Fasulyeden İstanbul


Bu fasulyaaa kurufasulya… Diye şarkı sözü ile giriyorum konuya. Fasulye kelimesi köken olarak "fasu’lye" şekliyle Rumcadan girmiştir dilimize. Milli yemeğimizdir. İyi diyorsun da, daha düne kadar fasulyenin Orta Amerika kökenli bir bakliyat olduğu ve Anadolu’ya 1730’lu yıllarda geldiği anlatılırdı. Hep düşünürdüm, nasıl olmuş da okyanus ötesi bakliyat milli yemek olmuş? Nasıl olmuş da elin Amerikalısını bu kadar sevebilmişiz, hayret! Oysa dilimizde “fasulye gibi kendini nimetten saymak” gibi bir deyim de vardır. İçgüdülerim burada kayıp bir halka var babacığım diyordu ki, doğruymuş teres içgüdü! 
          Nasıl yani? Şöyle ki: Bodrum Gümüşlük ’teki Tavşan Adası’nda yapılan kazılarda dördüncü yüzyıldan kalma bir mezarın içinde kuru fasulye bulundu. 1600 yıllık olduğu tespit edilen kuru fasulyeler içgüdümü doğruladı. Demek ki, neymiş kuru fasulye gerçekten milli bir yemekmiş ve Anadolu insanı 1600 yıldır kuru fasulyeyi biliyor, yanında soğanını, turşusunu, sonra cacığını ve pilavını eksik etmiyormuş! Bir de İstanbul’da şu tartışma vardır. Kimin kuru fasulyesi daha güzeldir, Bademli’nin mi, İspir’in mi, Rize’nin mi ? Bana sorarsanız Annemin kuru fasulyesinden daha meşhur fasulye yoktur. Kendisini öpüyorum, hürmetlerimi sunuyorum. 
          Etçillere etli kuru fasulye, denizi özleyenlere gemici usulü kuru fasulye, fantezi isteyene pastırmalı kuru fasulye, otçula, vegana, vejetaryene sade kuru fasulye. Evet, fasulyeden İstanbul yazımız hayırlı olsun! Bolat, o kadar attın tuttun yazdın, bari bir mekân ismi yazaydın da gidip kuru fasulye yiyeydik. İşte, İstanbul’da bildiğim tek fasulyeciyi yazıyorum, İstanbul Gayrettepe Yıldız Posta Caddesi’ndeki Hüsrev Lokantası bildiğim tek kuru fasulyecidir cehaletimi bağışlayın! Ama olur da öneriler boy boy sıralanırsa yeri gelir gider yeriz. Şimdi yorumlarla kuru fasulye bilgimizi görgümüzü geliştiriyoruz.

Yorumlar

Kum Tanesi dedi ki…
Elinize saglik Alp Bey o kadar zevkle okudum ki anlatamam. Konuya girisiniz ve bitirmeniz bile muzipce olmus. Aslinda ben de cocukken babamin kitap notlari arasinda sebze ve meyvalarin kökenlerine ait bigileri gördügümde sizin merak ettiginiz soruyu ben de kendime yöneltmistim. Siz bir adim daha ileri gidip aydinlattiniz hepimizi. Elinize saglik. Ilk Istanbul´u ziyaretimde verdiginiz adrese bir ugrayacagim nam-i diyar kurufasulyeciye bir teftiste bulunmak icin.
Asortik Krep dedi ki…
Fasulyeyi Trakya'da yemen lazım.Küçük şeker fasulye ve yanında küçük kırmızı acı biberleri ile..Yolun düşerse...
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkür ederim :) ben Hüsrev personeline söyleyeceğim siz gelince karşılasınlar :))
Blogger Bolat dedi ki…
Trakya deyince aklıma gelen il yer Edirne'dir benim :)) ama emin ol Edirne'de tadına bakacağım :)
Başak dedi ki…
İstinye parkta güveçte kuru fasulye yemiştim Babamın soba üzerinde pişirdiği fasulyeden sonra o yediğim en lezzetli fasulyeydi. Benimde aklım onda kaldı :)
Blogger Bolat dedi ki…
Başak, milli yemek olmasının yanında bir de aile yemeği gibi bir hava oluşmaya başladı :))babaya hürmetler o zaman :)
Ozlemaki dedi ki…
ahtapotlu ve fırında derim ben =)
Blogger Bolat dedi ki…
Bismillaaaa, ilk defa senden duydum Özlemaki, ama bunu evde yapmak zordur herhalde :) bugün de sayende armutlu limonata yaptım :))
Ozlemaki dedi ki…
buyrunuz efenim : http://ozlemaki.blogspot.com/2008/12/gigantic-beans-with-octopus.html
nasıl oldu armutlu? gerçi sırada koruk şerbeti var, kolları sıva =)
Blogger Bolat dedi ki…
Hiç de fena olmadı :) armutlu limonata:) offf bu ne güzel bir fasulye ve ahtapot görüntüsü, ben bunu denemezsem kendimi adamdan saymayacağım:))
Ozlemaki dedi ki…
kolay gele =)
Ra55 dedi ki…
Merhabalar Yazarım,

Kuru'ya değerini veren akıcı, zevkli ve keyfli bir blog olmuş. Kaleminize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim. Kuru gibi nimet sayılanlardan olmanız dileğimle birlikte en Güzel'e emanet olun. Selam ve dualarımla.
Adsız dedi ki…
kuru fasulye benim uzmanlık alanım bak super yaparım..
Blogger Bolat dedi ki…
Yazdım bunu Umay, yap bir gün yiyin benim yerime de lütfen :)
Depresif Ayu dedi ki…
Konya şeker fasulye gerçekten çok lezzetli. Denemeni isterim... Bloğunu bugün keşfettim, gerçekten çok güzel ;)
Blogger Bolat dedi ki…
Hoş geldin Depresif Ayu :) teşekkür ederim yorum için:)
Depresif Ayu dedi ki…
Hoş bulduk. Rica ederim efenim :)
inanirsakolurbence dedi ki…
Güveçte kesinlikle tavsiye ederim.Babam yapmıştı yıllar evvel bi onun tadını unutamadım:)
mismet dedi ki…
hımmmm öncelikle bir adanalı olarak yemeklerimizden övünerekten kendi kurufasülyem diyorum:))kolay kolay sevmeyen olmaz bu yemeğii ne me lazım 1600 yıllık geçmişte atalarımızdan geliyor demekki içimize işleyişi.Bide benim daha kurufasülye tanesi kadar bebeğim var:)daha onu fasülye diye seviyoruz.
Yani seve seve adres verirdim elbet de ,
Ben fena halde Nohutçuyum ! :)))))

Ama bilgiler çok lezzetliydi.. Muhim olan da bu
Sevgiler
N.Narda dedi ki…
İlle de anne yemekleri, nedir bu hatunların kayınvalide çilesi :) Mısra-yorum için teşekkürler bu arada.
Olé dedi ki…
Nasil ya? Ben bezelye cizdim, sen fasulyeden bahsetmissin! Tesadufe bak :) Ben Vedat Milor'un istahla tadisindan gaza gelip, Tophane'de Fasuli'yi denemistim. Kesinlikle tavsiye ederim.
Blogger Bolat dedi ki…
Güveçte hiç denemedim :) tavsiyene uyacağım.
Blogger Bolat dedi ki…
Kesinlikle büyük bir geçmişi var bu bakliyatın :) iddialı olman güzel mismet :)) Adana yemek cenneti yahu :)
Blogger Bolat dedi ki…
Nohut da güzeldir fasulyenin kardeşidir ne diyelim :))
Blogger Bolat dedi ki…
Övünmek gibi olmasın öyledir annem yahu, pek kaynanalık yaptığı da yoktur hani yılda 3 kez ancak misafir edebiliyoruz kendisini :)) ille de anne yemeği :)
Blogger Bolat dedi ki…
Ole, hoş bir tesadüf olmuş diyorum buna ben :) Tophaneki Fasuli'yi gördüm ama girmedim yemedim yemek ama not alıyorum :))
Zeugma dedi ki…
Tabii ki de kuru fasulye bize aittir, milli değerimizdir. 1600 yıllık kökenleriyle,burada kanıtladığınız için teşekkürler..
Etli kuru fasulye tercihim. Güveçte pişirilirse bir de, tadından yenmez :)
Blogger Bolat dedi ki…
Bu fırınlarda güveç sağlıklı oluyor mu acaba, denesek diyorum :))
Unknown dedi ki…
Bu sicaklardan çok aramam kuruyu ama yazı önüme düşünce hemen aklıma ıstanbul sosyal sigorta hastanesinin arkasındaki sadece fasulye ve pilav yapan küçük ama ünlü dükkan geldi. Ispir fasulye favoriydi bu arada
Banu Bingör dedi ki…
Pek tabii ki de Süleymaniye Kurufasulyecisi!!! Hah!
pembe kekik dedi ki…
Paylaşım çok güzeldi.Istanbul'a gelince kuru fasulye yemek en son yapacağım iş herhalde:)
Mutlu Eller dedi ki…
Kuru fasulyeyi cok severim. En cok kisin pisiririm, Begit' in dedigi gibi yazin aramam. Kisin tursuyla yersem de bayilirim.
Bu arada ahtapotlusunu ilk kez duydum, vay be dedim icimden:)
Asortik Krep dedi ki…
Edirne'de olur ama Kırklareli Demirköy'de küçük lokantalar vardır...Orada yiyebilirsin ancak benim yediklerimi :)
İğneadaya kalkan ya da alabalık yemeğe gideceksin aslında, giderken Çerkezköy'den gidersen köfte, Lüleburgaz'dan gidersen yine köfte, Pınarhisar'ın Yenice Köyünden geçeceksin,orada kasaplar vardır hem et alabilirsin hem de direk orada pişirtip yersin, o kasaplarda sucuk yapılır, hemde çevirme, kesinlikle tatman lazım.İşte O köyden sonra Istıranca Ormanları içinde Demirköye geleceksin.Artık,alabalık mı kahvaltı mı girişte ve çıkışta yerler var yiyebileceğin, oradan İğneadaya geçebilirsin :) Bunu da İstanbuldan 2.5 saat içinde uzaklaşıp yapabilir,akşama dönebilirsin.
RABİA SERTELİ dedi ki…
İyi pişmiş kurufasulyeyi ben de çok severim ama daha çok erkeklerin sevdiğini düşünüyorum. Acaba, asker karavanası ile bir ilişkisi olabilir mi?
Unknown dedi ki…
Istanbul cahili bir arkadastan, evlere senlik bir oneri:

Uskudarda bir kurufasulyeci varmis, bi tek kurufasulye satarmis, butun halk, kalantoru, politikacisi, sosyetesi, iscisi gider yermis....Yerini de gosterdilerdi, boyle yuksekce bi yer....Uskudar'miydi yoksa degilmiydi...yazdikca sasirdim....ben gidip yiyemedimdi, olurda bulursan onu dene...odun atesinde filan yapiyomuymus neymis???? hani araya zaman girdikce ve yaslandikca abartiyomuyum nedir????

Ha bir de gurbete dusunce kurufasulye pilav meraklisi oluyormus insan onu ogrendim!!!!!
Unknown dedi ki…
Bizim niye haberimiz yok armutlu limonatadan? Ne ara yaptiniz, nereye koydunuz? Isyan cikartirdim ama sicak filan diye susuyorum!!!!

Simdilik!
Caner Cangül dedi ki…
Valla kurufasulye her yerde yenir.. Esnaf lokantalari tercih olmakla birlikte Suleymaniye'dekilerden baslayarak her nerede kurufasulyeci gormus iseniz dalin! Balat'ta sahilde, Buyukdere'ye inerken sagda kosede, Tophane'de, Baglarbasi'ndaki ilk aklima gelenler. Henuz lezzetli olmayanina rastlamadim.

Anadolukavagi'nin orada, yolun uzerinde sadece oglenleri acik olan bir ufak lokantadan cok ovguyle bahsedilmisti ama bana denk geldigi saatlerde kapaliydi, tadamadim. Oyle aklimda orasi.

Kiev'de evde kendim bile yapiyorum. Pastirmali yahut sade. O bile cok guzel oluyor yahu :)
Blogger Bolat dedi ki…
Emir sıcaklarla kuru fasulyeyi yanyana koyduğumuzda ilişki hoş durmuyor ama uysada uymasa da yazmış olduk bir kere, kışa hazırlık diyelim :))
Blogger Bolat dedi ki…
Deneyeceğiz o zaman listeye ekliyorum :)
Blogger Bolat dedi ki…
Pembe kekik, bu kadar aram iyi diyorsun yani kuru fasulye ile :))))
Blogger Bolat dedi ki…
Biz Giritli ot yer diye bilirdik ama bak yeri gelince et de esirgenmiyor demek ki :)) ama itifar edeyim Semi kızın yaptığı ahtapotlu fasulye güzel görünüyor be :)
Blogger Bolat dedi ki…
İnanır mısınız asker de pek hatırlamıyorum yedim mi yemedim mi:)) ama karavana vurgusu doğru.
O zamannnnnnnnnnnnnnnn, fasulyeye karşı, raaaat, rooll, sas
duruşunu bozma, laaam dur!
Kadınlara not: mealen şöyle diyor bu askeri emir : Rahat, hazır ol, esas duruşunu bozma, selam dur, ilk heceler yutularak söylenirse, içinden bir kaplan çıkıyor o yüzden :)))))
Blogger Bolat dedi ki…
Çok sağol arkadaşım çok yardımcı oldun:)) bu nasıl bir fasulyeci tarifidir, bilen biri Barıışbaşak'ı tercüme etsin şurası desin yahu :))))))
VuslaT dedi ki…
biliyomusun sevgili bolat bir iki yıla kadar bende yurt dışında türk usulü kurufasulye yapıp satmayı düşünüyordum. Sence etlimi yapayım pastırmalımı?..:))
Blogger Bolat dedi ki…
Caner, ben genelde bir lokanta yada restaurantta yemekleri beğenmemişsem bildiğim yemek niyetine yerim, ama tadı hep damağımdadır ayda bir kere yeriz, yani evde pişmese şirkette pişiyor :)) Fasuye pek bekar yemeği değildir, demek ki maharetli insansın :)) İstanbul'dan selamlar arkadaşım.
Blogger Bolat dedi ki…
Limonata da destanlar yazıyorum Özlemaki sayesinde, walla becerikli kız anacım, biz hasta olduk yemeklerine, değişiklk yemekler yapıyor, düşün ahtapotlu fasulye, ülen rüyamda bir görmem ben bea :)))
AsOrTiK dedi ki…
kuru fasulyeyi kışın yaparım, güzelde yaparım:) yanında soğanını, turşusunu, pilavını da eksik etmem:))
sevgiler
Adsız dedi ki…
mimledim seni..
bu aziz ve kutsal görevi yerine getiriciimm bolat sen hiç merak etme:p
he bide güveçte muhakkak dene ama güvecin içi siyah olsun yani fırınlanmış olsun..
Unknown dedi ki…
HAHAHAHAHAHA!

Ya baktim internetten Comlek Kurufasulye var, sanirim orasi cunku tas firin filan diyo!

Allahim, cok guldum, harika bir Pazartesi bu!
Unknown dedi ki…
Konuyu degistirmeyin! Evdeki armut nanay olmus, almaya gidiyorum!

Bu arada hala guluyorum, gozlerimden yas geldi yahu!
pasta köşesi dedi ki…
eğlenceli ve bilgili giriş gelişme ve sonuç olmuş :)
illaki güveçte derim ben :)
Caner Cangül dedi ki…
Askerde bende görmedim. Yedeksubay öğrenciliğimiz yaza geldiğinden hep patlıcan yerdik. Ama sonrasında da eratın önüne pek geldiğini anımsamıyorum. Mercimektir o, ününü çok duydum ama ona da pek rastlamamıştım. Ne yiyorlardı peki o yok bu yok :)
canan beycan dedi ki…
Bizde kuru fasulye sevenlerdeniz.Fasulyeyi bir de Bağ Evinde deneyin derdim.Yiyenlerin beğenisinden yola çıkarak söylüyorum.Beklerim Efem.
Blogger Bolat dedi ki…
Hoş geldiniz Recep Bey, teşekkür ederim :) selamlar.
Blogger Bolat dedi ki…
İçi siyah çömlek daha mı sağlıklı oluyor acaba :)
Blogger Bolat dedi ki…
Evet mercimek yedik ne yalan söyleyeyim, hem de çok kez:)) askerde fasulye şehir efsanesine dönüşmüş demek ki:))
Blogger Bolat dedi ki…
Şirketteki üsküdarlılara mail atıyorum bakalım hala var mı böyle bir yer :)
Blogger Bolat dedi ki…
Bence herkese hitap etmelisin mesela bir vegan da gelmeli, pastırmalı sevende, etli kurufasulye seven de hatta Özlemakinin tarifini yabana atma deniz mahsullu ahtapotlu fasulye :) Sonra oh mein god zehr züss, wow amazing gibi nidalar duyabilirsin, hatta masaldaki gibi dekore et derim ki çocuklarda gelsin , basına da konu olursun :)))
Blogger Bolat dedi ki…
Soğanı, durşuyu, pilavı eksik edersen ne olur, deamak zevkine ihanet etmiş olursun kuru fasulye ardından aaalar:)) onlar kardeş gibidir ayrılmaz :)
Blogger Bolat dedi ki…
Merhaba biz de güveç diyelim o zaman :)
Blogger Bolat dedi ki…
Efem uğramak isteri bir gün :))
minikkus dedi ki…
hüsrevden başka bi kurucu bilmeyen biri olarak sana katılıyorum, yemeyen için büyük kayıp. hatta ben orda kuru fasülyeden daha cok pilavını seviyorum:)
bilgilendirici postları seviyorum, eline saglık bolat arkadasım :)
Adsız dedi ki…
aslolan güveç tipi o işte diğer bi nevi çakması gibi..
neslice tarifler dedi ki…
Sevenleri kızacak ama Anadolu'ya gelmez olaymış (:
LILA MOONLIGHT dedi ki…
Bolat cok sevdim bu postu, akici ve esprili dilinle beni yine guzel guldurdun, sen de hep gul emi : ) Ben de anneminkini severim en cok, ve kisin pastirmaliyi, bir de pilav ustunu cok severim, bu sicaklarda canim cekmedi ama, bir de gaz sorunu yapmasa : ) Eksik halkayi bulup cikarman da cok hosuma gitti, nasil anlamislar fasulye oldugunu onca yuzyil sonra, bilim iste!
Uyuşuk Hayalperest dedi ki…
Birde fasulye için fakir yemeği derler. Yani öyle bir izlenim var. Mesela filmlerde gördük mü zengin ailenin sofrasında kurufasulye.. Ama elin garibi -bakınız Kemal Sunal'ın çarıklı milyoner ve İbo ve Güllüşah filmlerinde fasulye ve soğan ikilemi yanındaki zenginlere ne itici gelir. Hatta Gülşah kurufasulyeyi bilmez bile.
Ama geçenlerde, fasulyenin fiyatıyla artık zengin yemeği olduğunu okumuştum. :)
Blogger Bolat dedi ki…
Bak bunu atlamışım hakikaten çok güzel yaparlar pilavı da ama ben en çok Hüsrev'de proje toplantısına denk gelmeme üzülürüm, boş ver projeyi yemeğin tadını çıkaralım modundadır benim kafa çünkü :))
Blogger Bolat dedi ki…
Amanın kimseler duymasın bunu bayraklar yarıya iner :))))))) hayıdır sizi kızdıracak ne günah işledi bu fasulye:)
Blogger Bolat dedi ki…
Bu temenniyi hepimiz için kabul ediyorum, hep gülelim derim :) tabi valide sultan bu sosyal meedya olaylarını hafife aldığı için rahatız, nasıl olsa okumuyor :)) ama severim kendisinin fasulye yemeğini anne eli midir, kadın eli midir bilinme lezzetin adı:) Evet kayıp halkayı bulan erkeologlarımızı öpüyoruz:))
Blogger Bolat dedi ki…
Karun kadar zengin olsam fasulye yerim arkadaş :) ama çok haklısın filmlerde sosyolojik tespit yapan arkadaşlar zamanında zengine et hatta daha da berbat bir şekilde but yedirrterek bağırsak düğümlenmesine sebeb olabilirmiş zenginlerimizin ama bizim zenginimizde sanmam böyle bir çekince olduğunu :)) Hakikaten tespitler doğru o filmleri izlerken tekrar bakmalı o sahnelere :))
çiço dedi ki…
ne çok anlatılacak şey varmış hakkında kurunun fasülyenin bende hiç sevmem ağzıma sürmem ama bi hayransık sevdim kendide kendisine ama yemeeeemm :)
VuslaT dedi ki…
sevgili bolat baktım ama özlemakinin deniz mahsullü kurufasulyesini bulamadım:( aramaya devam edeyim bari madem sen bu kadar tavsiye ediyorsun..
Lezzetli Sanatlar dedi ki…
Milli yemeğimiz kuru fasulyeyi ne güzel anlatmışsın. Fasulye bizim yani.
Fasulyenin her türünü yemeye varım. Yeter ki fasulye olsun.
Etli, etsiz fark etmez. Yalnız deniz mahsüllü nasıl olur? Bi duraksadım yani.
Denemeliyim.
annemahsustan dedi ki…
: ) Süleymaniyenin karşısındaki köşedekinden başkasından o tad bulunmuyor bence.
Bir de kuru fasulte böyle biraz lapa gibi olacak, çok sulu, fasulye taneleri yüzlemeyecek içinde: )
Yanında cacık, pilav, turşu artık allah ne verdiyse, he bir de ekmek bandırmadan yinmez: )
Blogger Bolat dedi ki…
Çok şey kaybedersin Çiçooo:)
Blogger Bolat dedi ki…
Kesinlikle ben de sizin gibi düşünürüm :)
Blogger Bolat dedi ki…
Öyle bir anlattınız ki iştahım açıldı bir an :))
beste dedi ki…
Suleymaniye de Istanbuk Universitesinin arkasinda caminin karsisinda en iyi kuru fasulyesi ogleden sonraya kalmaz hemen biter Istanbul'un en iyi esnaf lokantalarindandir! benim universitemdir ayrica icine girip bahcesinde keyif yapabilirsin arkadaki fen bilimler binasinin lat katinda botanik bahcesini gezip sahen halic manzarasinin keyfini cikarabilrsin oradan corlulu ali pasa medresesi bir kallavi kahve ne siirler yazdik biz orada tum bunlar icin bir gun ayir sen oradan mercana in yol boyunca incik cincik bir suru laisveris yapabilirsin:) sevgiler

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi