Feriköy'de Bir Gün!
O İstanbul Haberi Çok Ses Getirdi
Feriköy Mahalle kültürünün Örneğidir
Cuma günü Feriköy'deydim. İstanbul'un neresini yazsan orası ayrı bir hikayedir. Feriköy, bakkalı, kasabı, manavı, kuruyemişçisi ile artık unutmaya başladığımız mahalle kültürünün örneklerinden biri.
Feriköy ismi nereden geliyor?
Feriköy adı 18. yüzyıl'da bölgeye gelen Mösyö Feri adındaki bir Rum tüccardan geldiği iddia edilir. Eski adı Aya Dimitri olan bu küçük Rum köyü zamanla Mösyö Feri'nin köyü olarak anılmaya başlanmış ve bölgeye yerleşen diğer Gürcü, Ermeni ve Rum asıllı vatandaşlarımızla semt gelişmeye başlamıştır.
Gayri müslim kelimesini sevemedim ben!
Gayri müslim kelimesini hiç sevmemişimdir, hep irrite etmiştir kelime beni, insanı dinine göre sınıflandırmak anlamsız ve yanlış. Ama gel gör ki Bolat ne derse desin 6-7 Eylül 1955’de bilerek isteyerek "o günün devletin odun kafası" Selanik'te Atatürk'ün evini yaktılar diyerek vatandaşı gaza getirip, kendi vatandaşını enterne ettirmiştir. Maalesef, üzücüdür, tiksindiricidir.
Sözlü tarihte Feriköy ismi
Bir de sözel tarih aktarımı yapmak isterim bir Ermeni arkadaşım demişti ki, Feriköy'ün ismi Ermenice'deki "Veri" yani yukarı kelimesinden mütevellittir, yukarıköy demektir demişti. Akla uygun ama ben yine de Mösyö Feri tezine daha yakınım.
Feriköy için Şişli'nin güzel bir köyüdür demek sanki daha doğrudur. Polisin burada biraz önlem alması, bazı uğursuz, suçlu tipleri o bölgeden göndermesi lazımdır, kulağıma gelen şikayetler Feriköy'ün dolapdere gibi belalı bir mekan haline gelmeye meyilli olduğu şeklindedir. İstanbul'un asayişini sağlayanlara duyurulur!
Yorumlar
Yorum Gönder