İstanbul'da Bayram Sabahı

Öncelikle herkese iyi bayramlar dilerim. Nice bayramlarda güzel günler yaşamak dileğiyle...Tüm blogger arkadaşların bayramını kutluyorum. Postlarınız bol olsun!

Kolonya kelimesinin kökeni nereden geliyor?

Geleneksel bayramların ilk ikramı kolonya. Bayılanı ayıltan kolonya! Kolonya ya da orijinal adı ile "Cologne" ilk olarak Almanlar tarafından bulunuyor.  Almanya’daki Köln şehrine atfen “Kölnisch Wasser – Köln suyu” deniyor. Mucidi Johann Maria Farina'dır, aynı adlı müzesi Köln'de mevcuttur. Benden size tüyo eğer Köln'de iseniz alacağınız en güzel hediye  kırmızı lale damgalı kolonyadır.

Türkler Köln'ü fethediyor

Köln kolonyası ve kırmızı lale! Ne alaka Bolat! Akıllı insanmış Farina 300 yıl önceden tüyoyu vermiş Köln bir Türk şehri olacak demeye getirmiş ama gören gözlere. Bu üreme hızıyla gidersek şehrin anahtarını Töton torunlarından 2100'de devralacağız.

Orijinal Köln kolonyası kaç lira?

Küfretmeyin diye peşinen yazıyorum 26 oyro ile 60 oyro arası para harcarsınız!


Limonlusunu, portakallısını, mandalinalısını pek severim. Peki, bir de parfüm var! Evet, var! İkisi de aynı şekilde üretiliyor farkı şu: Parfüm kelimesinin etimolojik kökeni İtalyanca “pro-fumo” yani renksiz duman burnunla bulabileceğin bir duman türü. Kolonya'da esans miktarı düşükken parfümde daha çok o yüzden kolonya her zaman daha ucuz.
Hakikaten öyle değil midir, kişi geçer parfümünün kokusununu onun peşinden alırsınız işte size pro fumo yani parfüm.

Köln şehrinin ismi nereden geliyor?

Peki, Cologne ne demek Bolat? Efem, Roma imparatoru  Claudius, M.Ö. 50 yılında  Almanya’yı işgal eder  Töton kabilelerini asar, keser, döver. Şu orman ırkını dize getireyim der. Daha panzer icat edilmediğinden İtalyanların maskarası olur Almanlar! Yeter ülen allahın dağlıları! Saldır saldır sabrın sonu vardır diyerekten, kendilerine illahlah dedirten Allamania ahalisini zaptürapt altına almak için bir şehir kurar Romalılar. Ve bu şehre eşinin ismini verir imparator Claudius. Şehrin adı artık "Agrippina Colonia" dır. 

Bir de uzatmalı söyleyelim Colonia Claudia Ara Agrippinesium, tamam şimdi oldu!

İşte, o güzelim Kölner Dom katedralinin bulunduğu bu şehir zamanla Agrippina'sı gider "Cologne"si kalır ve öyle anılır.
Bolat bu şehri pek sever, pek sık olmasa da ziyaret eder. KRW denince akla hemen Cologne gelir.

Kolonya alırken dikkat edeceğiniz husurlar

Neyse efenim, gelelim kolonyaya,  günümüzde kullanılan kolonyalar, Johann Maria Farina kolonyası gibi damıtılan kolonyalardan oluşmuyor! Çok basit usullerle üretiliyor. Hatta merdiven altı bir ürün alırsanız zehirlenmeniz an meselesi. En iyisi kolonya alırken bildiğiniz markadan şaşmayın.

İstanbul'un ilk kolonya üreticileri

Türkiye'ye ilk olarak kolonya, İstanbul'da üretiliyor. Jean Marie Konti, Hasan Laboratuvarı,  Jean Cesar Reboul, Çoban Laboratuvarı gibi üreticiler aracılığı ile yayılmıştır.
Bugün hatırladığım kolonya isimlerini sıralıyorum unuttuğum markalar darılmasın: Eyüp Sabri Tuncer limonlu ve vanilyalı olanları, Rebul, Boğaziçi... Hatırladıklarım bunlar. Bir de tahammül edemediğim kolonya türü var. Tütün kolonyası diyorlar çok ağır çok!
Çiçek kokularını vücudumuza transfer eden atalarımızı saygı ile anarak herkese miss gibi bir bayram diliyorum.

İyi bayramlar İstanbul...



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi