Lady Godiva, Tomtom Mahallesi ve Röntgencilik

Çikolatayı çok severim! "Kim sevmez Bolat" dediğini duyar gibiyim! Çok doğru. İtiraf edeyim ki artık Ülker'in bir markası olan bu Godiva adlı çikolatayı ilk defa yedim. Nefis!

Vaay Vay Vay gizli reklam ha diyen olursa kızarım bilen bilir bu taraklarda bezim olmaz! Olsa açık açık yazmaktan da çekinmem! Ayrıca reklam almak ayıp da değil!

Lady Godiva'nın Naif Hikayesi


Hikaye anlatmayı severim. Artık bir Türk ürünü olan Godiva’nın hikayesini anlatayım istedim! Bu kadar tanınmış bir dünya markasını ülkemiz markasına çevirmiş iş insanı Murat Ülker'i de kutlarım.

Lady Godiva adına Avrupa sanattan yıkılır ama bizde ilk defa İsmet Özel Şiirinde rastlamıştım Layd Godiva'ya. Aynen aktarıyorum:


“…anlamış değilim böyle maceralardan
ne Godiva geçer yoldan, ne bir kimse kör olur.”

İsmet Özel, soyadı ile müsemma bir adam, komünizmden İslamcılığa geçmiş bir sanat adamı! Onunki İslamcılık mı? Tartışılır, bence ulusal hassasiyetleri daha yüksek bir sanat erbabı! Komünist de olsa, Faşist de olsa, İslamcı da olsa sanat insanını severim arkadaş!

Vergi vere vere verem olacaz!


Lady Godiva, İngiliz Mercia dükünün karısıdır. Ortaçağ’da İngiltere halkı ÖTV, KDV, Geçici vergi, Uçucu vergi, Kaçıcı vergi, elemtere fiş kem gözlere şiş vergisi gibi vergilerden bugünkü Türk halkından beter durumdadır. Halkın sefaletine acıyan bu yufka yürekli güzel kadın! Lady Mercian Godiva eşi Lord Leofric’ten vergilerin indirilmesini rica eder.

Dük, eşi  Lady Godiva ile bir anlaşma yapar. Eşi yaşadıkları şehir olan Coventry sokaklarında Lady Godiva'nın uzun saçları dışında üzerinde hiçbir kıyafet olmadan ata binerek dolaşmasını ister ve eğer halk dışarı çıkmayıp evlerinde kalırsa, perdelerini açıp bakmazlarsa vergileri hafifletilecektir.

Soyula soyula soğana dönmüş, taketten düşmüş İngiliz halkı çıplak bir dük karısına bakar mı? “Bakmaaaazzzzzzzzz!” dediğinizi duyar giyim. Evet, bakmıştır. "Ama efsane bakmadı" diyor. "Lady Godiva o sarı uzun saçları ile Coventry sokaklarında dolaştı ama ona kimse bakmadı" deyor! 

Adı "röntgencilik"le özdeşleşmiş bir adam Tom 



Tom adında bir genç Lady Godiva’ya doya doya baktı. Bu zamparanın  babası büyük ihtimalle karaparacı ya da vergi kaçakçısıydı.


Neyse efem Lady Godiva sokaklarda dolaştı ama kimse perdesini açıp bu güzel kadına bakmadı ve Lord Leofric eşine verdiği sözü tuttu vergileri indirdi.

Artık biz bu markayı alığımıza göre Lady Godiva’yı örnek alacak bir siyasi kadın figürü bekliyoruz! Nedir bu vergiler. Peşin KDV ödüyorum her ay! Ulen KDV’nin peşini mi olur? Ekmek alırsın, su alırsın, bebeğe oyuncak alırsın KDV ödersin ama almadığın şeyin KDV’sini bu devlet benden alıyor! Olsun nasıl olsa bişey alacaksın önden öde ödeşiriz diyor devlet hazretleri!!! Şaka gibi ama değil aleni gerçek!

Lady Godiva, saflığın, merhametin, anaçlığın, cesaretin hikayesidir. Godiva yerken lütfen hatırlayınız!

"Blogger Bolat Tom didiydin"


Madem sordunuz TOM'u es geçmeyelim!
Bu zampara Tom'a İngiliz halkı büyük bir ders vermiştir!
Lady Godiva’ya nü-mahrem demeyip baktığı için İngilizcede “RÖNTGENCİ” kelimesi bu TOM hergelesinden mütevellit “PEER TOM” şeklinde ifade edilmektedir.

İstanbul Tomtom Mahallesi'nin adı nereden geliyor?


Peki Lady Godiva efsanesini tranfer ettik bir de Tom'u tranfer etseydik iyi olmazmıydı! İstanbul, Beyoğlu'nda Tomtom Mahallesi diye bir mahallemiz var. Bu mahalle'nin ismi bir gemi kaptanından geliyor. Dümencilikle gemi kaptanlığı arasında bir ilişki var ama desek ki kaptan Tom röntgenciydi olmaz bu bize yakışmaz!

Hah! Bir markadan etimolojik saptamalar da yaptık daha ne olsun! Hay bu etimoloji merakıma!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Beylikdüzü'nde Yaşamak Nasıldır?

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı