Adın batsın la terreur!

Adın batsın, evin yıkılsın terör. Ocaklar söndüren, evler yıkan, canlar alan lanet olası terör! Terör sözcüğü, Latincede korkutmak, sindirmek, dehşete düşürmek anlamına gelen “terrere” sözcüğünden türemiştir. Dünyanın ilk terör örgütü Milattan Sonra 60’lı yıllarda faaliyet gösteren Sicarii'lerdir. 
          Bu örgüt İsrail’de  kurulmuş ve Roma İmparatorluğu’nun önde gelen yöneticilerine ve ılımlı Yahudilere karşı suikastlar düzenleyerek Romalıları İsrail’den uzaklaştırmayı amaçlıyordu. Elbiselerinin altında sakladıkları Sicari yani hançeri kurbanlarını öldürmek için kullanırlardı. Daha sonra dünyanın en madrabazı diyeceğim “Haşhaşiler” sahneye çıktı boy olarak akraba olduğum Selçukluya illallah dedirtirler. Sonra iki cambaz bir ipte oynamaz dedirtecek  bir olay oldu, Moğollar Anadoluyu işgal ettiler. Yaktılar, yıktılar ama bu iblisin evladı Hasan Sabbah ve müritlerini de tasfiye ettiler ve dünya onlardan kurtuldu.
          Haşhaşiler giderken bize suikastçılarını anımsatacak bir kelimeyi miras bırakmışlardır, İngilizcedeki “assain” Fransızcadaki “I’assassin” Romencedeki “asasin” İspanyolcadaki “el asasino”…bunların eseri bir kelimedir. Neyse lafı uzatıp etimoloji tutkumu foş etmeyeyim.  Terrere sözcüğünü Fransızlar “La Terreur” şeklinde kurumsallaştırılıp daha da geliştirmişlerdir. 
          Nasıl mı? Şöyle ki:  Fransız devriminin ünlü ismi Robespierre “La Terreur” yani terörü süratli, sert ve katı adalet olarak görmüştür. Kendisine ağzımızı daha fazla bozmadan “p..zvenk” desek yeridir. Böyle adalet mi olur! Kısaca devrimden sonra kurdukları çakma mahkemelerde çok adice bir kamu terörü  uygulamışlardır. Neyse ki ilahi adalet yerini bulmuş kendisi de bu terörden nasibini alıp 1794 yılında giyotinle öldürülmüştür.
          İstanbul'da yaşanan bombalamalar çok can yaktı. Bu nasıl bir gözü dönmüşlüktür! Sebebi ne olursa olsun terör hoş görülecek affedilecek bir olay değildir. Teröre sempati duyan insanda terörist kadar vicdansız demektir! Terör “korku” gibi bir adice duyguyla beslenerek dünyada var olmayı sürdürüyor!


Fotoğraf Kaynak: panoramio

Yorumlar

burcu dedi ki…
insanin en cig kalmis gelismemis yani galiba siddet.. bundan baska ego sanirim teror yani korku yayma istegi de hukmetmeye iliskin onlenemez egodan kaynaklaniyor. acikcasi bu etimolojik olarak verdigin bilgiler beni cok mutlu ediyo hiic sıkılmiyorum hatta her gun yeni bir yaziyi merakla bekliyorum ellerine saglik.
Blogger Bolat dedi ki…
Terör yapanı da, onları akıl verenine de, kaynak sağlayana da, sempati duyana da insan demem ben! Her kim olursa olsun!
terör kendini besleyenlerin başını almış her zaman ama nedense bazıları bundan nasiplenmeye devam ediyor.. aslında hangi sloganı bayrak ederlerse etsinler sebebi çok para kazanmak..
the world is MinE dedi ki…
Terör... büyükbaşların camdan bir fanus içinde dünyada neler olup bittiğini izlemeleri, maşalar kullanarak emellerini yerine getirmeleridir... ki bu maşalar cahil, boş beyinli ve fakir olup kolay kandırılabilen ve provake edilen zavallı yaratıklardır. Lanet olsun hepsine!!!
BÜTÜ dedi ki…
keşke bitse bu illet ...
yazını yine zevkle okudum ....
mutlu pazarlar :)
Joujou dedi ki…
Ağzımızı mümkün olabildiğince bozalım bence Bolat. "Geç gelen adalet, adalet değildir!" mantığıyla düşünerek, tez zamanda her türlü terörü yapanların başlarına korkunç şeyler gelmesini, kendi pisliklerinde boğulmalarını boğulmalarını diliyorum!
N.Narda dedi ki…
İmleç yanıp sönüyor yorum ekranında. Yazacak kelime arıyorum, içimdekini açığa az da olsa çıkarabilecek güçte...Kelime hazinem zayıf kalıyor.
Blogger Bolat dedi ki…
O nasipler boğazında kalsın öyle gebersin kim nasipleniyorsa! Kim insanların acılarına çanak tutuyorsa!
Blogger Bolat dedi ki…
Umarım bu zavallı insanlar kullananları kullananlar aynı acıları yaşarlar!
Blogger Bolat dedi ki…
Keşke Bütü! İyi pazarlar!
Blogger Bolat dedi ki…
Adalet mi! Bu söz çok yavan çoook, ben adalete olan inancımı çoktan keybettim!
Blogger Bolat dedi ki…
Sanırım hepimiz aynı durumdayız!
White Perla dedi ki…
Cok guzel bir yazi, keske olmasa teror. Keske bitse. Teror zihniyetini anlamiyorum, nasil insan bunlar. Bazen insan olduklarina bile suphe duyuyorum..
RABİA SERTELİ dedi ki…
Yazınızı okuyunca bir an düşündüm ve teröre de sempati mi duyulur iyimserliğinde değilim. Sempati duyan var ki, önlenemiyor. Devrimler, çocuklarını yer sözünün çıkış sebebi Robespierre, dediğiniz gibi yaptıklarını canıyla ödedi. Halbuki, devrimin bir numaralı kişisiydi bildiğim kadarıyla. Demek ki yaptıklarını destekleyen ve sempati duyan yoktu. Güçlü kişiliğine rağmen yaşadığı son bunu gösteriyor.
Blogger Bolat dedi ki…
Ben de bu zihniyeti anlamadığım için yazdım, keşke hiç olmasa böyle insanlar!
Blogger Bolat dedi ki…
Robespierre sonu acı oldu insan canını patlıcan sanmanın bedelini kendi canıyla bu acıyı tadarak öldü!
Unknown dedi ki…
Önce "Hiç bir sebep terörü haklı çıkaramaz" deyip, sonra da "teröre sebebiyet veren teröre de, kendisine de her türlüsüne Lanet olsun! diyorum.
Çok güzel bir yazı olmuş.Yıllar önce Alamut Kalesi diye bir kitap okumuştum,yazarını hatırlamıyorum.Senin yazında bahsettiğin,Hasan Sabbah'ın stratejisini anlatıyordu.Müridlerine cennet vadediyordu,onlara haşhaş içirip sahte cennette birgün geçirtiyordu.O cahillerde cennet onun elinde diye hertürlü eyleme gözü kapalı gidiyorlardı.Cehalet baki oldukça, ana tema din olur,toprak olur,para olur terörün sistemi devam eder.Sevgiler Bolat
bolat bey tebrik ederim ellerinize sağlık çok hoş paylaşım çok haklısınız bu terör nasıl yok edilir bunca şehitler ana kuzuları gidiyor bir evlat çoook zor yetişiyor içim yanıyor düşündükçe
:)
Mutlu Eller dedi ki…
Bolat, etimolojik açıdan hiç düşünmemiştim sen yazana kadar.
Sanırım birilerinin bu işten çıkarı bitmediği sürece bu terör dünyada biteceğe benzemiyor ne yazık ki:(
didem dedi ki…
Kesinlikle katiliyorum sana! Terorsuz baris dolu, elele, sevgi dolu bir dunya hayal ediyorum...
Blogger Bolat dedi ki…
Kesinlikle terörün mazereti olamaz!
Blogger Bolat dedi ki…
Evet maalesef devam ediyor, tarihin gördüğü en büyük iblislerden biridir bu adam!
Blogger Bolat dedi ki…
Bu ülke hepimizin aynı gemide olan insanların daha akıllı davranması lazım!
Blogger Bolat dedi ki…
Keşke bu sözcük hiç olmasaydı da yazmak durumunda kalmasaydık Semi!
Blogger Bolat dedi ki…
Umarım bu hayaliniz gerçek olur ben de aynı şekilde bir dünya hayal ediyorum!
Sis dedi ki…
Terör keşke bitse , o bu topraklarda doğmuş ve vatana gönül veren her insanın isteği. Ama şu geyiği yapmak için içimden yülselen dürtüye engel olamadım. EN BÜYÜK ASSASİN EZİO'DUR( ASSASİNS CREED).
Kınamayın beni, bi insan online oynayıp da 5 dk üzerine canlı kalamazmı kardeşim bu oyunda. hah ben kalamıyorum işte.
Melange dedi ki…
Semi'ye katiliyorum Bolat..ne yazik ki, dünyada cikar kavgalari hüküm sürdükce ve birileri bu isten hem parasal kazanc hem idari güc elde ettikce özellikle körüklenecektir.. Ama en az senin kadar lanetliyorum, kendisini de arka cikanlarini da...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı