirdi. Uzun süredir dikkat etmemişim.Bu yılı kaçırdım, 2012'yi 2013'e bağlayacak gecede Barisbasak'ın önerisini deneyeceğim :)
çiço dedi ki…
süper fikir yılbaşı gecesi üç kere gir çık birde martta leylekleri gör ohh baharla birlikte evin yolunu unut gez babam gez :))
Blogger Bolat dedi ki…
Evet çekirge kanatlanıp uçacak hatta fenafillaha filan uçacaksın güzel insan olacaksın :))
Blogger Bolat dedi ki…
Caner bu yıl da çok gezeceğimiz bir yıl olsun :)
Blogger Bolat dedi ki…
Geldiler geldiler şuan İstanbuldalar önemli olan sizin onları hava görmeniz :) ara sıra aklınızın havada olmasında fayda var :))
Blogger Bolat dedi ki…
O zaman siz o fotoğraflardan bana mail atın bende leylek resmini değiştireyim sizin piloğa link vereyim :) kaynak olarak.
Blogger Bolat dedi ki…
Evet Semi havada görelim, çok gezelim, çok yerler görelim :))
Blogger Bolat dedi ki…
Ohhh ne mutlu size efenim, darısı başımıza, sağolun :)
Blogger Bolat dedi ki…
Leylek leylek havada... havada görmek istiyoruzzz:))
Blogger Bolat dedi ki…
Heaa, tek ayak üstü yoga :)) zarif ve incecik hayvan, halinden belli değilmi? Yoga iyidir:))
Blogger Bolat dedi ki…
Sevgili çevre dostu insan Kum Tanesi:) keşke bu ruhsuz betonlar olmasa onları Büyükçekmece, Küçükçekemce göllerinde de göreceğiz :) Kuşların bir çoğu bu gökdelenlere çarpıp ölüyor!
Blogger Bolat dedi ki…
Çiçoooo, yürekten katılmaca :))
Blogger Bolat dedi ki…
Efenim en kısa zamanda leyleği havada görüyoruz :)
LILA MOONLIGHT dedi ki…
Cok sevdim bu leylek postunu. Ben en son yoga yapan leylegi uni caglarimda Sarigerme sahilinde gormustum ve cok etkilenmistim, oyle tek basina yavrum kumsalda tek ayak ustunde bekliyordu, nisan ayinda. Sanirim bir sakatligi vardi : ) Leylek motifli bir seyler istedigimi hatirlattin bana simdi Bolat : ) Son postta sana mini bir surpriz var : )
LILA MOONLIGHT dedi ki…
Bir de soruna cevap veriyim, evet burasi sarap cenneti, cok ucuz, paylastiklarimdan cok daha pahalilari da var ama bu gosterdiklerim de cok iyi kalite ozel gunlerde icmek isteyecegin saraplardan, bunlardan cok daha ucuzlari da dolu supermarkette, ben sisesi, etiketi, adi, tadi ile bir butun olarak begendigim birkac tanesini paylastim. Sorma TR de sarap icmek bir lux, yerli sarap ta cok pahali bence, nasil bir vergi sistemiyse artik...
pembe kekik dedi ki…
Bu yıl leyleği ben de havada görmek istiyorum:)
Blogger Bolat dedi ki…
Güzel bir dekor olurdu evde bence :) güzel kuşlardır kuşların hepsi güzeldir naif ve zarif hayvanlar :)
Blogger Bolat dedi ki…
Deli Dumrul desek hata etmiş olmayız, koy koy koy vergiyi nereye kadar!
Blogger Bolat dedi ki…
Umarım görürsünüz göremezseniz fotoğrafta gördüğünüzü unutmayın :)
Olé dedi ki…
Leyleklerin gocune Eylul ayinda sahit olmustum Istanbul'da. Havada binlercesi vardi, bir gun boyunca ancak toparlanip yollarina devam etmislerdi. Birkac gun sonra da kirlangiclar basmisti gokyuzunu. Inanilmaz birer gorsel solendi ikisi de. Ilginc ama gelislerine hic sahit olmadim. Hep Bursa Istanbul yolu arasinda yuvalarini gorur; haydi bir havalansinlar diye bekler dururdum.
Adsız dedi ki…
şimdi leylek gelse beni bu ofisten alsa götürse bi güney kore japonya dolaştırıp geri getirse nolur yani...
LILA MOONLIGHT dedi ki…
Ya yorumumu tekrar okudum da, yanlis karakteri kullanmisim hizli yazinca, tabiki uzgun surat yapmak istemistim, yani : ( Sakat hayvan gorupte gulucek halim yok...

Evet leylekli birseyler kesin bulucam ev dekoruna katicam, yada giysilerime : )
Koca Fil dedi ki…
Zarif hayvan .
Blogger Bolat dedi ki…
Beni de Norveç fiyordlarına bıraksa diyorum ama :)
Blogger Bolat dedi ki…
Zarif ve hayvan ama bildiğimiz anlamda hayvan :)
Unknown dedi ki…
Yorumlara cok guldum arkadaslar, kimse oturmak istemiyor tam bu bloga uygun bir ruh bu!
Herhangi bi kapi da olur diye fetva vermek istiyorum hahahaha ben 10 senedir memlekete gidemeyen arkadasi is yeri kapisindan gecirdim uc kere, tuttu valla! Onemli olan niyet diye bosuna dememisler :-)
Blogger Bolat dedi ki…
Otur otur nereye kadar. Gezelim görelim diyorum. Öyle savanada aslan yavrusu Galapagosta kamplumbağa filan değil olsa fena olmaz ama biraz hareket başka şehirler başka memleketler görelim.
Blogger Bolat dedi ki…
Ole,bu sabah gördüm :) ne estetik kuştur ne güzel süzülüyordu martı dedi arkadaş abi martıdan başka kuş görmediği için :)) Hea martı dedim, bir kanat açıklığı martı kadar :))
Blogger Bolat dedi ki…
Biz anladık Aylin :) merak etme problem yok bizden yana arkadaşım :)
stylekolik dedi ki…
Hakikaten çok hoş yazılar. Okumaktan keyif alıyorum.
Feza dedi ki…
Beni 12'den vuran yavru kuşum oldu, Leylekler gibi aklı beş karış havada dolaşıyor bu ara :) bende peşinden iki şehir arası git gel başım döndü, umarım benim leylek bir an önce yere iner. Şaka bir yana herkese bu sene Leyleği havada görüp bol keyifli seyahatler dilerim.
siyah kuğu dedi ki…
leyleği havada görmeniz dileğiyle):)
Hayal Kahvem dedi ki…
Leylek leylek havada
Yumurtası tavada
Gel bizim hayata
Hayat kapısı kilitli
Aramızda kalsın Bolat ama...

Leyleğin başı bitliii:)))
brl dedi ki…
Merhabalar, blogunuz muthis, cok keyifli, uyenizim sizide benim bloguma beklerim :)
Selen's style dedi ki…
blogunuza bayıldım...
Melange dedi ki…
evet evet evet, seyahat listemizi versinler ya da giderken beni de alsinlar sürüye, söyle sicaklara kacayim ben de onlarla..
Madebynzlfebas dedi ki…
Istanbul'u bu kadar ozlemisken, simdi orada sizin yerinizde olup, leylegi havada gorebilseydim, yine Istanbul derdim kesinlikle... Elinize dilinize saglik...
Blogger Bolat dedi ki…
Evet leyleği havada görelim :) siz biraz yorulsanız da en azından monoton değil hayatınız :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi