İstanbul'un Kayıp Küresi ve Çakma Osmanlı Hayali!

ıhlamur kasrı beşiktaş
İstanbul, Beşiktaş, Ihlamur Kasrı

İstanbul'un keşfededilecek yerleri eserleri


İstanbul ayrı bir dünya. Keşfetmeye insanın ömrü yetmez. Tarihi ayrı güzel, coğrafyası ayrı güzel, tabiatı ve insanı da ayrı. Geçen gün Sultanahmet'e doğru giderken bir arkadaşım sayesinde öğrendim.

"Bolat sen kesin bu kayıp küre hikayesi'ni biliyorsundur?" Nereden bileyim? "Blogger'sın çünkü!"


Valla, öyle bir iddiam hiç olmamıştır. Her şeyi bilen adam nitelemesi korkunç kötü! Onun yerine öğrenme heveslisi bir blogger diye ifade edilmek beni onore ederdi. Hepimiz birlikte öğreniyoruz.

istanbulun kayıp küresi


Efenim olay şudur. Çemberlitaş’taki Divanyolu Çeşmesi’nin üzerindeki mermer küre kaybolmuş. Osmanlı’da “Küre-i Arz” olarak adlandırılan 70 cm çapındaki mermer küre kaybolunca başka bir çarpıcı gerçek daha ortaya çıkmış. Meğerse oradaki kaybolan küre zaten taklitmiş. Asıl küre daha önce kaybolmuş. Kaybolduğu sanılan küre ise Türbeler Müzesi'nde ortadan ikiye yarılmış şekilde muahafa ediliyormuş.
istanbul divanyolu
Divanyolu, Sultan II. Mahmut Türbesi


Türklerin kızıl elma ülküsü ve çakma osmanlı hayali!


Küre  Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde dünya hakimiyeti teorisi olarak formüle edilen “Kızıl Elma” sembolü olarak da kabul ediliyormuş. Ama ne “Kızıl Elma” Fransa mimarisini taklitten doğmuş ampirik bir küre! O çakma küre ile ancak çakma bir “Kızıl Elma” hayali kurulabilirmiş ki öyle olmuş. Atamız Osmanlı İmparatorluğu yıkılmış yerine yeni bir devlet kurmuşuz.

Anka kuşu gibi küllerinden yeniden doğmuş milletimiz. Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti! Eğer bir gün yolunuz Sultanahmet’e düşerse Türk Ocakları’nda bir çay için ve o tarihi atmosferi soluyun. Arkadaşım Caner Cangül'ün arşivinden alğım fotoğrafta sağda küreyi görüyorsunuz.


Ampir nedir? Ampirizm ve Avrupa taklitçiliği


Kelimenin aslı “ampir “değil özgün “empire style” dır. Yani imparatorluk stili. Biz ona ampir diyoruz. Fransızların kahramanı Napolyon, bana göre Sarkozy’den farksız megaloman bir kişiliktir. Fransa halkına saygı duyarım onların kahramanıysa bana fazla bir şey demek düşmez. Napoyon efendi Mısır seferinden sonra eski Mısır, Roma gibi klasik dönemlerin mimarisinden etkilenerek geliştirilmesini istediği mimari akımdır.

Ampir nasıl bir mimari akımdır?
padişahım çok yaşa


Napolyon döneminde Fransa'da ortaya çıkan, 1800-1830 yılları arasında etkin olan bir tür neoklasik mimari üsluptur. Duygusallıktan, hafiflikten uzaklaşan, saygın bir yalınlık ve imparatoru yücelten bir sükunet egemendir.

İstanbul’daki ampir binalar, ampirik eserler


Avrupa ampir üslubunda yer alan hayvan ve insan figürleri, Türk ampir üslubunda yerini çiçek ve yaprak gibi bitki motiflerine bırakmıştır.

istanbulun ampirik binaları


Benim gördüğüm en güzel ampir bina, Ihlamur Kasrı'dır. Yaz gelince mutlaka görmelisiniz. Diğer ampir binalar: İstanbul Nusretiye Camisi, Padişah II. Mahmut tarafından mimar Kirkor Amira Balyan’a yaptırılmıştır. İstanbul Dolmabahçe Camisi, Sultan Abdülmecit’in annesi tarafından mimar Karabet Amira Balyan’a yaptırılmıştır. İstanbul Ortaköy Camisi, Sultan Abdül-mecit tarafından mimar Amira Balyan’a yaptırılmıştır.

Atalarımız yine bir mimari uslubu taklit etmiş ya şimdi Blogger Bolat!


Osmanlı mimari uslubu mu Türkiye Cumhuriyeti mimari uslubu mu? Bence Osmanlı açık ara önde. Atatürk'ten sonra maalesef traşa bağlamış mimarlarımız. Peki ya  İstanbul! Eyvah eyvah bu konuyu hiç deşmeyelim. İstanbul'un içine.......... resmidir. İşte siz kendi küfür lügatınıza göre hak eden kelimeyi koyabilirsiniz.

Osmanlı Arması
Acımasız olduğumu düşünüyorsanız ve Osmanlı İmparatorluğu'nu yeniden kurma bir rüya içindeyseniz aşağıdaki resme bakın çünkü mümkündür ki bu  fotoğraf sizin göğsünüzü kabartıyordur lakin o resim ampir. Yani cüce Naponyon icadı bir akımın içinde rüya görüyorsunuz!

Uyanın ve Türkiye Cumhuriyeti'ne sahip çıkın. Gerçek olan bir devlet yerine tarihe karışmış bir devlet rüyasına dalmayın. Geçmişte yaşama bir hastalıktır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi