Gördüler Hanya'yı Konya'yı!


Çanakkale savaşı denizaltı otto hersing batık

Çanakkale denizaltı savaşları

Bugün 18 Mart 2013. Savaş, acı gözyaşı. Savaşı yüceltecek değilim ama yine de vatanını savunan askerlerimizin hatıraları için iki satır yazayım istedim. Sürç-i lisan edersek af ola! Çanakkale Deniz Zaferi'mizi kutluyorum. Bir daha böyle savaşlar yaşamamak dileğiyle.

Şimdi bunu İstanbul’a nasıl bağlayacaksın Bolat Efendi?

Çanakkale’yi karadan geçemeyen İngiliz, Fransız orduları şanslarını bir de denizden yani denizin altından deneyince İstanbul’a kadar ulaştılar.  Marmara denizine 13 Müttefik denizaltısı girmiş, İstanbul Boğazı yol geçen hanına dönmüştür.

Bu nasıl olurdu, büyük savaşı kazanan Osmanlı Devleti, Marmara’daki kıytırık denizaltılara mı yenilecek!  Talat Paşa muadilini arar “ Aloo kanka wie geht?... wir den Krieg gewonnen aber hier….” Kısaca Talat Paşa denizaltı istemiştir Alman müttefikinden.

U-21 ve Otto Hersing

O sıralar bir Alman U-botu İskoçya sahillerinde güneşlenmektedir.  Yüzbaşı Otto Hersing’in telefonu çalar “ililiililili ililili ja sir, ja sir, Ich bin nach Istanbul gehen sofort…” Kısaca komutan "Otto var git İstanbul’a müttefikize destek çık oğlum, burası yan gelip yatma yeri değildir" babında bir emir vermiştir. Gözünü sevdimin U-21'i hemen yola çıkmıştır.

İngiliz istihbaratı bunu duyar, çok uyuz olurlar yapma etme, gelme deseler de Otto kafayı kırmıştır bir kere U-21 Çanakkale'ye gelir çayda çıra niyetine HMS Majestic ve HMS Triump adlı iki savaş gemisini yakar! Talat Paşanın hoş geldin partisine katılır. Sonra sırasıyla teker teker avlanır Boğazdaki denizaltılar. Kaçan canını kurtarmış kaçamayan mevta olmuştur. İstanbul’da deniz kirliği pardon denizaltı kirliliği de böylece son bulmuştur.

Denizaltılar İstanbulu bombalıyor

Ama bela bu biter mi? Bitmeeeez bu sefer hava kirliği başlar! Nasıl yani! Denizden İstanbul'u düşüremeyen itilaf devletleri havadan İstanbul'a bomba yağdırırlar. Hedefleri şu resimde görmüş olduğunuz  Yavuz zırhlısıdır. Çünkü Yavuz'un Çanakkale Boğazından çıkarak kendi üstlerini bombalayacağı düşünüyorlardı. İmroz ve Limni’den kalkan uçaklar, Şarköy üzerinden İstanbul’a ulaşır,  Zeytinburnu Silah Fabrikası ile Yeşilköy uçak hangarlarını, Haydarpaşa İstasyonu’nu, Selimiye ve Davutpaşa Kışlası’nı, Haliç’i, Gülhane Parkı’nı, Hasköy Askeri Tesislerini, Yeşilköy Havaalanı’nı, İstanbul Elektrik Fabrikasını, Galata Köprüsü’nü ve Galata’daki balon birliğimizi bombalarlar.

Bizimkiler bakar bu sivrisinek istilasından kurtuluş yok.  Resimdeki Yavuz, kardeşi Midilli, Numune-i Hamiyet, Muaveneti Milliye ile, Basra ve Samsun muhriplerinden çevik bir filo ile  İmroza baskına giderler.  Baskın basanındır deyimi burada gerçeğe dönüşmüştür bam güm ortalık barut İmroz vızıltısı biter. Yavuz ve Midilli yara almalarına rağmen sağ salim Estambul'a dönerler.

İmroz baskını da kafi gelmedi, İngilizlerin o dönem fiyakaları yerindeydi. Uçak gemileri bile vardı. Ben My Chree  denen o uçak gemisinden daha sonra kalkan tayyareler yine vızıltı yapıyordu.

Limon Van Sanders Paşa telefonu çevirir “ Mustafa, wir haben ein problem… sind sie noch da? Konuşanın altyazısı kısaca şöyle: Mustafa Ertuğrul, derhal bu gemiyi imha etmemiz lazım oğlum… Emri alan Mustafa Ertuğrul birkaç alelade topla Kaş’a gider soteye yatar, geminin iyice yaklaşmasını beklerler, kullandıkları topun menzili kısadır. O da ne! Beklenen an gelmiştir. HMS Ben My Chree  topun ağzındadır artık.

Mülazım(teğmen) Mustafa Ertuğrul nişancı Konyalı askere “kalk ordan  yavrım kalk kalk der” şaşıran askere dönerek  “ben şu HMS Ben My Chree  şey gemisine Konya yerine Hanya’yı öğreteyim” der. Evet, Mustafa Ertuğrul Aker, bloglar sultanı Özlemaki’nin akrabasıdır Hanya'lıdır, yani Giritli.  Mustafa Ertuğrul dediğini yapar nişangâhı ayarlayıp boooooomm 4 dakikada işlem tamam kraliyetin uçak gemisi sizlere ömür.

Şimdi fullantalya.com, Antalya'da ikamet eden bu yiğit insanı bize tanıtırsa memnun kalırız.

Görürsün Hanyayı Konyayı deyimi kökeni, etimolojisi

 "Görürsün şimdi Hanya’yı Konya’yı” deyimini de böylece anlatmış bulunduk. Hay bu etimoloji merakıma! 

Yorumlar

sdsss dedi ki…
Gelibolu gezerken ağladığım tek yerdir...elinize sağlık.
EVREN KONAKÇI dedi ki…
Bazıları "Hanya'yı Konya'yı" gördü, bizde öğrendik.
Atahan ile hayat dedi ki…
Klavyene saglik....
AslıASLI dedi ki…
Bence çok iyi bağladın Bolat. Ben hiç bilmiyordum bu ayrıntıları çok teşekkür ederim.
yildiz dedi ki…
Hanya´yi Konya´yi zamaninda gören gördü,bizlerde filmlerden ögrendik;" aaaaa ne güzel anlatmislar,bu sefer ki film baska bir acidan konuyu ele almis" diyerekten oturdugumuz yerden birde sanatsal elestiriler yaptik-(yapiyoruz)....
Simdi konuyu baska bir noktaya getirecem ben de (bu etimoloji
merakimiz ne olacaksa artik:)) )emperyalizm böyle birsey iste,önce savas cikartirtiyor,sonrada o savaslari yasamayanlar daha iyi anlasin diye sinema yapip yine kazanc sagliyor???????
Sevgiyle ve Dostca kal Bolat
BU GÜZEL YAZI İÇİN TEŞEKKÜRLER
HAYIRLI AKŞAMLAR
Blogger Bolat dedi ki…
Ağlanmayacak gibi değil ki!
Blogger Bolat dedi ki…
Keşke Hanyayı Hanyalılar Konyayı Konyalılar bileydi Evren.
Blogger Bolat dedi ki…
Rica ederim.
Blogger Bolat dedi ki…
Öğreniyoruz birlikte işte Aslı.
Blogger Bolat dedi ki…
Savaşın filmden öte bir şey olduğunu öğrendiğimiz zaman bu işler biter ama dünyanın Emparyalleri hiç bitmeyecek gibi bir hisse sahibim. Biraz palazlanan diğerinin ensesinde!
Blogger Bolat dedi ki…
Rica ederim, size de hayırlı akşamlar.
Depresif Ayu dedi ki…
Çok güzel yazmışsın, eline kalemine sağlık. Babamın 2 amcası ve bir sürü akrabamız Çanakkale'de şehit düşmüşler ve şehitlikte isimleri yazıyor. Gurur ve hüzünü aynı anda yaşatıyor bana.
Unknown dedi ki…
bir daha kayıpları,kahramanları,şehitleri ve sonrasında da destanları yazılan ,filmleri çekilen savaşlarımız olmasın ...bide amin
RABİA SERTELİ dedi ki…
Çocuklar, tarihi bilgileri Bolat ağbeylerinin kaleminden okusalar, hem akıllarında kalır hem de iyi öğrenirler. Bu konuda, bence bir eksiklik var ve birilerinin -bu siz olabilirsiniz- bu alana el atması gerekiyor. Eğer bilgili ve bilinçli bir nesil isteniyorsa. Teşekkürler...
Sarppu dedi ki…
Greetings from Finland :)
Blogger Bolat dedi ki…
Rica ederim, bizimkisi kahramanlar için iki satır yazı.
Blogger Bolat dedi ki…
Kimseler savaş yaşamasın elbette, tüm kalbimle buna inanıyorum ve diliyorum.
Blogger Bolat dedi ki…
Efem bu benim postlardan ödev yapan öğrenciler olursa yanar :))
Blogger Bolat dedi ki…
Hi Sarppu, thank you very much :) greetings from İstanbul too :)
sevdaninsokagi dedi ki…
Gelibolu'ya en son 10 yıl evvel savaşın izlerini görmek, anlamak ve öğrenmek için gitmiştik. Rehber eşliğinde gezdik ve gezerken ağlayarak dinledik. Bir daha tekrarlanmamasını dileriz.
Yine çok güzel bir post olmuş Bolat. Senin bloga girince okumaya öyle dalıyorum ki...
Arzu Sarıyer dedi ki…
Bu büyük savaş ile bilmediğimiz ne ayrıtılar var kimbilir ?.Saolasın Bolat yeni bilgiler öğrendim yine...Selam olsun...
Mutlu Eller dedi ki…
Senin bu etimoloji merakın en çok bizlere yarıyor. Neler öğreniyoruz neler:)
Not: Etiketlere girdiğin Breslau`ın konuyla bağlantısı ne? (sadece merak, Polonya`da benim yaşadığım yer orası. Yani Wrocław)
Blogger Bolat dedi ki…
Ağlamamak elde mi Sevda :( o kadar can gitmiş! Savaş böyle bir şey işte. Ama evini koruyan bizler için ölümün bile bir şerefi vardı.Minnetle anıyoruz askerlerimizi.
Blogger Bolat dedi ki…
Selamlar Arzu, hayat ne ince ayrıntılarla dolu aslında.
Blogger Bolat dedi ki…
Semi, Breslau Almanlardan aldığımız savaş kravüzörünün adı yani savaş gemisi :) Türkçe adı Midilli, fotoğraftaki Yavuz yani Goben'in küçüğü :)Wrocław geçen yıl bizim evde bir kız kaldı bu şehirden, düğününe davet etti de gidemedik di :)
Mutlu Eller dedi ki…
Almanlar da bir alem, adına Breslau koymuşlar:) Wrocław ile ilgili çarpıcı bir kitap var bende. Savaş sonrası ve şu anki durumu fotoğraflarla karşılaştıran. Savaşın ne kadar korkunç bir şey olduğunu net olarak anlıyorsun. Çok yıkılmış orası, Polonya`nın birçok yeri gibi. Komşuları da pek sevmemişler onları, gelen vurmuş, giden vurmuş gibi bir durum.

Demek düğüne çağırdı, pek sıcak kanlı oldukları söylenemez aslında. Sizi sevmiş demek ki:))
yağmurdan dedi ki…
Türkiye'deki tüm tarih hocalarına, 'tarihi genç nesillere aktarırken sıkmadan eğlendirerek anlatma' başlıklı bir eğitim vermelisiniz! Zira benim sizin gibi en az bir hocam olsaydı tarihi daha çok severdim kuşkusuz :)
Not: Ben o 'Hanya' yı hayali bir yer sanıyordum :)
Hürmetler efenim :)
Blogger Bolat dedi ki…
Semi, kız gerçekten çok şeker bir insandı ama kilise filan görünce bir dindarlaştı bir dindarlaştı dondum kaldım :)))
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkür ederim, Girit'e gidersem bu yıl kesin ziyaret etmeden geçmeyeceğim bir yer olacak Hanya :)
Ozlemaki dedi ki…
öhöm 22/07de 2. Gastronomi sempozyumuna gidiyorum.
Konya'daki Yeniçeri ocağından Hanya'ya gönderilen dedelerimin toprağıyla bir kez daha kucaklaşmanın heyecanı içindeyim. Yol arkadaşı kabul ediyorum efenim =) Hem Ayfer (Yavi) de gelecek FYI.
Blogger Bolat dedi ki…
Aslında gelmek isterim efem işlerimizi ayarlayabilirsek :) Hanya'ya selam olsun :))
Ozlemaki dedi ki…
ayarla işte yaaa! memleketim diye söylemiyorum, hakikaten derinden etkileyecektir...
Dae Laurelin dedi ki…
Tarih anlatımınız çok eğlenceli :D
"Otto var git İstanbul’a müttefikize destek çık oğlum, burası yan gelip yatma yeri değildir" babında bir emir vermiştir. Gözünü sevdimin U-21'i hemen yola çıkmıştır."
:D:D
Bizim büyük dede de zamanında bacağında şarapnel yarası, yanında da pek güzel bir Çerkez kızı ile çıkıp gelmiş Çanakkale'den. Yaa işte öyle.. Nene seçimini o zaman yapmış bizim dedecik :D
Blogger Bolat dedi ki…
Demek ki neymiş gönül ferman değil savaş da dinlemiyormuş :)) iyi de etmiş ama. Hep savaş hep savaş yahu nedir bu diyerekten :))

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı