Puşkin'in İstanbul Kökleri
Köle Pazarı, Kadınlar Pazarı
Kapalı Çarşı, İstanbul’un en bilinen yerlerinden biri. İstanbul'a gelen turistlerin uğramadan yapamadıkları bir yer. Kapalı çarşının bir kısmı bir zamanlar esirlerin satıldığı bir yerdi. Ayrıca Haseki, Fatih Kadınlar Pazarı’da köle ticaretinin yapıldığı yerlerdir.
Kölelik İstanbul’da Osmanlı döneminde mi kaldı sanırsın? Hayır, bugün bin bir vaatle Ukrayna’dan, Litvanya’dan,
Moldova’dan, Özbekistan’dan kadınlar köle olarak Aksaray’da ve başka yerlerde
aleni olarak pazarlanıyor. Kim yalan diyebilir?
Abraham Hannibal İstanbul
Rus edebiyatının kurucusu olarak kabul edilen ünlü şair Alexandır Puşkin’in büyük dedesi Abram Hannibal, Türçesiyle İbram Hannibal esir olarak İstanbul Kapalı Çarşıda bir Rus sefire satılmıştır. Yani Puşkin anne tarafından dedesi Habeşistanlıdır yani bugün ki adıyla Eritre ile Etiyopyalıdır. Puşkin İstanbul’u konu alan bir şiiri de vardır. Kendisi Estambul’a gelemedi fakat Okan Üniversitesinde bir büstü bulunuyor ama Puşkin’e yakışıyor mu! Emin değilim.Puşkin'in Erzurum Türkiye Ziyareti
Puşkin yurt dışına çıkmayı çok istese de kendisine yasak konulmuştur. Çünkü aleni orduya sövmüştür. Kendisi İstanbul’u görememiş fakat Osmanlı-Rus harbi sırasında Erzurum ve Ağrı’ya kadar gelmiştir. Puşkin’in Erzurum notlarını okudum. Türklerden çok Çerkezler, gürcüler, Tatarlar gibi Kafkas milletlerinden hiç hoşlanmamıştır. Oset’lere karşı daha hoşgörülüdür.
Ölümü de ilginçtir. Eşi
Natalya Puşkin’e sarkan bir Fransızla başı derde girer ve bu Fransızla girdiği düelloda karnından
yararlanarak 2 gün can çekiştikten sonra ölür.
Puşkin İngilizin Şekpiridir, Puşkin İtalyanın Dantesidir.
Yorumlar
Yorum Gönder