Amaaan Cin Ali

Cin Ali, Cinali

Cin Ali Hikayeleri

Bugün yağmurlu havadan mıdır, bilemedim nedense çocuk ruhluyum. Eminim birazdan anlatacağım Rasim Kaygusuz hikâyesi sizi de çocukluğunuza götürecek. İlkokul yıllarımın en önemli hatırası okuma fişleri ve bu fişlere can veren Cin Ali hikâyeleridir. 

Kalem kavramayı henüz öğrenen minicik ellerimle, resim yapmayı pratik hale getiren kahramanım Cin Ali! Adamımsın Cin Ali! Minimalizm akımını bu millete çaktırmadan öğrettiğin için seni seviyorum Cin Ali.


Rasim Kaygusuz Kitapları

Cin Ali kitapların mucidi Rasim Kaygusuz, Gazi Eğitim Enstitüsünden mezun olup yıllarca Anadolu’nun irili ufaklı köylerini dolaşmış bir öğretmendir.   O bu hikâyelerini İstanbul’un pırıltısından, kültürel birikiminden değil, Anadolu’nun yoksul köylerinde kara kuru çocukların ışık saçan gözlerinden almıştır. Kolay öğrenilemeyen fişleri iptal eden, sıkıntıları not alan, çözüm yolları arayan idealist bir öğretmendir. Bir gün eşinin karşısına çıkıp ben bir dergi çıkaracağım der, dergi fikri olmaz sonra bir tomar kâğıt üzerine çizdiği çöpten adamlarla fişleri eşine gösterip bunları kitap yapacağını söyler.  Emin ol, eşi yerine dönemin eğitim camiasına gösterseydi alay konusu olurdu. Rasim öğretmen elindeki çizimlerle tanıdığı tek Matbaacı Ali Çiçek’in kapısını çalar. Derdini Ali Çiçek’e anlatır:
Ali benim fişlerimde de en çok kullandığım isim Ali’dir biliyor musun?
Senin bir takma adın var mıdır? Diye sorar Rasim Hoca.

“Rahmetli babam bana Cin Ali derdi hocam” der matbaacı.

İşte, 1970 ve1990’lı yıllarda her öğrencinin çantasında demirbaş haline gelen Cin Ali Hikâyeleri matbaacı Ali Çiçek’in adından 1968 yılında doğmuş olur.
Sonra ne oldu, günahları boyunlarına eğitim camiası Rasim Hocayı kıskandı dediler. Neymiş çöp “Çöp Adam, çocukların görsel sağlığına aykırıymış”. Çocukların düş gücünü zayıflatıyor diye bizim Cin Ali’ye fiyonk taktılar ayakkabı giydirdiler, kulağına resim kondurdular! Bu Cin Ali de fena olmadı!

Cin Ali Okuldan atıldı


2005 yılında ne yazık ki Cin Ali okul sıralarını tamamen terk etti! Ben, Rasim Kaygusuz Cin Ali serisi ile büyümüş bir çocuk olarak hocama her türlü eğitim hizmeti ve Cin Ali Hikâyeleri için minnetlerimi sunuyorum! Milli Eğitim Bakanlığına da buradan bir çağrıda bulunuyorum. Lütfen, Rasim Hocamızı bir şekilde yüceltelim, düş kurmuş, bu topluma önderlik etmiş, eğitim için kafa yormuş, çözüm üretmiş ve birkaç nesli etkilemiş bu insanı unutmayalım!

Çocukluğumun ilham perisi çöp adama saygılarımı sunuyorum.

Not: Cin Ali hikâyelerinden bazılarını Sunay Akın tarafından Göztepe’de kurulan İstanbul Oyuncak Müzesi’nde görebilirsiniz. Ya da herhangi bir zamanda sahaflara gidip44 yıllık Cin Ali hikâyelerini bulmak kolay ama şimdilik! Resimde Rasim Kaygusuz Öğrencileri ile! Fotoğraf Kaynağı AP.

Yorumlar

Unknown dedi ki…
Ben de resimde seni ariyorum!!! Hahahaha

Bence de Cin Ali'ye hakettigi degeri vermek lazim! Yerli mali haftasina da hakettigi degeri vermek lazim aslinda hem de bulmasi artik cok guc oldugu icin daha bir eglenceli olabilirdi!!!
Çok anlamlı... okumak isterdim...
Blogger Bolat dedi ki…
Ama zamanında ben de öyle siyah önlük giymedim değil yani :)) İlk okul deyince aklıma gelen önemli figürlerden biridir, öğretmenlerimin bir çoğunun adını bile unuttum ayıptır söylemesi :(
Blogger Bolat dedi ki…
Okusan beğenirdin bir kere çok basit bir nevi karikatür yani :)
Modavesaire dedi ki…
hmm..ben yerli malı olayına acayip kılım..kadınların gün muhabbeti gibi.amacının dışında bir olay.. ama cin ali hoştu, gariban ülkemin çocukları için bir süper kahramandı o..
Blogger Bolat dedi ki…
Cin Ali karikatür karakteri gibiydi, Cin Ali'nin Fili Berberde filan güzel hikayelerdi :))
^Mila^ dedi ki…
İdealist insanlarda olmasa halimiz ne olacakmış bilemiyorum. Her dönemde ihtiyaç var böyle insanlara. Bilmiyordum bu hikayeyi, paylaşım içinde teşekkürler :)
Blogger Bolat dedi ki…
Kesinlikle daha çok idealist insan için daha renkli ve daha çalışkan bir toplum yapısı gerekiyor sanki :)
Mutlu Eller dedi ki…
Ben de fotoğrafta seni aramadım değil Bolat:)))
Cin Ali hikayelerini arayıp bulmalı.
Bir istatistik yapılmış mı acaba? 2005 yılından beri düş gücü artmış mıdır çocuklarda mesela?
Ya da ben Cin Ali yüzünden mi resim yeteneğinden yoksunum:))
Blogger Bolat dedi ki…
Bak doğru didin şimdi tüm yeteneksizliklerimizi çöpten adama yüklersek bu işi kolaylaştırırız Semi:) kesin o zırtapoz Cin Ali sorumludur bu işlerden :))
Joujou dedi ki…
Çok etkilendim bu yazıdan. Bayılırdım Cin Ali kitaplarına. Ne yazık ki bir tanesi bile yok elimde kitaplarımın. Nereye gittiler, ne oldular, hiç bilmiyorum. İstanbul'a yolum düşerse ilk işim sahaflara gitmek olacak :)
Adsız dedi ki…
kaldı mı şimdi Rasim öğretmen gibi öğretmenler..
Asortik Krep dedi ki…
Cin Ali'lerden Türkçe öğrenen yabancılar tanıdım ben :)) Eşi yabancı olan Türk arkadaşım arıyordu bir ara Cin Alileri,o kadar basit Türkçe kitabı yeni başlayan yabancıların Türkçe öğrenmesi için kolay olur demişti.
Blogger Bolat dedi ki…
Nasıl olur da görsel sağlığımıza zarar verir anlamadım ama anlamış gibi yaptık nedense, oysa basit formlarla bana form öğreten yerli süper kahramandır Cin Ali :))
Blogger Bolat dedi ki…
Kalsın, kalmış olsun diye umut ediyorum yoksa halimiz harap Umay!
Blogger Bolat dedi ki…
Mantıklı yani Cin Ali den daha basit anlaşılır cümle kuran başka karakter var mıdır:) At Ali at. Topu bana at! Cemil zil çaldı! :)
Adamımsın Cin Aliiiiii
Klio'nun Şarkısı dedi ki…
Ben de Cin Ali kitaplarım şu anda elimde olmadığı için üzülüyorum:(
Kolaydan başlar zora doğru giderdi. Cin Ali'nin Kara Gözlü Kuzusu:) Nedense ilk onu hatırlıyorum her zaman:)
Blogger Bolat dedi ki…
Sezer, bulma şansımız var sahaflarda şuan 44 yıl oldu ama 50 yıldan sonra bulmak zorlaşır aklında bulunsun Beyoğluna filan inersen bulabilirsin :)
Caner Cangül dedi ki…
Bolat Cin Ali'yi yazdı. Bunu okuyan takipçileri çok sevindi. Herkes Cin Ali'yi hatırladı. Cin Ali kitaplarını saklamadıklarına üzüldüler.

Anımsamak isteyenler için şöyle bir link buldum: http://www.zevk.com/zevk/komik/cinali/index2.html
malesef eğitim camiası şimdilerde cin kelimesinin günah olduğuna kannaat getirmiş olacak trt çocukta Tel Ali isimli bir program yapıyor. ne yalan söyleyeyim teliften mi yksa ilk cumlemdeki kendi görüşümden mi kaynaklaır bilemem bence çk büyük bir eğitim zaafiyatıdır. Özellikle zaten içinden çıkılmaz bir hal alan 4 artı 4 sistemi bir de üzerine sözde yenilikçi ama bütün yenilikçi uygulamaları göz ardı eden Almanya'nın 2. Dünya Savaşından sonra bertraf ettiği eğitim sistemiyle Cin Aliler tarihe gömülmeye bu ülke de cehlete gömülmeye mahkumdur.
Blogger Bolat dedi ki…
Sağ ol Caner Sağ ol. Sahaf Festivaline gel. Cin Ali Hikayeleri al. Al Caner al. Caner fotoğraf çek. Çek Caner çek :))
Blogger Bolat dedi ki…
Yerinde bir saptama, bu güven patlaması yaşayan bir sürü yeni cumhuriyetçi tipi insan züccaciye dükkanına girmiş fil gibi her şeyi inkar her şeyi küçümseme halinde çiz bir Cin Ali tipi de ben senin alnını karışlayayım bunlar kopye ettiğin karaktere benzemez.
Tel Ali konusunda da maalesef sizin gibi kötümser düşünüyorum, neymiş fişlerle milleti uyutmuşlar. Uyu Ali Uyu imiş. Ulan kütük uyumak biyolojik bir ihtiyaçtır hadi sen uyuma ne oluyor bakalım.... neyse ağzımı bozmadan yorumu bitiriyorum, sevgiler:)
Unknown dedi ki…
Hahahaha, yetenek yok demeyiiin, cocuklarin ilgisini akli basinda konulara cekebilmek onemli olan!
Sis dedi ki…
Aklıma TRT televizyonunda boy gösteren arap bozması bir kahraman geldi. Hani fidayda falan oynayan,çocuklara namazı anlatan,elhamdülillah diye konuşan. Adı ne bilmiyorum ama Cin Aliler tarih oldu o takunyalılar çocuklarımızın beynine girdi. Son 2 senedir iyi ki erken doğurmuşum ki bu eğitim çağının (!) kıyısından yırtabilecek yaşta çocuğum diyorum. Çocuğu küçük olanlara ( sizler gibi) da üzülüyorum. Çook çalış Ali çook.
Adsız dedi ki…
Çok kıymetlidir bizim için Cin Ali çookk.. Özledim vallahi :)
Ne kadar güzel bir konuya değinmişsiniz.Çocukken benimde en sevdiğim şey Cin Ali kitapları idi.

Hatta çocuklarıma da arayıp bulup Cin Ali kitapları almıştım.
Ama sizin gibi araştırmak hiç aklıma gelmedi.Şimdi bulamayacağımı bilse idim kimseler vermezdim.Hala gözümün önündedir.

En iyisi hep birlikte bir Cin Ali avına çıkalım.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
nil dedi ki…
bizim kuşağın düş gücü mü zayıfmış...şimdiki nesle bir baksınlar, acaba hayaller, idealler, ütopyalardan haberleri var mı, yoksa herşeyin parayla, statü göstergeleriyle ölçülebildiği kadar somut ve sıradan mı adına yaşamak dedikleri eylem..

oyuncak müzesini 23 Nisan'da gezmiştim, ve ah Bolat alt kattaki camekanda cin ali kitaplarını görünce gözlerim doldu.. buram buram vefa kokan bir yazı olmuş, eline sağlık.
Arzu Sarıyer dedi ki…
Cumhuriyet dönemi bizim eğitim araçlarımızdandı "Cin Ali" bizim olan...Ne kadar bizim varsa yok ettikleri gibi O'nu da yok ettiler işte.Çok teşekkürler bu güzel "vefa" anımsatma yazın için Sevgili Bolat ,unutlulmaması dilekleklerimle...Selam ve sevgiler.
Sonsuz Dekorasyon dedi ki…
yeni ıpad li sistemle çocuklar çizmeyide unutucak gelişen teknolojiye sevinsek mi üzülsek mi bilemedim. Okulda kullandığım fişleri okurken gülümseyerek hatırladım. 20 yıl geçmiş üzüldüm cin ali seni özledim...
Bettra dedi ki…
Cok mutlu oldum bu yazını okuyunca :) Sanırım ben de Cin Ali'yi özlemişim. Tarihini bilmiyordum hem, teşekkür ederim. Rasim öğretmene ben de buradan sevgi ve saygılarımı ileteyim... Ne güzeldi o kare, renkli kitaplar. Cin Ali Tatil'de, Cin Ali Top Oynuyor vb... Elinde olan var mı acaba? Benim hiç yok :(
Blogger Bolat dedi ki…
Çok yerel bir karakter olmuş o zaman :) Caillou'da Kiliseye gider mi acaba, gidiyor da biz de mi kesiyorlar :))
Blogger Bolat dedi ki…
Özledik Ali özledik :) Cin Ali seni Özledik.
Blogger Bolat dedi ki…
Bir vefa borcumuz var millet olarak ama henüz bu değerli eğitimciyi yeterince tanımış değiliz! Onu bilmek, anmak görevimiz :)
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkür ederim:) o kitaplardan edinelim derim en azından unutmamış oluruz, çok vefasız davranıyoruz!
Blogger Bolat dedi ki…
Millet hep inkar hep inkar utanmasa çoğu insan niye kurulmuş bu cumhuriyet diyecekler! 95 yıl öncesini bügünle karşılaştıran kapasiteli arkadaşları alkışlıyorum:)))) En azından Rasim Hocayı bilelim :)adyıla yaşasın kalbimizde:)
Blogger Bolat dedi ki…
Ben eğitimde sanatta, edebiyatta yer edinemeyişimizin sebebini bu tür inkar ve vefasızlıklara bağlıyorum. Bir ülkede her gün eğitim istemi değişir mi arkadaş?
Cin Ali de seni özlemiştir :)
Blogger Bolat dedi ki…
Yakında okul açılacak ve yeni nesil Cemil zil çalacak. Hakikaten ben ilkokula başlarken mahalleye gelip elindeki zili çalan çocukla heyecanlanmıştım :)
LILA MOONLIGHT dedi ki…
Ne guzel nostalji yasattin Bolat. Rasim Kaygusuz a hakettigi saygi gosterilsin.
Unknown dedi ki…
Çocukluk yıllarımıza şöyle bir gittik geldik...
Unknown dedi ki…
70lerin o naif, içe dönük, küçükkentli ortamına çok uyuyordu Cin Ali serisi. O bizim çocukluğumuzdu. Şimdiki çocukların zihnindeki görüntüler çok şaşaalı, renkli, fantastik.
İyi ki düşlemiş Rasim hoca böyle birşeyi.
Ozlemaki dedi ki…
Cin Ali'nin Yunan kardeşi de var ve unutulmaması için yeniden baskıya girdi. Umarım burada da benzer bir çalışma özenli bir şekilde ve ivedilikle yapılır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi