Küfür kelimesinin kökeni!


köken bilgisi küfür
Çoğu zaman ikiyüzlüyüz. Erkek çocuklarını tenasül uzuvlarından seven babalar, kız çocuklarına gelince prensesim, annem diye sever. Çocuklarımız konuşmaya küfürle başlıyor çok yazık. Küfürle artan testostoran oranımızı dayakla destekliyoruz. Sonra ahlaktan bahsediyoruz. Dizileri, kitapları, filmleri yasaklatmaya çalışıyoruz neymiş ahlakımıza uygun değilmiş! TBMM'de bile küfrün binbir türlüsü mevcut.

Bu ikiyüzlülüğümüzü bazen kamuya açık ortamlarda gayri ihtiyari fora ediyoruz.  Küfürlerin neredeyse tamamına yakını kadınlar üzerine! İstanbul’da Metrobüs'te zaman zaman buna şahit oluyorum.

Aynı ikiyüzlülüğümüzü atalar üzerinde de gösteriyoruz. Tarihimizi çok seven bizler her nasılsa çok kızdığımızda “ecdadını…….” diye başlayan küfür ediyoruz.

Konu Ahmet Hakan’ın da dikkatini çekmiş geçen gün güzel bir yazı yazdı. İşte Hürriyet’te yayınlanan köşeden kısa bir alıntı:

"Ağızlar açıldığında “Ana gibi yâr olmaz” denilen, buna karşılık edilen bütün küfürlerin de analara yöneltildiği memleket neresidir?

Şarkılarında “Benim anam garip anam” diye haykırılan, buna karşılık edilen bütün küfürlerin içine anaların katıldığı memleket neresidir?

“Cennet anaların ayağı altındadır” kutlu sözünün çok tekrarlandığı, buna karşılık “senin ananı ...” diye başlayan iğrenç küfürlerin de aynı oranda sallandığı memleket neresidir?

“Analar ağlamasın” denildiğinde akan suların durdurulduğu, buna karşılık en kibarının bile karşısındakine “Senin anan güzel mi?” diye laf sokmaya çalıştığı memleket neresidir?"

Küfrün Etimolojisi

Küfür Arapça küfr şeklinden dilimize geçmiştir. Nimeti inkar, suçu örtmek gizlemek, sövmek anlamı taşır. Teoloji kökenli bir sözcüktür. Küfür kültürümüz geniştir: Sunturlu küfür, oturaklı küfür, kandilli küfürlerimiz mevcuttur. Küfür eden için de yiyen için de matah bir şey değildir. Hay bu etimoloji merakıma!

Yorumlar

Bir Terazi Kizi... dedi ki…
Benimde en nefret ettigim seydir,asla tahammülüm yok,ama disarda büyük kücük burda ve sadece Türklerden duydugum bile oluyormsizde ne iyi yazmissiniz,elinize saglik,Ahmet Hakan à da tabii...
AdminPanpa dedi ki…
Size en basit şöyle açıklayayım:

Sorsanız herkes ahlaklıdır değil mi? :) Ve %95 yada her neyse müslümandır. Şimdi vereceğim örneğe dikkat, çok farklı bir yerden yaptığım bi analiz :)

Online bir savaş oyununu 2 yıl boyunca North Amerika serverında yani yabancılarla oynadım, arada bir duyduğum tek hakaret "noob" olurdu. Sonra aynı oyunun Türkiye serverı açıldı. Kendi halkımdan insanlarla oynayayım diyip oraya transfer oldum. Sonucu mu? :)

Her oyunda "senin ananı..." "..... çocuğu" "ağzını yüzünü ....." "ananı bacını...." yani öyle ki, sanki bu cinsellik uzvu bitek bizim ülkemizdeki hemcislerimize verilmiş, ağızlarından düşürmüyorlar. Beğenmedikleri avrupa ülkelerinde oynadığımda bir kere bile böyle ağır küfre maruz kalmadım...
Unknown dedi ki…
En okumuş, kültürlü, kibar, mevki makam sahibi erkekler bile erkek-erkeğe kaldıklarında küfür ediyorlar ya ben asıl ona şaşıyorum.
Ferhat dedi ki…
Aslında bu durum biraz da yabancı oyun sunucularına dünyanın bir çok yerinden İngilizce bilmeyen oyuncuların katılmasından kaynaklanıyor. Yoksa yabancılarda iyi küfreder.

Bakınız yazıda şarkılardan örnek verilmiş. Birde yabancıların şarkılarına bakın :)
yildiz dedi ki…
Herhangi bir sitenin yorumlar kismina bakin,bir sarki üzerine bile yine küfürlü yorumlasmalar...Nedir bu Türkiye Cografyasinda yasayan bazi erkeklerin (ki cogunlugu olusturuyorlar) ille de belden asagi konusmalari...Nasil oluyorda kendi Anasina-bacisina,kizina yapilmasini istemedigi seyi bir baskasina yapmasi...Ben bir kadin olarak bunu anlamiyorum,anlamakta istemiyorum...Ergenlik cinsel problemlerini halledememisler ki bunu ileri ki dönemlerine de yansitiyorlar.....Gecenlerde Face de tesadüfen bir sayfa geldi önüme,midem bulandi....Ortalik sapikdan gecilmiyor....
Blogger Bolat dedi ki…
Gerçekten kötü bir alışkanlık, rahatlama filan deniliyor ama küfür gerçekten kötü bir alışkanlık!
Blogger Bolat dedi ki…
Abdullah, Ferhat, aslında dünyanın her yerinde bu sorun var. Nasıl aşılacağı konusunda kafamda soru işaretleri var her zaman. Sanki hayatımızda hep olacak gibi. Ama kamuya açık alanlarda fora edilmesi can sıkıcı.
Blogger Bolat dedi ki…
Bazen dannn diye en olmadık yerde ağzından kaçırıyor insanlar :)
Blogger Bolat dedi ki…
Küfür bir problem ve büyük bir kısmı anne baba yanında iken alışkanlık haline getiriliyor. Babalar anneler küfrederse çocuk da küfrediyor.
Adsız dedi ki…
Kandilli küfür ha? Hiç duymamıştım. Etimoloji ile de biraz ilgilensem iyi olacak:)
Küfrederek hakaret etmek için en kıymetli varlığı seçip can acıtmak isteniyor sanırım.
Keşke sevgi ve takdir haznemiz de küfür haznemiz kadar zengin olsa imiş. Ne yazık ki değil.
Neden bu kadar öfkeli bir toplumuz acaba? Aslı da vekili de küfürbaz.
Son yorumunuzdaki ebeveyn küfrederse çocuk küfreder çıkarımınıza pek katılmıyorum, ben ne küfürlü bir ortamda yetiştim, ne de kendi oluşturduğum ailede küfür kullanıldı.Gelin görün ki, kollektif eğitim yolu ile oğlumun benim ağzımı bir karış, gözlerimi faltaşı gibi açık bırakacak küfürleri kulandığını-hem de sudan sebeplerle- gördüğümde okul yolunu tutup, derhal uyarıda bulunduğumda itidal tavsiye edildi! Neyse şimdi eskisi gibi değil, ama dehşet verici bir şey küfür ile meram anlatmak bence.
Çok dertliyim çooook oturduğum semtte çok problem bu konuda... Küçücük erkek ve kız çocukların ağzında bir cümleyi kurmak için içine en az 3 tane küfürlü kelime ekliyorlar ve kesinlikle bunlar onların suçu değil...
Blogger Bolat dedi ki…
Öfke sanırım yaşam tarzımızın bir parçası olmuş. Her millette var ama bizdeki küfürlerin kadın üzerine olması yaralayıcı.
Blogger Bolat dedi ki…
İnanın bu öyle lanet bir şey ki, bir ara çalıştığım iş yerindekiler o kadar çok küfrediyorlardı ki bir gün annemim de olduğu ortamda ben de küfredince annem 1 hafta konuşmadı! Sonra bunun bir kontrol sorunu olduğunu anladım.
Ozlemaki dedi ki…
ilginçtir Yunanca'da küfür etmek ayıp değil.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi