Çağlar Boyunca İstanbul

istanbul prehistorya antik çağ buzul çağı

İstanbul İstanbul Olalı Hangi İsimleri Aldı


Şu güzel İstanbul çağlar boyunca 123 ulusa başkentlik yapmıştır. Bugün İstanbul'un kuruluşu ile ilgili yazılanların bir çoğu çökmüştür. Çünkü bu şehir Konstantinopolis olmadan önce de şehirdi. Nereden biliyorsun? Yeni kapı kazıları bunun en iyi örneğin Şehrimizi tarihini 2000 yıl geriye doğru götürdük. Yarımburgaz, Pendik, Fikirtepe paleotik çağdan günümüze kadar İstanbul'daki yerleşmi işaret ediyor. Yarımburgaz Mağarasını gecekonduların foseptikleri bitirdi, Fikirtepeyi tahrip ettik. Ruhuna fatiha! Yenikapı ve Pendik ise tesadüfler sebebiyle biz İstanbullara emanet edildi. 

İstanbul'un Kurucusu Tartışmalı


Şehrimizin ilk yazılı ismi Bizantion’dur bu adın kurucusu Megra kralı Bizans’tır. Aslında Bizans mı Vizans mı tartışmalıdır. İstanbulumuzun adı 196 yılında bir kere daha değişmiş Roma İmparatoru Septimus Severius oğlu Antonius Carcalla’dan ötürü imparatorun oğlu "Antoninia" adını almıştır. Daha sonra yani beşici yüzyılda bu ismin yerine Nova Roma denmiş güzel İstanbul’a yani Yeni Roma.

Fakat en çok Konstantinopolis adı halk arasında yaygınlaşmıştır.

Ruslar Çargorad yani çarın şehri, İskandinavlar Miglagarad yani Mihail’in şehri, Romenler Tarigrad adını vermişlerdir.

İslam dünyası bu şehri hayallerine almış ve ona İslambol’dan bozma İstinbol ve İstanbul şeklinde anmışlardır.

İstanbul'un Resmi Olarak İstanbul Olması 


Peki İstanbul ismi ne zaman resmi olarak İstanbul şeklinde kullanılmış? 1839 yılında Gülhane Parkında halka duyurulan Tanzimat Fermanında.




İstanbul'un Edebi İsimleri


Peki bazı isimler var İstanbul için söylenen bunlar neden öylenmiş? Mahsure, Dersaadet, Belde-i Tayyibe, Asitane, Asitane-i Saadet, Darüs Saltana. Efenim bunlar edebi eserlerde yer alan isimlerdir. Mesela Ankara için kalbimin orta yeri desem böyle olur.

Bugün İstanbul Estambul, Stanbul gibi isimlerle anılsa da İstanbul olarak dünyanın kabul ettiği bir kullanım vardır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı