Ulan Dersane

Dersane etimoloji köken
Güncel konularda atışmak adetim değildir. Fakat öyle bir bam telime dokundu ki değinmeden de edemeyeceğim. Malum, politik gündemimizi belirleyen iki kelime var "Ulan" ve "Dershane."


İşte bu iki kelimenin kökenini, etimolojisini inceleyeceğiz ve onu allem edip kallem edip İstanbul’a bağlayacağız. Bağlama işini başta ve sonra yapacağız.

Eski ve yeni Türk filmlerinden hatırlayalım! Seni yenecağam ulan İstanbuuul! Ben daha seni sevecağam ülen İstanbul diyenini duymadım!

Ulan Sözcüğünün Kökeni Nedir?


 “Ulan” sözcüğü Türkçede var olan bir sözcüktür, kabadır sabadır ama var mıdır? Vardır.
“Peki, Bolat Efendi de hele ulan kelimesinin kökeni, etimolojisi nedir?”
Efenim şöyle, değerli bir büyüğümüzün dediği gibi kelimenin kökeni “oğlan” demektir.
“İyi de Bolat sen “ülen”, “üleyn” gibi yazıyorsun o nasıl olcek?”
Efenim, ülen yazdığımda bilin ki kadınlara hitap ediyorum “ulan” yazdığımda erkeklere! "Ula" yazdığımda lazlar el kaldırıyor. Anlaştık sanırım.

“Ulan” sözcüğünün bana göre etimolojisi şöyledir. Ulamak kökünden gelir, ipler ulana ulana, dolana dolana olur sana “ulan” işte bu ulanan iplere de ulama ipleri denir ki çoğu yıkama yağlama aparatlarında fırça olarak kullanılır.(Öğrenci kardeşime dip not, sakın ola kopi-pest yapıp bundan ödev yapma yanarsım yavrım, aman diyeyim.)


Efenim, ikinci sözcüğümüz “dershane” her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının evlat başına ortalama 5.000 TL’sini bıraktığı bir garip derviş mektebi mi desem bir at yetiştirme harası mı desem ne desem bilemiyorum! Bu dershanelerin benim için savunulacak bir yeri yok. Öğretmenlerim, orada emekçi olanlar alınmasın!Denildiği gibi tam gecekondu hizmeti! Doğruya doğru! Yukarıda öldürdük ama burada hakkını teslim ediyoruz.

Dershane Sözcüğünün Kökeni Nedir?



Dershane sözcüğü iki kısımdan oluşuyor “ders-hane” Efenim ders kelimesi dilimize Arapçadan girmiş, Arapçaya da Aramiceden girmiştir. Aslında Tevrat tefsiri yapmak demektir yani kelimenin çıkışı teolojiktir. "Hane" sözcüğü’nü biliyoruz o da yer demek konak, konut demek. Dershane kelimenin tam anlamıyla dini öğretilerin  yapıldığı yer dersek bugünkü tartışmalara ortadan bodoslama dalmış oluruz. Bugün dini öğreti yapılmıyor elbet.

Eğip bükmeye gerek yok! Yok, teşebbüs hakkı, yok eğitim hakkı, kul hakkı, insan hakkı... Gel okut o bebeleri bedava desen alayımız dağılırız! Milletini seven kendi para kaybetse de böyle absürd bir sistemin kalmasına alkış tutar, direnmez.

Söyle bakalım Bolat Efendi İstanbul’da kaç dershane varmış? Cevap veriyorum 698 dershane. Peki dershane sayısı en az olan il hangisiymiş?  Bayburt 2, Ardahan 2. Oh ne rahat! Hayde Bayburt’a olmadı Ardahan’a.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi