Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı
Zaman akıp gidiyor dur demek olmaz
Zaman hızla akıp
gidiyor. Yine geldik bir Ramazan ayının başına. Şimdiden tüm blogger arkadaşlarımın Ramazanını kutluyorum. Ülkemiz, milletimiz, devletimiz ve geleceğimiz için hayırlı olsun.
Ramazan gelmeden son balık
yemeğimi de yaptım. 5M Migros’a uğradım tezgâhlar boş, av yasağı var, hemen
karşısında Real’e uğradım orada da öyle bir akıbete uğradım. Tam balık tezgâhından
ayrılacakken buzlara yatırılmış Vatozları gördüm, biri al diğerini alma olmaz
ayıp olmasın diye ikisini birden aldım.
Vatoz nasıl bir balık türüdür?
Sırtlarında mahmuzu
olan, kıkırdaksı kemikli, kanat uçları akordeon şeklinde kılçıklı, kalkana
benzer tadı olan, kumda yaşayan bir balık türüdür. Ülkemizde pek yenilmediği
için Avrupa’da tüketilir. Denizlerimizde vatoz bulunur, hatta 300 kiloluk bir
vatoz yakalanıp sergilenmiştir. Duyduk duymadık demeyin.
Vatoz aldım evde isyan var!
Evet, Vatozları aldım
eve geldim. Evde İsyan var arkadaş. Vatoz yenir mi? Ülen, yenmese alır mıyım
yeniyor işte. Vatoz yenir anacım yenir. İsmi balık seven millet arasında fukara
kalkanıdır, tadı kalkan gibidir, sırt kısımları bembeyaz etlidir, evde yaparsan
kokmaz, balık pişirdiğini bile bilemezsin, kalkan gibi tavada yapılır, ben
parçalattım ona beleyip kızgın yağa attım. Bi güzel pişirdim. Balık Masaya
geldi.
Ama millet yemeye
alışkın olmadığı için akordeon gibi olan Vatoz balığının kılçıklarını nasıl ayıklayacağını bilemediler. Ben bir güzel uygulamalı olarak tarif ettim,
herkes afiyetle yedi, 6 kişiye 2 adet vatoz vatozun bir tanesi 2.5 kilo geliyor
dolayısıyla 6 kişiye 5 kilo balık fena değil çünkü vatozun kemikleri iri olur
kemik diyorum dikkat edin kılçık değil.
Vatoz yenir mi?
İstanbullu vatoz yemeye alışık değil bir kadın garipsedi bu balık yeniyor mu diye sordu? Yenmese tezgâhta ne işi var ablacım! Yeniyor yüz yıllardır da yenir ama öyle kilo kilo tüketeceğin bir balık değil değişiklik olsun diye yenen bir balıktır. Tezgahlarda da nadiren görülür siz ona değişik bir tad diye bakmalısınız.
İstanbullu olup balık kültürü almamak olmaz
Yarımada da oturup balık kültürü edinmemek olmaz. Bana kalırsa İstanbul’da oturan herkes hangi balığın hangi mevsim de yeneceğini bilmeli ki ona göre balık yesin. Yoksa tezgâhta mecbur kalmadıkça yemediğim, çipuraları afiyetle yemek zorunda kalırsınız.
Tavada Vatoz Balığı Tarifi
İnternette bir sürü
Vatoz balığı yemeği tarifi bulabilirsiniz. Fırında yaptım, buharda yaptım ama
en güzeli kızgın yağda çıtır çıtır olanı. Vatoz parçalarını balıkçınızda jülyen
dilim doğratın, sonra onları unlayıp kızgın tavadaki yağa bırakın vatozunuz
yılan gibi kıvrılacak endişe etmeyin diğer tarafını çevirdiğinizde
kendiliğinden düzelecek. Kızarttığınız Vatozun
unlu derisini yemeyin sağlıklı değil çok yağ içerir.
Vatoz Balığı Yemek Tarifi
Vatozu balıkçınıza temizletin. Kuyruk kısmını asla
almayın atın. Kanatlar ve sırt kısmı kalsın. Vatozu sirkeli ve limonlu suda 1o
dakika bekletin sonra. O suyu süzüp tekrar temiz suda yıkayın ve vatoz balığı
parçalarını derin bir cam tencereye derin tavaya atın. Üzerine vatozu kapatacak
kadar su ekleyin. Sonra birkaç arpacık soğan atın.1 kaşık sirke 1 kaşık limon
ekleyin. Kaynayan suyun içine bir tutam maydanoz ekleyin. Yaklaşık 15 dakika
bekledikten sonra balığınızı servis için hazırlayın. Üzerine kızgın tereyağı
ilave edin tereyağını hafifletmek için 2 yemek kaşığı sirkeyi kızdırıp yine
servis yaptığınız balıkların üzerine ilave edin. Afiyetle yiyin.
Fotoğraf Kaynak: Wen's Delight
Fotoğraf Kaynak: Wen's Delight
Yorumlar
Yorum Gönder