Ebabil bir kuştur!
Yazın Müjdecileri Ebabiller Geldi
Nisan ayının müjdecileri, keskin çığlıklarıyla İstanbul’a geldiler. Onlar ki havada uyur, havada çiftleşir, havada beslenirler, çok nadiren yere inerler, uçan böcüklerin düşmanı, göklerin hakimleri çelik kanatlı Apus Apus’lardır. Ne pus ne pus? Apus Apus: Latince ayaksız demektir.
Biz Türkler ona çobanaldatan, yelyutan, güngüç, çomarlık, durulu, keçisağan adlarını vermişiz ama en afilli adı "ebabil" Arapça kökenlidir, kelimenin anlamı sürü, bölük demektir. Kırlangıca benzer bu kuş hatırladınız değil mi? Kırlangıçtan biraz tombulca kanatları elips şeklindedir. Ayakları çok kısa olduğu için yerde yürümesi çok zordur çünkü gövdesini taşımak için yeterli değildir Tanrı onu hep uçsun diye yaratmıştır.
Fil Suresinde Adı Geçen Kuş
Hız onda, manevra onda, aero dinamik onda, çok parçalı çelik gibi 180 derece açılabilen çeneler onda, olağanüstü kamuflaj onda, Skorsky, Kobra helikopterleri halt etmiş havada aslı kalmak onda, F16 gibi dalmak onda ilahi güç de ondan yana! Nasıl yani? Şöyleki, Kur’anda “Fil” suresinde geçen kuşlardır. Kısaca hikayesi şu: Habeşistan kralı, Yemen’i tarumar edip oraya bir uyduruk hükümdar tayin eder adı Ebrehe.
Ebrehe Sarayının İçine eden Arap
Yemen Kralı Ebrehe "ülen napsam napsam şu Necaşi’ye yaransam" diye düşünür ve sonunda Yemen’in Sana şehrini turizm kenti yapmaya karar verir. Pilot uygulamaya Kallis adında tapınakla başlar, yapı ihişamlıdır, konforludur, duvarları altındır, çeşmelerden şerbetler akar fekat tapınağa kimseler gelmiyor, derken bir gece iki Arap tapınağı ziyarete gelir oh ne güzel işler açılacak derken bu iki Arabın tapınağa pislediği anlaşılır, hiddetlenen Ebrehe "ülen ben sizi mabedinizi başınıza geçirmem mi" diyerekten celallenir ve Kabeyi yıkmaya karar verir, tank, top, havan, fil kısaca Allah ne verdi ise yanına alarak Kabeye saldırır işte tam o sırada bu ebabillerin bölük bölük gelip ateşten sıcak taşlar atarak Ebrehe’nin ordusunu telef ettiği anlatılır.
Ebabil’e neden çobanaldatan ya da çomarlık denir?
Çünkü yürümekte zorlandığı için çoban ya da koyunlar köpekler ona çok yaklaşana kadar hiç istifini bozmaz çobanlar da köpekler de kamuflaj nedeniyle onu fark edemez taaa ki basacakken aniden pıııııııııııııırrrrrrrrrrrrrrrrr yapınca köpekler ve çobanların aklını alır! BU yüzden çobanaltadan.
Neden Keçi sağan denilir?
Sanırım Almança çevirisinden ve Alman mitinden kaynaklanır. Çünkü “Ziegenmelker” Ziegen-Keçi, Melker-süt ineği anlamına gelir. Güya bu kuşlar yazları ağıllara dalıp keçilerin sütlerini emerler, çünkü ağızları büyük ve karınlarının altı süt içmekten beyazlamıştır(Ak karınlı Ebabil). Neden yel yutan denir? çünkü sekiz parça ağzını böcekleri kapmak için kepçe gibi açar yel yutmaz böcük yutar biz Türkler bu yüzden yel yutan deriz.
Yorumlar
Geçen seneydi yanlış hatırlamıyorsam Radikalde bunlarla ilgili çok genişçene bir yazı çıkmıştı...
Ve bence tam çarpışacaklarını düşündüğüm anda, o hızda son bir hamle ile yön değişitirebilmeleri en güzel yönleri...
"Onlar ki havada uyur, havada çiftleşir," yazmışsınız ya...
-ukalalık gibi anlaşılmasın da-
:)))
Bir yerde kuş görüp, aaa bu falanca kuş diyenlere veya ormanda gezerken bilmem ne ağacı diyenlere saygım sonsuz. Hiç beceremem, öğrenirim ama akılda kalmaz. Bir kere daha görsem gene sorarım, bu ne kuşuydu diye:))
Bir arkadaşım kuşlara feci merak sardı, önce fotoğraflıyor, sonra araştırıyor. Gerçekten çok iyi fotoğraflar çekiyor.
Esen kalasın
Bu arada eğer yazmak istersen, bir adet mim yolladım sana.
Not: Bu yorum gelirse eğer 3üncü denemem olduğunu bilin lütfen. Sabır da bir yere kadar.:)))
Yorum Gönder