Ihlamurlar altında İstanbul
Bana göre bir şehirde ne kadar açık alan varsa, ne kadar park ve bahçe varsa, ne kadar ağaç varsa o şehir o kadar medenidir. Ruhsuz birçok bina ile tarumar edilen İstanbul şehirleşme konusunda dünyanın en kötü örneklerinden biridir.
Bunu zaten biliyorduk Bolat sadede gel bakalım!
Bunu zaten biliyorduk Bolat sadede gel bakalım!
Efem, iyi haber şudur ki, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu “2013 Ihlamur Eylem Planı’nı başlatmış. Bakanın açıklamasına göre, Estambul`a 2012 yılında yıl 100 bin erguvan dikilmiş, Bakan Eroğlu 2013 yılını ıhlamur dikimi yılı olarak görüyormuş. Kendi deyimi ile` `Bu sene inşallah tam 100 bin ıhlamuru toprakla buluşturacağız`` demiş. Bence de güzel fikir tebrik etmek lazım, sayın Bakanı.
Şehrin her noktasına dikilecek olan ıhlamurlarla yazlar çiçek gibi kokacaktır diye düşünüyorum. Dil bir ulusun aynasıdır, o zaman bilelim Ihlamur kelimesi hangi kökten gelir. Ayna ayna söyle bana Ihlamur’un kökeni nereden gelir? Bugün kullandığımız anlamda Ihlamurun kökeni Rumca’dan gelir. Kelime Fleri, Flamuria, Flamuri’dir fakat dilimizde iki sessiz harfi kelime başlamayacağından “Ihlamur” haline dönüşmüştür.
Ihlamur kelimesinin kökeni, etimolojisi
Kelimenin ingilizcesi “linden” Almancası “linde” dir. Kelimenin özünün Germen kökenli olma ihtimali daha yüksek. Yani İngilizceye Almancadan apartılmıştır. İsveçli ünlü Botanikçi Carl Linnaeus’soyadının da linden-kökeninden türetilmesini buraya not düşmek lazım. Zira Botanik bilimini sınıflayan adamdır kendisi. Anlatılanlara göre Papaz olan babası çiçekleri çok sever ve ıhlamur kutsal olduğu için kendi soyadını ıhlamur yani linde kökeninden türetir. Carl doğduğunda babası o botanikçi olsun çiçeklere merak salsın diye onu çiçekler içinde bir beşiğe koymuşlardır. Hakikaten de dilekleri tutmuş tutmuş ve oğlu Botanikçi olmuştur.Ihlamur Ağacı
Ihlamur ağacı; Ihlamur Kasrı, Ihlamur Sokak, Ihlamur Yokuşu, Ihlamur Caddesi şeklinde İstanbul'a sinmiş bir isimdir. Ihlamurlar altında içilecek bir fincan kahvenin, bir bardak çayın tadına doyum olmaz diyorum. Şimdiden İstanbul’a hayırlı olsun diyorum.
Yorumlar
sEVGİLİ Bolat, harkulade bir konuya açıklık getirmişsiniz bilgilerle..
Biz Kadıköy'lüler çok ama çok çokk şanslıyız bu konuda.
sanırım 5-6 yıl önce Belediye bahçesi olanlara bir çağrı yaprı, site yöneticilerini de buna dahil etti. Müracatlarımızı yaptık, zaten ben Boğaziçili olduğumdan bahçemize ekmiştik, Bu isteklede çok büyük olan bahçemize belediye 2 fidan hediye etti ve dikimi bizzat gerçekleştirdiler. Şimdi 3 erguvanımla mesti figan yaşıyorum-z :)
Ihlamura gelince iğde ağacı kadar severim elbett. Yine belediye tümmm yollarımızı ıhlamura boğarak yol boyu onlaaarca ağaç dikti..
Yaz gelince doğal parfümüyle çoğu akşam genzimden geçip, ruhuma kadar gözlerim dolabiliyor bu kokuyla..
Bencede harika bir karar almış. İBB.oRMAN VE SU İŞLERİ.
çok teşekkürler emeğinize :)
sevgiler.
inşallah =)
Geniş çimenli parkları olsa bu şehrin, üzerine uzanıp gökyüzünü seyretmek, güzel bir kitabın sayfalarını çevirmek için. Rengarek çiçeklerle örtülmüş bahçeleri olsa huzurlu yürüyüşler için. Kooocaman meydanları olsa keşke bu yaşadığımız şehrin taaa eskilerden gelen.Banklarında oturup geleni geçeni seyretmek için aylak saatlerde. Nerdeee :( Taş var sadece burada. Üstüste dizilmiş, ruhsuz taş binalar.Göğü saklayan, kuşları saklayan taş binalar.
Not: Bence burası daha çok küçük bir ansiklopedi ayarında...
Sevgiler,
gÜZEL BİR YAZIYDI SEVGİLİ bOLAT. Teşekkürler..
Ne güzel bir seçim olmuş.
İyi akşamlar.
öte yandan üstad Başak kıymetini bilir ıhlamurun, gerisini boşver =)
Hayırlı olsun Istanbul`a ιhlamurlar, umarım gönüllerince çiçek açarlar mis gibi kokuturlar İstanbul`u.
yarın ekmek yoğurulacak!
Yorum Gönder