Fasulyeden İstanbul
Bu fasulyaaa kurufasulya…
Diye şarkı sözü ile giriyorum konuya. Fasulye kelimesi köken olarak "fasu’lye" şekliyle Rumcadan girmiştir dilimize. Milli yemeğimizdir. İyi diyorsun da, daha
düne kadar fasulyenin Orta Amerika kökenli bir bakliyat olduğu ve Anadolu’ya
1730’lu yıllarda geldiği anlatılırdı. Hep düşünürdüm, nasıl olmuş da okyanus
ötesi bakliyat milli yemek olmuş? Nasıl olmuş da elin Amerikalısını bu kadar
sevebilmişiz, hayret! Oysa dilimizde “fasulye gibi kendini nimetten saymak” gibi
bir deyim de vardır. İçgüdülerim burada kayıp bir halka var babacığım diyordu
ki, doğruymuş teres içgüdü!
Nasıl yani? Şöyle ki: Bodrum Gümüşlük ’teki
Tavşan Adası’nda yapılan kazılarda dördüncü yüzyıldan kalma bir mezarın içinde
kuru fasulye bulundu. 1600 yıllık olduğu tespit edilen kuru fasulyeler içgüdümü
doğruladı. Demek ki, neymiş kuru fasulye gerçekten milli bir yemekmiş ve
Anadolu insanı 1600 yıldır kuru fasulyeyi biliyor, yanında soğanını, turşusunu,
sonra cacığını ve pilavını eksik etmiyormuş! Bir de İstanbul’da şu tartışma
vardır. Kimin kuru fasulyesi daha güzeldir, Bademli’nin mi, İspir’in mi,
Rize’nin mi ? Bana sorarsanız Annemin kuru fasulyesinden daha meşhur fasulye
yoktur. Kendisini öpüyorum, hürmetlerimi sunuyorum.
Etçillere etli kuru
fasulye, denizi özleyenlere gemici usulü kuru fasulye, fantezi isteyene
pastırmalı kuru fasulye, otçula, vegana, vejetaryene sade kuru fasulye. Evet,
fasulyeden İstanbul yazımız hayırlı olsun! Bolat, o kadar attın tuttun yazdın,
bari bir mekân ismi yazaydın da gidip kuru fasulye yiyeydik. İşte, İstanbul’da
bildiğim tek fasulyeciyi yazıyorum, İstanbul Gayrettepe Yıldız Posta
Caddesi’ndeki Hüsrev Lokantası bildiğim tek kuru fasulyecidir cehaletimi
bağışlayın! Ama olur da öneriler boy boy sıralanırsa yeri gelir gider yeriz. Şimdi
yorumlarla kuru fasulye bilgimizi görgümüzü geliştiriyoruz.
Yorumlar
nasıl oldu armutlu? gerçi sırada koruk şerbeti var, kolları sıva =)
Kuru'ya değerini veren akıcı, zevkli ve keyfli bir blog olmuş. Kaleminize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim. Kuru gibi nimet sayılanlardan olmanız dileğimle birlikte en Güzel'e emanet olun. Selam ve dualarımla.
Ben fena halde Nohutçuyum ! :)))))
Ama bilgiler çok lezzetliydi.. Muhim olan da bu
Sevgiler
Etli kuru fasulye tercihim. Güveçte pişirilirse bir de, tadından yenmez :)
Bu arada ahtapotlusunu ilk kez duydum, vay be dedim icimden:)
İğneadaya kalkan ya da alabalık yemeğe gideceksin aslında, giderken Çerkezköy'den gidersen köfte, Lüleburgaz'dan gidersen yine köfte, Pınarhisar'ın Yenice Köyünden geçeceksin,orada kasaplar vardır hem et alabilirsin hem de direk orada pişirtip yersin, o kasaplarda sucuk yapılır, hemde çevirme, kesinlikle tatman lazım.İşte O köyden sonra Istıranca Ormanları içinde Demirköye geleceksin.Artık,alabalık mı kahvaltı mı girişte ve çıkışta yerler var yiyebileceğin, oradan İğneadaya geçebilirsin :) Bunu da İstanbuldan 2.5 saat içinde uzaklaşıp yapabilir,akşama dönebilirsin.
Uskudarda bir kurufasulyeci varmis, bi tek kurufasulye satarmis, butun halk, kalantoru, politikacisi, sosyetesi, iscisi gider yermis....Yerini de gosterdilerdi, boyle yuksekce bi yer....Uskudar'miydi yoksa degilmiydi...yazdikca sasirdim....ben gidip yiyemedimdi, olurda bulursan onu dene...odun atesinde filan yapiyomuymus neymis???? hani araya zaman girdikce ve yaslandikca abartiyomuyum nedir????
Ha bir de gurbete dusunce kurufasulye pilav meraklisi oluyormus insan onu ogrendim!!!!!
Simdilik!
Anadolukavagi'nin orada, yolun uzerinde sadece oglenleri acik olan bir ufak lokantadan cok ovguyle bahsedilmisti ama bana denk geldigi saatlerde kapaliydi, tadamadim. Oyle aklimda orasi.
Kiev'de evde kendim bile yapiyorum. Pastirmali yahut sade. O bile cok guzel oluyor yahu :)
O zamannnnnnnnnnnnnnnn, fasulyeye karşı, raaaat, rooll, sas
duruşunu bozma, laaam dur!
Kadınlara not: mealen şöyle diyor bu askeri emir : Rahat, hazır ol, esas duruşunu bozma, selam dur, ilk heceler yutularak söylenirse, içinden bir kaplan çıkıyor o yüzden :)))))
sevgiler
bu aziz ve kutsal görevi yerine getiriciimm bolat sen hiç merak etme:p
he bide güveçte muhakkak dene ama güvecin içi siyah olsun yani fırınlanmış olsun..
Ya baktim internetten Comlek Kurufasulye var, sanirim orasi cunku tas firin filan diyo!
Allahim, cok guldum, harika bir Pazartesi bu!
Bu arada hala guluyorum, gozlerimden yas geldi yahu!
illaki güveçte derim ben :)
bilgilendirici postları seviyorum, eline saglık bolat arkadasım :)
Ama geçenlerde, fasulyenin fiyatıyla artık zengin yemeği olduğunu okumuştum. :)
Fasulyenin her türünü yemeye varım. Yeter ki fasulye olsun.
Etli, etsiz fark etmez. Yalnız deniz mahsüllü nasıl olur? Bi duraksadım yani.
Denemeliyim.
Bir de kuru fasulte böyle biraz lapa gibi olacak, çok sulu, fasulye taneleri yüzlemeyecek içinde: )
Yanında cacık, pilav, turşu artık allah ne verdiyse, he bir de ekmek bandırmadan yinmez: )
Yorum Gönder