İstanbul'da Kendi İşini Kurmak İsteyenlere Tavsiyeler

Kendi işini kurmak isteyenlerin dikkat etmesi gerekenler


İnsanın kendi işini yapması kadar güzel bir şey yok. Bu pazartesi sendromunu bir yılımı doldurmama rağmen atamadım. Düşünün nasıl kalıcı hasar bırakıyor insanda. Belki hepimizin kendi işini kurmak gibi bir şansı yok. Ama bu şansı herkesin denemesi gibi bir durum söz konusu. İşte bu postta size kendi işimi kurma deneyimlerimi anlatacağım.


Pazarlama gurusu Seth Godin tavsiyeleri


Ünlü pazarlama gurusu Seth Godin’nin bir sözünü çok beğenirim. Swiss Otel’de yapılan bir toplantıda söylemişti. “Mükemmellik duygusu sizi kötürüm bırakır” demişti.Yazarın iddiası şuydu: Yıl sonuna doğru gidilirken, tüm dünyada insanlar şöyle düşünürmüş:

- Bu yıl bu kariyerdeki son yılım.
- Bu yıl bu işyerindeki son yılım.
- Bu yıl kendi işimi kurmak için son yılım.

Ama bu son yılların sonu gelmezmiş. Biz hep o "mükemmel zamanı" bekler dururmuşuz. Aslında "mükemmel zaman" dediğimiz şey, içimizdeki korkunun adıymış. Ama biz o korkuyu "mükemmel zaman" diye kamufle ediyormuşuz. Yani mükemmel zamanı bekliyorum derken, çok korktuğumuzu ifade edemediğimizden mükemmel kelimesini korkumuzu örtmek için kullanıyormuşuz. Mükemmel zamanı beklemek yerine harekete geçen bizim hayallerimize sahip oluyormuş.

Blogger Bolat'ın İş hayatı


Bu mükemmel zaman geyiklerine ben de katıldım. Kendi işimi kuracak bir param yoktu, doğru zamanı bekleyeyim dedim. Para biriktireyim dedim bir türlü olmadı. Sonra iş değiştirdim 11 yıldır çalıştığım şirketten kıdem tazmimantımı alır iş kurarım diye sebat ederken iş yeri SGK'yı da takmayarak "git mahkeme versin sana bu tazminatı" dedi. 

Mahkeme kararını bir blog yazısıyla burada paylaşıp. Bu bu firmayı buradan size teşhir edeceğim.

Yani döndük 17 yıl öncesine 17 yıl önceki koşullarda hatta daha kötü koşullarda kendi işimi kurdum.

Ve başardım ama şuna çok hayıflanıyorum, şimdiki aklım olsa hiç başkasının işinde çalışmazdım. Gerçekten aptal saptal işlerde çok vakit kaybettim.



İstanbul  İŞKUR kursları iş kurmak isteyenler için önemli bir fırsat


Nereye varmak istiyorum! Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız çeşitli imkanlara sahipsiniz. Örneğin kendi işinizi kurmak için İşkur’un imkanlarından faydalanabilirsiniz. İşkur Girişimcilik Kurslarına katılarak sertifika alın ve KOSGEB girişimcilik desteği kredilerinden faydalanın. 30.000 TL'ye kadar geri ödemesiz girşimcilik kredisi alarak kendi işinizi rahatlıkla kurabilirsiniz.

İş kuracak insanlar şuna dikkat etmeli. Çevrenizde iş yapmanıza yapma, etme diyen varsa onlara kulak asmayın. Yolunuzu kaybedersiniz, etrafınızdan tüm kötümser insanları gönderin, onlar sizin ayak bağınız. Kendinize güvenin, insanın yapamayacağı şey yok! En azından çalıştım, çabaladım ama olmadı dersiniz ve hayat boyu kendi işimi kurmadım pişmanlığından da kurtulabilirsiniz.

Kendi işini kurmak isteyenler nelere dikkat etmeli?


1-   Sevdiğiniz işi yapın başarılı olmamak için hiçbir neden yok.
2-   Uzun uzun afilli iş planı yapayım filan diyerek vakit kaybetmeyin, sizin hayalinizde yaptığınız planı hayat okulu 3 günde ters yüz ediyor.
3-   İş kurarken yapacağınız en önemli şey cesaret, asla cesaretinizi kaybetmeyin. İşinizi devam ettirirken de cesaret önemli.
4-   İş dünyası deyince akla network gelmeli iyi bir networkünüz iyi bir iş ağınız varsa başarılı olursunuz.
5-   Kazanmadan harcamayın, para hesabınıza transfer olmadan para kazanmış sayılmazsınız bunu unutmayın.
6-   İstanbul iş dünyasının cenneti burada başarılı olmayan başka bir yerde başarılı olabilir mi? Soru işareti, hedefiniz İstanbul olsun.
7-   Şunu unutmayın hiç kimse büyük değil, hiçbir şeyi gözünüzde büyütmeyin, o büyük kurumların içinde sıradan insanların büyük emekleri var. Siz de emekçisiniz.
8-   Dürüstlüğünüzü asla bozmayın kısa vadede kaybetmiş görünseniz de uzun dönemde hep kazanan siz olacaksınız.

9-   İş yapmayı düşünen herkes şunu iyi bilmeli yatırım önemli yaptığınız işe yatırım yapın.




     KOSGEB Girişimcilik kredisi nasıl alınır? KOSGEB Girişimcilik Kredisinin şartları nelerdir?


Önce girişimcilik sertifikası almanız lazım. İşkur veya belediyelerin kursları var. Sonra şirketinizi kuruyor ve o bağkur numarası ile girişimcilik kredisine başvuruyorsunuz. 15.000 TL demirbaş için, 12.000 TL eleman veya fatura giderleri için, 3.000 TL ise kuruluş ücretleri için destek alabiliyorsunuz. Bu kredi türü geri ödemesizdir, şirketinizi batırırsanız devletin parasını batırmış olursunuz. 

Devlet cebinize nakit para koymuyor. Önce harca sonra iste metodu var. Ayrıca size verilen paranın vergisini de alıyor devlet bu saçma uygulamayı düzeltmeli. KOSGEB girişimcilik kredisi can suyu gibi bir olay. Sadece ona güvenerek, devlet bana iş kursun diye bu kredi alınmaz. Böyle olsa hiç kimse başkasının işinde çalışmazdı. İmaj olarak böyle bir şey hissederlerse mülakatı geçemezsiniz, kredi alamazsınız. 

     KOSGEB Girişimcilik kredisi için danışmanlık hizmeti almayın?


     Çünkü kurum bunu çok güzel izah eden bir form sistemi ile size yardımcı oluyor. Yapacağınız tek şey dürüstce o formları doldurmak. Ve kurumun size bildirdiği tarihte mülakat yerinde olmak. Bence devletin en düzgün işleyen uygulaması KOSKEB Girişimcilik destek kredisi.

     KOSGEB Girişimcilik görüşmesinde neler soruluyor?


     Efenim sordukları şey sizin işinizle alakalı, eğer o formları siz doldur iseniz zaten isanları ikna etmeniz çok kolay. Panik yapmayın, rahat olun.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi