Aklım beş karış havada!
Baharın müjdecisi yaz aylarının ilk emaresi leylekler İstanbul’a geldiler. İsteyene bacalardan çocuk atsınlar. İsteyene bereket getirsinler. Yeter ki bana bu yıl ki seyahat listemi versinler. Dengenin, huzurun, saflığın ve iyi niyetin kuşları İstanbul’a hoş geldiniz. İnsanın sizi görünce leylek olası geliyor. Çünkü hep bir seyahat hep bir yaz durumu vardır hayatınızda. Şimdi desem ki blog alemine “Kalkın gidelim buralardan başka memleketler görelim, çoluk çocuk, torba boncuk, konu komşu, hısım akrabayla yola çıkalım. Kendimize manzaralı konaklar seçelim doğanın keyfini sürelim.” Lakin yapamayız! Türklerin leyleğe atfettikleri kutsallığın, Alman, Balkan mitiyle ilgisi yoktur, benzer mitler vardır ama leylekler ile çocuklar arasında bağın kökleri, Türk mitolojisindeki dişi ruh Umay’dan gelir. Koruyucu huş hami kuş dişi kuş yani! Mesela ölen çocuklar için kuş oldu uçtu gitti deriz. Bunu onların bi günah olduğunu ifade etmek için kullanılır. Anne ile çocuk kelimesini ifade eden “yavru” kelimesine bir bakın "yavru kuşum" kelimesi insanı on ikiden vurmaz mı?
Birçok inanışta leyleklere torpil geçilmiştir örneğin yine bizim kültürümüzde Mekke’yi geçtiklerine inanılıp “hacı leylek” denmiştir. Antik Roma’da gençlerin yaşlıları koruyup kollaması ile ilgili yasaya "leylekler yasası" denmiştir. Hıristiyanlıktaki Paskalya’nın leyleklerle ve baharla sıkı bir ilişkisi vardır. Şimdi hava biraz soğuk leylekler bir süreliğine İstanbul’da Şile, Ağva ve Ömerli Baraj Gölü etrafında konaklayıp, Boğaz üzerinden Trakya’ya doğru uçacaklar. Eğer bir gün bir yerde bir leylek görürsen şunu yap çekirge. Geç karşısına leyleğin, öyle uzun uzun bak, tek ayaküstü yoğa nasıl yapılırmış öğren. Sonunda ruhun sükûna erecek sende kuş gibi hafiflemiş olacaksın.
Not: Leylek sözcüğü dilimize Farsça legleg kelimesinden girmiştir. Bu leyleklerin gagalarından çıkan lag lag seslerinden türemiş bir yansıma isimdir. Leylekle ilgili bir sürü deyim bulunmaktadır beni en çok etkileyeni "leyleğin attığı yavru" terimidir, bir yerde istenmemeyi ifade etmek için kullanılır. Leyleği kuştan mı sayarsın yazın gelir kışın gider, Leyleğin ömrü laklakla geçer ve leyleği havada görmek deyimlerini ve leylek gibi sıfatını da zaman zaman kullanırız.
Yorumlar
ilk bulduğum leylekle beraber tek ayak üstünde yoga yapcem de.. ben bebeklikten beri onlarla yoga yapınca halim ne olacak.. hep hafif vaziyette göklerde mi kalacam?
Sen sıralayınca deyimleri, sıfatları bunu düşündüm:)
Kendim için (ve senin için) leyleği havada görmeyi çok istiyorum:))
Arkadaslar, seneler evvel gazetelerden birinde cok buyuk bir ihtimalle rahmetli Sevgi Gonul ile yapilmis bir roportaj okumustum, her sene yilbasinda saat 12'de evin kapisindan uc kere girip cikarmis, butun sene cok seyehat etmek icin. Ben o zamandan beri aklima geldikce yapiyorum, hic sasmadi! Hani leylegi goremeyenler denesin derim :-)
Evet leylekli birseyler kesin bulucam ev dekoruna katicam, yada giysilerime : )
Herhangi bi kapi da olur diye fetva vermek istiyorum hahahaha ben 10 senedir memlekete gidemeyen arkadasi is yeri kapisindan gecirdim uc kere, tuttu valla! Onemli olan niyet diye bosuna dememisler :-)
Yumurtası tavada
Gel bizim hayata
Hayat kapısı kilitli
Aramızda kalsın Bolat ama...
Leyleğin başı bitliii:)))
Yorum Gönder