Kahve ve şehir

Havalar o kadar sıcak ki bir de üstüne yemek yiyince iyice rehavet basıyor insanı! Yemekten sonra kendime bir Türk kahvesi yaptım güzel oldu köpüğü tam yerinde. Bu kahveciler Arçelik’e Telve adlı kahve makinesi için teşekkür etmeli. Kahve'nin markasına baktım Kahve Dünyası  yazıyor. Nedir ne değildir diye araştırdım bu alanda çok eski bir firma değil. Birol Altınkılıç isminde bir müteşebbisimiz tarafından Mısır Çarşısı’nda kurulmuş işe kahve ticaretiyle başlayıp! Yeter yahu kendi markamızı yapalım artık demiş olmalılar ki 2004 yılında Eminönü’nde ilk kahve dükkânını açmışlar. 
          Kahve Dünyası 2010 Avrupa Kültür Başkenti faaliyetleri kapsamında mağazalarında özel ürün yapmışlardı. Gerçekten alkışlanacak bir durum. Kaç firma var yaşadığı şehre duyarlı? Bizim oradaki 5M Migros yandı ve oradaki kahve dünyası da gitti ve sanki ben yetim kaldım! Firmanın takdir ettiğim diğer yönü envai tür çikolatayı dükkânlarında bulundurmasıydı, kahve ve çikolata vazgeçilmez ikili. 
         İstanbul markası böyle olmalı! Kaliteli, yaşadığı şehre sahip çıkan, İstanbul’un ritmine ayak uyduran. Markayı ayrıca “Kahve Dünyası” gibi Türkçe ad seçtiği içinde kutlamak lazım. Türkiye’de Türkçe bir isim marka ismi olunca sevinir hale geldik. Neyse efenim starbucks, Gloria Jeans, Cafe Nero gibi markaları geçip benim gönlümde liderliğe oynayan firma için de içtim kahvemi. Bu bir gizli reklam postu mu? Zinhar öyle bir şey yok. Bir blogger'ın beğendiği kahve markasına kıyağı diyelim. E, bu kadarı da olsun artık. 

Not: Kahve tüm dünya dillerine Arapça'dan geçmiştir. Ama iddia ediyorum Araplar da dahil buna tüm dünyada bizden daha estetik kahve diyen olamaz. Yaşasın İstanbul Türkçesi.


Yorumlar

canan beycan dedi ki…
Malesef Çanakkale de Kahve Dünyası olmadığından ve bende bu markanın kahvelerini(özellikle Filtre kahvesini)sevdiğim için İstanbul,İzmir ve Bursaya gittiğim de mutlaka uğrayıp alıyorum.Restoranda da türk kahvesi Mehmet Efendi kullanıyoruz.Birde şu Arçelik telve olmasa.O bizim elimiz ayağımız oluyor .Kış aylarından daha çok kahve satışı olmasıda bir ilginç.Yanın da lokumuyla türk kahvesini de tek geçerim:))
Zeynep dedi ki…
Türk kahvesi falsız olur mu hiç olur mu...???Kahvenin mutlu sonudur bakılan fal...Ayrıca bu fal olayı nasıl meydana gelmiştir bu konuyla ilgili engin bilgilerinizi duymak isteriz...
Uyuşuk Hayalperest dedi ki…
Kahveyi sevmem ama bi kere şöyle keyfine vara vara, çikolata ile içmeyi isterim. :)
Bak Bu Harika dedi ki…
canımı çektirdin ben gidip kendime bol köpüklü bir kahve yapayımda öyle geleyim:)

Görüşmek üzere
www.bakbuharika.blogspot.com
http://www.facebook.com/harikadekorasyon
Squaw dedi ki…
Türk kahvesi benim vazgeçilmezlerimdendir. Kokusuyla olsun tadıyla olsun, her şeyiyle bir bütün olarak gördüğüm tatlardan birisi. İçecek olarak da su sonrası en çok aradıklarımdan, eksiğini en fazla hissettiklerimden biri, hatta ilk sırayı göğüslüyor. :) Yanında da çikolata varsa değmesin kimse keyfime. :D

Kahve Dünyası da en sevdiğim isimlerden biri, İzmir'de kahve için seçtiğim iki isimden biridir, diğeri de Has Kahve'dir. Ayrıca Türkçe isimler konusuna da değindiğin için teşekkürler. ;)
Adsız dedi ki…
tam bir kahve triyakisiyim envayi çeşit kahveyi severim , sıcaklarda buzlu kahve de güzel gidiyor tavsiye ederim :)
Blogger Bolat dedi ki…
Bu kahve şirketimiz uluslararası marka olma yolunda ilerliyor burada kazandıkları ile neden olmasın:) Kuru kahvei mehmet efendi markasının yeri ayrı tabii ki, lokum, çikolata bana uyar, sakızlı kahvesi de güzel Kahve Dünyasının:))
=/=// =/= dedi ki…
Ah kahve ahh. Pazar günü yaptığım keyif geldi şimdi aklıma. Bakır çezvemde az şekerli kahvemi yaptım.Yanına soğuk bir bardak suyu ve çikolata kaplı yerfıstıklı atıştırmalıklarımı da ekledim. Bi güzel hüplettim. Falda kapattım ama en yazık ki hiç anlamıyorum.
Blogger Bolat dedi ki…
Fal bakacak biri olsa güzel olurdu ancak bizi iş yerinde tefe koymasınlar sonra :)) falınızda ayrılık var filan :)
Blogger Bolat dedi ki…
O zaman size tavsiye ediyorum, ölmden önce yapılalacaklar listesine ekleyelim :)) Allah gecinden versin:)
Blogger Bolat dedi ki…
Ohhh hüpletin hemen, uykuyu açar vücuda zindelik verir :)
Blogger Bolat dedi ki…
Kahve kültürünün parçası, kahve+su isteğe bağlı çikolata veya lokum :) Bak, Has Kahve ismi de kulağa hoş geliyor:)
Blogger Bolat dedi ki…
Fazla da içmemek lazım tabi :) azı karar çoğu zarar, buzlu kahve mi içmedim ama serinliğini hissettim :)
Blogger Bolat dedi ki…
Afiyet şeker bol olsun :)) fal konusunda ben de sizden farksızım efem :))
derin dedi ki…
bizim kadar estetik sunan da yok....
Blogger Bolat dedi ki…
Kesinlikle haklısınız :) bizim kadar estetik sunun da yok :)
Unknown dedi ki…
makinede pişmiş türk kahvesini protesto ediyorum. o kahve pişmiyor telve telve buram buram ağıza doluyor. türk kahvesi dediğin az şekerli olacak ocağın en küçük gözünde bakır cezvede kendi halinde en kısık ateşte fokurdayacak usulca. 10dk sürecek ama tam pişecek:))) ben ağzımın tadına düşkünüm o yüzden artık dışarıda türk kahvesi içemiyorum:((((( tophane hariç. bazı yerlerde hala eski usul pişiyor kahve :) çikolatayla da ayrı ama çifte kavrulmuş lokumla ya da badem ezmesiyle daha başkadır. tavsiye ederim bolat bey:)
Bir İzleyici dedi ki…
Ben Türk kahvesini duble içerim, porselen çay fincanlarıyla, küçüğü iki yudumda bittiği için kesmiyor :) o nedenle en çok kendi pişirdiğim kahveyi seviyorum :))
Unknown dedi ki…
fincanın fotoğrafını panoramik çekin koyun ben bakarım:p
İki Kum Tanesi dedi ki…
Kahvesini az atabilseler bir de, çok daha güzel olacak :) Kahve dünyasından kahveyi alayım ama mümkünse evde kendim pişireyim. Fincanın 3/2 si telve kalanı su olunca benim iştahım kaçıyor çünkü bir tiryaki olarak. :)
Mutlu Eller dedi ki…
Tüm kahvecilerin Telve`ye şükretmesi lazım gerçekten.
Telve`den önce bazı mekanlarda Türk Kahvesi yoktu. Yapması çok zahmetli olduğundan. Telve çıktığından beri en dandik yerlerden en moda mekanlara kadar Türk Kahvesi bulmak mümkün.
Evde Türk Kahvesi yaparken ben de Telve kullanıyorum.
Bu arada ben en iyi kahvelerimi Viyana`da içtim, Alman filtre kahvelerini de pas geçmeyeyim:)
Blogger Bolat dedi ki…
Aman efem eğer o telve olmasa biz erkekler yanarız cezve ile kahve yapmaktansa vazgeçeriz biz :)) Badem ezmesini not ediyorum :)
Blogger Bolat dedi ki…
Çok sert olmaz mı iki adet yapı kalp çarpıntısı filan yapmasın :)
Blogger Bolat dedi ki…
Tavsiye ederim güzel oluyor kahveleri :)
Blogger Bolat dedi ki…
Semi Telve en çok benim işime yaradı yahu :)) Eskiden iş yerinde kadınlar cezve ile kahve yapar biz erkekler öyle aptal aptal bakardık nasıl yapılıyor diye :))
Bir İzleyici dedi ki…
aksine çok faydalı çarpıntı yapmıyor :)
coco-jelly dedi ki…
bloğunda salınmayı nasıl özlemişim!yahu başlık beni benden aldı!ankarada bende özellikle kahve dünyasını terch etmeye çalışıorum anlattığın sebeplere katılıorum çünkü=)en gzel bizler kahveee dioruz demek:D
Ebygale dedi ki…
yemeğin üstüne ne güzel oluyor değil mi kahve, ama mutlaka Türk Kahvesi. Kahve dünyası benim de ev dışında kahve içmekten en keyif aldığım yer, kahvenin yanında eskiden çikolata kaplı kahve çekirdekleri ikram ederlerdi, müdavimi olmuştum bir ara. Şimdilerde başka ikramları oluyor, onları da seviyorum ben. Kahvenin en şık sunumuyla ise Bosna'da karşılaştım ben, şık bakır fincanlar, zarif bir bardakta su ve Türk lokumu ile, buarda da arıyor insan öyle otantik sunumları...
Klio'nun Şarkısı dedi ki…
Kahve Dünyası geçen Kasım ayında Londra'da şube açmıştı. Gazetede okumuştum. 1 ay boyunca Türk lokumunu ve Türk kahvesini bedava sunmuşlar İngilizler'e. Her masaya da Türk kahvesini ve kahve kültürümüzü anlatan kitapçıklar koymuşlar. Ve "İstanbul'dan Sevgilerle"yazan kartpostallar... Çok hoşuma gitmişti.
Sonsuz Dekorasyon dedi ki…
aynen katılıyorum telve harika bir makina en çok ocakta taşan kahveye sinir olurdun hehe şimdi mutfaktan gelen telve sesine:)) ama benim temizleme işleminden kurtardığı ve acaba köpüklü olur mu diye düşünmediğim için ayrı bir seviyorum seni telve!!!
kahve dünyasına gelince çok başarılı Türkiye de böyle markalar yaratılması çok gurur verici..
Kahve Dünyası'nı ben de çok severim.Hele mekanlarında oturup kahve içtiğiniz zaman,yanında ikram olarak küçük bir kase çikolata getirmiyorlar mı işte o zaman daha bir fethediyorlar gönlümü.''Alacak paran yok mu neden bu kadar mutlu oluyorsun'' derseniz,''ikramın inceliğinin verdiği mutluluk ayrı'' derim:)portakallı çikolatalarını denemenizi şiddetle öneririm.görüşmek dileğiyle.
Nuraycatasarimlar dedi ki…
Nilesi hanımın yorumunu okuyunca ,annem anlatırdı, aklıma geldi.Çoook eskiden rahmetli büyükkannemiz kahveyi(hala hayatta olan)kahve değirmeninde çeker mangalda pişirip kahve keyfi yaparmış.O dönemde makine nerde ,bende makinede yapıyorum.Ama kahve dünyasındaki içtiklerimi daha çok beğeniyorum .Nedenmi hazıra konduğum için:)) Hepimize afiyet olsun:))
Blogger Bolat dedi ki…
Coco-jelly, teşekkür ederim baya birikti okuyacağın yazılar yahu :)) sen okumaz ben okumazsam kimler okuyacak :)) evet en güzel kahve İstanbul Türkçesiyle söylenir :) Gahve arapça, kofii igilizce...
Keyfimin Kahyası dedi ki…
Bir de Kadıköyde Fazıl Bey vardır. Kahvesi mükemmeldir tavsiye ederim.
Blogger Bolat dedi ki…
Keşke ocak gibi mekanlar olsa da közde yapabilsek ama bu çağda artık sobalar filan da kaltığı için özel mekanlar dışında ateşte kahve çok zor :) teşekkürler :))
Blogger Bolat dedi ki…
Gerçekten öyle ama kahvenin yanındaki çikolata bonu olduğu için belkide hoşumuza gidiyor, firmanın gönlü bol yani :)) severim Kahve Dünyasını. Ayrıca masaya servis olayı da güzel :)
Blogger Bolat dedi ki…
Demekki biz İsatnbul severler firmayı beğenmekte haklıymışız, Londra'da şube açmalarını ve burada İstanbul kartpostalları ve kitaplarda şık fikir emeği geçenleri kutluyoruz.
canan beycan dedi ki…
Bir daha ki sefere sakızlı türk kahvesi de alayım o zaman .Teşekkürler:)
Lulu's life dedi ki…
Bolat'cim kahve dunyasi cok basarili ve bayilik sistemi ile calismiyor biliyor musun ? Sadece kendileri acip isletiyorlar sanirim basarilari bu karara da cok bagli.. Ben cok kahveci degilim ama suan bile (aksam konser oncesi hizli bir sandvic yedigim icin aldigim) portakalli cikolatasindan yiyorum.. Basarililar.. kesinlikle ! Hatta sandvic ile ilgili bile fazlasiyla basarili olduklarini ve ellerinin cok bol oldugunu soyleyebilirim... :))
çiço dedi ki…
afiyet bal şeker olsun telvesi muhabbeti koyu kokusu rahatlatıcı olsun :)
valla ne derseniz deyin ben sevemedim gitti kahve makinelerini, gerçi istanbula benziyorlar aceleci telveciler :)
Melange dedi ki…
Bir ara restoranlarda yapmasi zor diye Türk kahvesi verilmiyordu ve ben cok icerliyordum bu duruma..Dünyanin neresine gidersen git Türk kahvesi var bizde yoktu resmen..her ne kadar ocakta kisik ateste agir agir pisen kahvenin yerini tutmasa da bu Telve sayesinde, agiz tadiyla kahve icer oldum yeniden gittigim yerlerde..
sevda s. dedi ki…
Makinayı bilmem de tamamen aynı sebeplerden (%100 yerli sermaye, Türkçe isim ve bol çeşitten dolayı) ben de Kahve Dünyası sevenlerdenim :)
Blogger Bolat dedi ki…
Ben de sizin gibiyim fal olayında :) ohh ohh afiyet olsun hüpletin hüpletin :)
Blogger Bolat dedi ki…
Tamam yapacağım bir gün emin olun :) teşekkür ederim.
Blogger Bolat dedi ki…
walla bizi takip eden doktorlar var :)) emin olma derim :)
Blogger Bolat dedi ki…
Gerçekten durumu o kadar iyi anlatmışsın ki, bu bonus çikolata olayı firmanın gönlü bol olduğunun da göstergesi :) çikolata gibi marka :))
Blogger Bolat dedi ki…
Köpüğü garantili :)) kesinlikle gurur verici markaya başarılar diliyoruz :)
Blogger Bolat dedi ki…
Ooo,ben Kadıköy tarafına pek sık giderim :) mutlaka uğrayacağım keşke bir de adres verseydiniz güzel olurdu.
Blogger Bolat dedi ki…
Oh, bizim yerimize de dinleyin :) her başarının mutlaka bir çok sebebi vardır franchising olayı dikkat ister:)
Blogger Bolat dedi ki…
Çiço, siz kadınlar için öyle ama biz erkekler pek seviyoruz yahu :)) özellikle işyerinde evimizde biz de bakır cezvede yapıyoruz, ritüele sadakate devam :)))
Blogger Bolat dedi ki…
İşletmeler açısından son derece yenilikçi bir ürün :)) kahve severleri memnun etti Arçelik Telve :) ama siz kahve ülkesinde çok farklı ve güzel kahveler içiyorsunuzdur buna eminim :)
Blogger Bolat dedi ki…
Kahve Dünyası kompleksiz bir isim olay budur :))
Kuru kahveci Mehmet Efendiyi tek geçerim ama kahve Dünyası da 2 sırayı aldı benim için sunumuda çok güzel
Blogger Bolat dedi ki…
Kuru Kahveci Mehmet efendi kahvenin piri onun kategorisi çok farklı :)) ikisini de severiz :)
pasta köşesi dedi ki…
yazın elbette güzel kıyak olmuş Kahve Dünyası bunu hak edenlerden gerçekten :)
kültürümüzde çayın önemi ağır bassada bende kahvecigillerdenim :)
LILA MOONLIGHT dedi ki…
Kahveci degilimdir, ayda yilda bir cappuccino yu zor bitiririm ( turk kahvesini en son teenage iken agzima surdum sanirim ) ama kahve kokusunu severim, servisini de : ) Bu markayi da anneme soyluycem : )
Blogger Bolat dedi ki…
Sevelim sevdirelim derim :)) ben de kahvaltıda kahve içemem ama bu avrupalılar pek seviyor, alışkanlık galiba :)
Blogger Bolat dedi ki…
Bizden başka çayı her saat içen millet yoktur ama kahve kültürümüz daha oturmuş en azından her saat içmiyoruz:))
Melange dedi ki…
bak bunda cok haklisin ;) kahve konusunda cok simartildik burda :))
Unknown dedi ki…
Vallahi karsilikli kahve icmis gibi oldum. Hava su kahve! Cok onemlidir, gereklidir, turk kahvesinin yerini hicbirsey tutamaz, yalniz ben unutmusum yapmayi, kardesim neredeyse master yapacak turk kahvesi uzerine internetten ders almaya calisiyorum ama olmuyo!

Bir ara Telve'nin amerikan voltajina uygun olanini bulmustum internette besyuz kusur dolari duyunca dedim hadi canim sen bakir cezvenin basina gec, ogrenene kadar besyuz dolarlik kahve ziyan etmezsin, hadi canim hadiiii dedim kendi kendime :-)))

Neyse, bu arada boyle muhim bir konu uzerine daha cok yorum beklerdim, tatil ve sicak rehaveti olsa gerek :-)))

Kahveniz bol olsun :-)
Keyfimin Kahyası dedi ki…
Kadıköy Migrosu bulun. Tam karşısındaki sokakta soldan ikinci dükkan. Eskiden oranın tek kahvecisiydi şimdilerde sokak pek popüler oldu. Sağlı sollu kahveci dükkanları açıldı ama Fazıl Bey hala bir numarıdır. İçtiğiniz zaman anlayacaksınız.

Ayrıca blogunuza ödül verdiğimi size mesaj atarak duyurmamıştım. Sizin okuyup almanız daha güzel oldu :)
Blogger Bolat dedi ki…
Söz konusu olan şey Türk kahvesi olunca her şey değişiyor tabii ki. O ne bea 500 dolara kahve makinesi mi olur. Amerikan aletiyle olmaz bu işler Başak :) İstanbul'a gedliğinde alsan koca bir yük sen en iyisi bakır cezve olayını öğren derim, seromoni asıl orada gizli çünkü :)))
Blogger Bolat dedi ki…
Ah merzifonlu ahh! Hay o kahve çuvallarını orada bırakmaz olaydık :)) Söyle Avusturyalılara sana afra tafra yapmasınlar çünkü kahve memleketinden geliyorsun her ne kadar biz de yetişmese :)))
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkür ederim, hafta sonu uğrayacağım Fazıl Bey'e :)) ödül için be teşekkür ederim:)
Sis dedi ki…
Çocukluğumda kahve eve taze çekirdek olarak alınır ve evde kavrulurdu. Ardından anneannem sarı metalden bir kahve değirmeninde çekerdi o kahveyi.Bak resmi de bu.
http://img2.blogcu.com/images/t/u/r/turkkahvem/turk_kahve_degirmeni.jpg

Tüm evi dolduran o mis gibi kahve kokusu bize küçüğüz diye yasak olduğu halde öyle bir iştaha getirirdi. Hala o kokuyu alırım bazen.
Esin Bozdemir dedi ki…
Yaşasın Türk Kahvesine hak ettiği değeri veren değerli blogdaşıma!..Yaşasın Kültür miraslarımıza sahip çıkan ve Türk Kahvesini özüne hile hurda katmadan o'nu yaşama geçiren ve gelecek nesillere taşıyan "Kahve Dünyası" yetkililerine...

e..şimdi ben hemen mutfağa gidip bir güzel bol telveli,köpüklü Türk kahvesi yapmaz mıyım hiç!..mesajı postalayıp doğru ocağın başına..bu muhabbetin üzerine kahvemi yapıp...içerken tüm dostlarıma da ikram niyetine -selamlarımı- göndereceğim..kokusunu duyan gelir artık.)

acı kahvenin 40 yıl hatırı var iken,
yaptığım bu köpüklü kahveyi de
-sebep olandan ötürü-
unutmam artık.)

bu güzel yazı için teşekkürler
sevgili Bolat...
Blogger Bolat dedi ki…
Hey gidi günler hey :) basit olan bazen en güzel olandır, şimdi işlenmiş türlü türlü kahveler içiyoruz ama seçenekler o kadarlar fazla ki değerini bilemiyoruz hiç bir şeyin :)
Blogger Bolat dedi ki…
Rica ederim efem bir yazı ile kahveyi şenlendirdiksek ne ala :) kesinlikle kültürel mirastır Türk Kahvesi ve sunum teknikleri :))afiyet şeker olsun :)
Bir İzleyici dedi ki…
ben büyük boy porselen çay fincanına bir tatlı kaşığı kahve atıyorum, bu miktarı normalde küçük iki yudumluk fincanlara kullanıyorlar ama ben Türk kahvesini içerken ağzıma ikinci yudumda telve dolmasını sevmiyorum bana göre kahve kıvamlı ve sonuna kadar içilebilecek orantıda katılarak pişirilmeli, anlayacağın eğer benim ki gibi :P usta bir elden çıkarsa hiiç bişicik olmaz :))
Unknown dedi ki…
Bisi olmuyo, katiliyorum :-)))
miniamania dedi ki…
Yazıyı okuyup yorumlara şöyle bir baktım ki bir ben eksik kalmışım )). Öncelikle afiyet olsun diyeyim. Gerçekten de bizde yetişmeyen ama tüm dünyada Türk Kahvesi olarak bilinen tek içecektir. Bir de eskiden öyle bir ritüeli varmış ki destan olur. kaç kere karıştıracaksın, suyu ne zaman içeceksin , sunuşundan, sunan kişinin giysilerinde verilen mesajlara kadar olağanüstü bir içecek.
Hani gerçekten de o mangal keyfinden sonra közde pişen kahvenin tadı daha da bir başkadır.
Evet biraz reklam olmuş ama insanın canını günün hangi saatinde okunursa okunsun kahve içesi getiren bir yazı ellerine sağlık.
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkürler üstat hoş geldiniz :) kahve kültürü soyut mirasın önemli bir parçası mutlaka geleck nesle doğru aktarmamız gerekir :)
Banu Bingör dedi ki…
:)
Nerden nereye?
İyi ki Başak, Cafe Fernando'dan beni bulmuş da ben de elle tutulur, başarılı bir başka blogdan, yani buradan da haberdar olmuşum!
İstanbul'u okumayı seven, yaşamayı seven "az" sayıda adamdan birine denk gelmek, mutlu etti beni.
Merhaba...
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkür ederim, yanaklar al al oldu burada :))

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı