İstanbul'un Koleksiyonerleri ve Koleksiyonculuk

İnsanlığın gelişimine baktığınızda tarih sınıflandırması şöyle yapılıyor: Avcı Toplum, Toplayıcı Toplum, sonra Tarım Toplumu ardından Sanayi Toplumu ve nihayet Bilgi Toplumu. Bu tarihsel ve bilimsel bir sınıflandırmadır! 

Peki, insanoğlunun toplayıcılığı sona erdi mi? Bence ermedi! Sadece şekil değiştirdi, koleksiyornerlere bakın onlardan ala toplayıcı mı olur? İyi ki varlar, çünkü müzelerden önce koleksiyonerler yani toplayıcı koleksiyoncular vardı.

Koleksiyonerlik nedir?


Eminim, yüzlerce farklı tanım vardır. Bana göre koleksiyonculuk: Bir kere takıntılı insan işidir, sıradan insalar koleksiyon yapmaz, bunu negatif anlamda kullanmadım. Koleksiyonerler, geçmişin değerini bilen aklı hep topladığı eserlerde olan insanlardır. Belirli bir birikime sahiptirler. Bu birikim sadece para değildir, zevktir, bilgidir, sevgidir. En azından efemeracıdırlar. Kısaca kolesiyonerlik bir tutku işidir, aşk işidir.

Yağmacı batılılar yokluktan olsa gerek doğu dünyasının neredeyse tüm eserlerini hüpletmişlerdir. Koleksiyonerliği aslında doğululara öğretmişlerdir bu anlamda haklarını verelim.

Türkiye’de koleksiyonerlik denince akla Koç ailesinden Sadberk Hanım gelmelidir. Nur içinde yatsın adını taşıyan Sarıyer’deki Sadberk Hanım Müzesi muhteşem koleksiyonerliğinin göstermektedir.

Yine Suna Kıraç ve İnan Kıraç çifti koleksiyonerliğin hakkını veriyorlar, Ömer Koç içinde aynı şeyi söylerler ama dünya gözü ile görmüşlüğümüz olmadığı için atıp tutmayalım.  Sabancı ailesinin atlı köşkü ve meşhur hat koleksiyonu yine Eczacıbaşı ailesinin muhteşem resim koleksiyonundan oluşan İstanbul Modern Müzesi, iş dünyamızın alkışlanacak koleksiyon işleridir.

Blogger Bolat hangi koleksiyonerleri tanır?


Efem, bir elin parmaklarını geçmez ama tanıdığı görüştüğü koleksiyonerler, sanat eksperleri vardır. Peki, Bolat senin koleksiyonerliğin ne aşamada?
Efem, Bolat insanı kendi çapında seramik koleksiyonu yapar. İstanbul kitaplarını toplar. Özellikle Selçuklu işi çinileri ve Sıtkı Olçar seramiklerinin hastasıdır.

“Sanat Koleksiyonerliği” alanında giderek hatrı sayılır yatırımlar yapılıyor. Özellikle müzayede şirketleri  ve  sanat galerileri aracılığı ile koleksiyonerlik gittikçe yaygınlaşıyor. Bu alana dikkat çekme amaçlı postumuzun illa ki çok eksiği vardır. Ama bizden bu kadar, darısı diğer blogger arkadaşlarımızın başına diyorum.

Koleksiyonerlik sadece sermaye sahibi insanların yapabileceği bir hobi değildir. İsteyen herkes kendi çapında koleksiyoner olabilir. Özellikle son yıllarda dünyada sanata daha fazla yatırım yapılır oldu. Koleksiyonerliğin bir adım sonrası müzecilik.

İstanbul’un En önemli Koleksiyonerleri kimlerdir? İşte buyrun isim isim yazdım, üşenmeden. Hatta şaştım kendime! Kültür A.Ş 100 serisinden "İstanbul'un 100 koleksiyoneri"



Adem Köşlü, Ahmet Doğan Ataman, Alaattin Haznedaroğlu, Alan Mellaart, Alparslan Baloğlu, Ateş Arcasoy, Atom Damalı, Aynur Koç, Burçak Evren, Bülent Bankacı, Ceyhun E. Cilasun, Çoşkun Sakarya, Cumhur Sönmez, Cüneyt Sezgin, Doğan Çeviker, Doğan Güral, Ediz Hun, Emel Aksoy, Emine Semra Erkan, Ender Merter, Ercan Topçu, Erdener Koyutürk, Erdinç Bakla, Erol Akkaya, Erol Makzume, Fadime Geleş, Fatih Ahmet Gürkan, Fevzi Yağcı, Fikret Özer, Gülay Tezer, Gülderen Bölük , Gültekin Çizgen, Gündegül Parlar, M. Hakan Gürenay, Haluk Oral, Hâluk Perk, Hasip Pektaş, Hilmi Nakipoğlu, Hülya Aslantaş, Hülya Ede Uçta, ilhan Akbulut, ilhan Uçak, irfan Yalın, İsa Akbaş, izzet Günay, İzzet Kırbaş, JakTreves, Jeff Hakko, Kaya Turgut, Kemal Suman, Mahmut Emirmahmutoğlu, Mehmet Altuğ Ersoy, Mehmet Edip Ağaoğulları, Mehmet Hıfzı Pir, Mehmet S. Tezçakın, Merih Akoğul, Muhsin Bilge, Muhsin Divan, Murat Özmemiş, Musa Albukrek, Mustafa Murad Yucad, Nadir Ede, Naim Arnas, Necip Sancı, Nejat Çuhadaroğlu, Nejat Türkmen, Neveser Aksoy, Nezahat Bakla, Nezih Başgelen, Onur Akmanlar, Onur Kenber, Orhan Okay, Ömer Kırkpınar, Ömer Serkan Bakır, Önder Küçükerman, M. Polat Taşçıoğlu, Rüştü Sungur, SabihaTansuğ, Sadettin Güzhan, Salih Sami Karanlık, Selçuk Altun, Sertaç Kayserilioğlu, Seyhun Binzet, M. Sinan Genim, Şener Türkmenoğlu, Şerif Antepli, Turgay Artam, Turgay Tuna, Turgut Göksoy, Uğur Göktaş, Uğurlu Tunalı, Ülkü Erakalın, Vildan Antepli, Yalçın Dalgakıran, Yasemin Masaracı, Yetem Çubukçuoğlu, Yılmaz Albukrek, Yusuf Murat Şen, yüksel güleç, Zeki Bülent Ağcabay,


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Beylikdüzü'nde Yaşamak Nasıldır?

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı