Ebabil bir kuştur!

Yazın Müjdecileri Ebabiller Geldi


Nisan ayının müjdecileri, keskin çığlıklarıyla İstanbul’a geldiler. Onlar ki havada uyur, havada çiftleşir, havada beslenirler, çok nadiren yere inerler, uçan böcüklerin düşmanı, göklerin hakimleri çelik kanatlı Apus Apus’lardır. Ne pus ne pus? Apus Apus: Latince ayaksız demektir. 

Biz Türkler ona çobanaldatan, yelyutan, güngüç, çomarlık, durulu, keçisağan adlarını vermişiz ama en afilli adı "ebabil" Arapça kökenlidir, kelimenin anlamı sürü, bölük demektir. Kırlangıca benzer bu kuş hatırladınız değil mi? Kırlangıçtan biraz tombulca kanatları elips şeklindedir. Ayakları çok kısa olduğu için yerde yürümesi çok zordur çünkü gövdesini taşımak için yeterli değildir Tanrı onu hep uçsun diye yaratmıştır. 


Fil Suresinde Adı Geçen Kuş


Hız onda, manevra onda, aero dinamik onda, çok parçalı çelik gibi 180 derece açılabilen çeneler onda, olağanüstü kamuflaj onda, Skorsky, Kobra helikopterleri halt etmiş havada aslı kalmak onda, F16 gibi dalmak onda ilahi güç de ondan yana! Nasıl yani? Şöyleki, Kur’anda “Fil” suresinde geçen kuşlardır. Kısaca hikayesi şu: Habeşistan kralı, Yemen’i tarumar edip oraya bir uyduruk hükümdar tayin eder adı Ebrehe. 

Ebrehe Sarayının İçine eden Arap

Yemen Kralı Ebrehe "ülen napsam napsam şu Necaşi’ye yaransam" diye düşünür ve sonunda Yemen’in Sana şehrini turizm kenti yapmaya karar verir.  Pilot uygulamaya  Kallis adında tapınakla başlar, yapı ihişamlıdır, konforludur, duvarları altındır, çeşmelerden şerbetler akar fekat tapınağa kimseler gelmiyor, derken bir gece iki Arap tapınağı ziyarete gelir oh ne güzel işler açılacak derken bu iki Arabın tapınağa pislediği anlaşılır, hiddetlenen Ebrehe "ülen ben sizi mabedinizi başınıza geçirmem mi" diyerekten celallenir ve Kabeyi yıkmaya karar verir, tank, top, havan, fil kısaca Allah ne verdi ise yanına alarak Kabeye saldırır işte tam o sırada bu ebabillerin bölük bölük gelip ateşten sıcak taşlar atarak Ebrehe’nin ordusunu telef ettiği anlatılır.


Ebabil’e neden çobanaldatan ya da çomarlık denir? 


Çünkü yürümekte zorlandığı için çoban ya da koyunlar köpekler ona çok yaklaşana kadar hiç istifini bozmaz çobanlar da köpekler de kamuflaj nedeniyle onu fark edemez taaa ki basacakken aniden pıııııııııııııırrrrrrrrrrrrrrrrr yapınca köpekler ve çobanların aklını alır! BU yüzden çobanaltadan.

Neden Keçi sağan denilir? 


Sanırım Almança çevirisinden ve Alman mitinden kaynaklanır. Çünkü “Ziegenmelker”  Ziegen-Keçi, Melker-süt ineği anlamına gelir.  Güya bu kuşlar yazları ağıllara dalıp keçilerin sütlerini emerler, çünkü ağızları büyük ve karınlarının altı süt içmekten beyazlamıştır(Ak karınlı Ebabil). Neden yel yutan denir? çünkü sekiz parça ağzını böcekleri kapmak için kepçe gibi açar yel yutmaz böcük yutar biz Türkler bu yüzden yel yutan deriz.

Yorumlar

gülümse dedi ki…
demek meşhur ebabil buymuş.
annemahsustan dedi ki…
Çok ilginçler, tabii neye göre diye bir soru gelebilir buna istinaden, diğer kuş türlerine göre deyivereyim: )
Geçen seneydi yanlış hatırlamıyorsam Radikalde bunlarla ilgili çok genişçene bir yazı çıkmıştı...
Ve bence tam çarpışacaklarını düşündüğüm anda, o hızda son bir hamle ile yön değişitirebilmeleri en güzel yönleri...
çiço dedi ki…
ebabil benim için kırlangıçtan bozma kabeyi kurtaran kuştu sadece :) artık kendisine saygım sonsuz maazallah bi pııııııırrrlarsa aklımı alır :) merak etmeden güzel şeyler öğrenmek çok keyifli sağol ;)
annemahsustan dedi ki…
Bir şey daha sanırım yanlış anladım; üremek için yere indiklerini hatırlıyorum.
"Onlar ki havada uyur, havada çiftleşir," yazmışsınız ya...
-ukalalık gibi anlaşılmasın da-
Blogger Bolat dedi ki…
Budur efem, kuşlar sınıfının piridir :))
Blogger Bolat dedi ki…
Üremek içinde inerler dinlenmek içinde fakat bacakları kısa olduğundan gövde üzerine otururlar neredeyse:) yuvalarını evlerin çatı kenarına yaparlar ki ordan kendini boşluğa bırakıp havalanmak kolay olsun diye :)
Blogger Bolat dedi ki…
Rica ederim, öğretmek gibi bir amacım yok ama siz öğreniyoruz diyorsanız ondan da mutlu olurum, maksat eğlenelim :))
Caner Cangül dedi ki…
vicir vicir dedikodu yaparlar biraraya geldiklerinde cati diplerinde. :) cok ebabil az sinekli gunler.
Unknown dedi ki…
E ben bunu kırlangıç sanıyordum! Sağol, yeni birşey öğrendim. Yazı üslubunu da çok sevdim. Üzerine rahat birşeyler giymiş gibi oluyor insan.
Blogger Bolat dedi ki…
Caner kesinlikle bol ebabil bol kırlangıç ve az sinekli günler :)
Blogger Bolat dedi ki…
Aslında yanılmış sayılmazsın çünkü aynı ailedendirler biraz tombul ve iridirler kırlangıçtan :) iltifatlar içinde ayrıca teşekkür ederim mutlu oldum :) genellikle gece öterler.
yine güzel bir şeyler öğrenirken yine keyifli bir yazı okudum
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkürler :) e devam ediyoruz yazmaya o zaman :)
Daha önce hiç bilmediğim bir kuş türü. Ebabil olarak anılığını duymuştum fakat tam olarak neye benzediğini bilmiyordum. Gerçekten isimlerinin oluşumları da ilginçmiş. Güzel bilgiler ve güzel bir paylaşım olmuş. Emeğinize sağlık.
Blogger Bolat dedi ki…
Okumak da bir emektir ben de saygı duyuyorum vakit ayırıp okuduğunuz ve ayrıca yorum yazdığınız için ,teşekkürler :)
Unknown dedi ki…
Blogumdaki yorumunu görünce hemen koştum geldim Beykent'e :)) Kimmiş bakalım bu "Düşişleri Müsteşarı" komşum diye. İyi ki de gelmişim :)) Yazını zevkle okudum. Yazıda üslup o kadar önemli ki, bazen ne yazdığın değil nasıl yazdığın daha büyük önem kazanıyor. Fırsat buldukça geçmiş postlarını da okuyacağım, yeni paylaşımlarda görüşmek ümidiyle... AyşeNur
Üslup her zamanki gibi harika.Konuyla bütünleşince keyifle okuyorum.İster istemez bu kadar keyifli yazılardan bir şeyler öğreniyorum bu da çok hoşuma gidiyor. Sevgiler devamını bekliyorum :)
Blogger Bolat dedi ki…
Sormayın efem, Çengelköy, Beşiktaş, Sariyer, Beykent artık ben İpsaladan çıkarım giderim :)) Hoş geldiniz :)
Blogger Bolat dedi ki…
Öhü, Öhü ,yorumu okurken gene kızardı bizim yanaklar :)çok teşekkür ederim, çok naziksiniz:)
LILA MOONLIGHT dedi ki…
Super bir tanitim olmus yine Bolat, ben hic bilmiyordum bu kuslari, adlarin da hicbirini duymamisim. Kim Milyoner olmak istere hazirlaniyorum sayende : ) Romadan hicbirsey almadim, bakmasi yetti : ) Indirime sakliyorum istahimi ama o gosterdigim magazalardan degil : )
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkür ederim tamam ara ama soru elimizde patlarsa bak karışmam :))
Zeynep dedi ki…
Öğrenmek, öğrenirken eğlenmek bu olsa gerek.Üslup harika elinize sağlık gerçekten..:)))
Blogger Bolat dedi ki…
Eğleme kısmı benim için daha önemli ama o arada öğrendiysek ki böyle bir amacım yok :)) krem dö la krem
pembe kekik dedi ki…
Çok seviyorum yazılarını Bolat.Bazen yorum bırakamasam da mutlaka okuyorum.Bir sürü şey öğrendim yine yoksa bilgim bir şarkıda duyduğum kadar kalacaktı.Ebabil bir kuştur:)
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkür ederim, ak sakallı dede bellemeyin beni sakın :)) işte sıradan biriyim, belki farkım, öğrendiğimi, bildiklerimi sizin gibi değerli insanlarla paylaşıyor olmam:))
Adsız dedi ki…
ebabil bir kuşturdan başka başka bişey bilmiyordum ben :D
Blogger Bolat dedi ki…
Yine de ebabil bir kuştur :)) diyelim biz.
Hülya dedi ki…
Yazınızı aslında okumuştum. ebabillerin bu kadar maharetli olduklarını bilmiyordum. davetiniz üzere döndüm. yazılarınız gerçekten keyifli :)
N.Narda dedi ki…
vallahi nasıl hava atarım ben şimdi böyle kanatlı kuş görünce, aa bakın apus apus'lar gelmiş! :))
Blogger Bolat dedi ki…
Efem bilgimiz her türlü mavraya, hava atmay,a tiye almaya müsaittir, gerekirse bilgece budur apus apus diyebilirsiniz :))
KARDEŞ BEN GELDİM ÇOK HOŞ ANLATMIŞSIN ELLERİNE SAĞLIK
:)))
Blogger Bolat dedi ki…
Efenim hoş geldiniz sefalar getirdiniz, işte öyle eğleniyoruz biz burada :))
elma+Z dedi ki…
cok guzel bir yazı olmus (döktürmüşsün) keyifle okudum.
Apus apus he vay be! Aydınlatıcı, güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler :)
laleninbahcesi dedi ki…
Demek Düşler Sokağının çok sevdiğim şarkısında ki yalı çapkını , çoban aldatan kuşu bu.
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkür ederim :) keyif almanıza sevindim:)
Blogger Bolat dedi ki…
Apus Apus, Çobanaldatan, Ebabil :))
Blogger Bolat dedi ki…
Postu yazarken ben de hatırladımdı Suavi şarkısını :)
Mutlu Eller dedi ki…
Bolat, kuş fotoğraflarını sen mi çektin, alıntı mı?
Bir yerde kuş görüp, aaa bu falanca kuş diyenlere veya ormanda gezerken bilmem ne ağacı diyenlere saygım sonsuz. Hiç beceremem, öğrenirim ama akılda kalmaz. Bir kere daha görsem gene sorarım, bu ne kuşuydu diye:))
Bir arkadaşım kuşlara feci merak sardı, önce fotoğraflıyor, sonra araştırıyor. Gerçekten çok iyi fotoğraflar çekiyor.
Nuraycatasarimlar dedi ki…
Sayenizde ne çok şey öğrendik:) Ebabil'i biliyordumda bu kadar ayrıntıyı bilmiyordum:)
miniamania dedi ki…
her zamanki gibi, bilgiyi keyifle sunmak. gerçekten güzel yazıyorsun dostum.Hani bakmadan edemiyorum yazılarına. Zaman zaman eskilere de gidiyorum. bilgilopedi gibisin)) Kalemine yüreğine sağlık.
Esen kalasın
Blogger Bolat dedi ki…
Bildiğin üzere ben bir kuş gözlemcisiyim :)) 10 yıl oluyor bu uğraşa başlayalı, fotoğrafları ben çekmedim, peki kaynak neden yok çünkü fotoğrafları özgün haliyle yayınlamadığım için kaynak vermek doğru olmazdı. Kuşlardan öğreneceğimiz çok şey var Semi :))
Blogger Bolat dedi ki…
Ne güzel :) çok mutlu oldum ben :)
Blogger Bolat dedi ki…
Üstat şeref verdiniz yorumla bende sizin yapıtlarınız hastayım nolucak :) o çilingir sofrasını alim bu postu size verim diyeceğim ama uygun bir takas olmayacak :)))
Vladimir dedi ki…
Okuması zor bir konuyu keyifle okunacak biçimde anlatman, ilgi çekici hale getirmen çok iyi. Zevkle okudum. Teşekkürler.

Bu arada eğer yazmak istersen, bir adet mim yolladım sana.
Adsız dedi ki…
İlgiyle okudum..Teşekkürler.. Kuşlarla ilgili bildiğim bi tek şey var ,o da ben camları sildikten hemen sonra pislemeleri :):) Yakında bez bağlamayı planlıyorum onlara..Hatta " Bezcil Kuşlar" diyeceğim..Yeni tür :):)
Blogger Bolat dedi ki…
Aman efenim hoş geldiniz :) ama bu yazdığınızı kuşlar duymasın derim hep elinizde faraş küpeşteleri silmek zorunda kalırsınız mazallah :))
N.Narda dedi ki…
Bilgi kaynağımız sağlam,gönül rahatlığıyla hava atarız manasına:)hazırlopçu bi milletin nadide bir ferdi olaraktan diyorum yani:)
Blogger Bolat dedi ki…
Eywallah tepe tepe kullanınız :))
RABİA SERTELİ dedi ki…
Ebabil kuşunu Fil suresinden bildiğim için Arabistan yarımadasına has bir kuş türü zannediyordum. Bilgilendirici yazınız için teşekkürler.
Not: Bu yorum gelirse eğer 3üncü denemem olduğunu bilin lütfen. Sabır da bir yere kadar.:)))
Blogger Bolat dedi ki…
Rica ederim :)Çok özür dilerim bu blogger haytasının google zebanisinin marifeti :( onlarda teknik sorun vardı!
Ferhat Bayram dedi ki…
saygilar herseyi bilen adam (:
Blogger Bolat dedi ki…
Estağf. Ferhat böyle bir iddiamız olmadı hiç :)
istanbul dedi ki…
sırf görüntelemek için her yıl birçok fotoğrafçının geldiğini duymuştum
Feza dedi ki…
Keyifle okudum.. tesekkurler Alp Bey.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı