Balık Kültürü ve Balık Yemek Üzerine Blogger Tavsiyeleri
Başiktaş Balık Pazarında Bir Tezgah - Eylül 2015 |
Okullarda "Balık Kültürü" dersi okutulmalı!
Milli Eğitim Bakanına Sesleniyorum! Müfredata "Balıkları Tanıyalım" dersi
konulsun! Saçma bir öneri mi? Hayır!
Balık insanoğlu için temel besin kaynağıdır, yeterince tüketebiliyor
muyuz. Hayır!
İstanbul’da balık sezonu başladı. Tezgâhlar zengin, balık bol. Bu
zenginliğimizin kıymetini biliyor muyuz? Hayır!
Kendi kıyılarımızdaki kalkanı bitiren balıkçımız! Uslandı mı Hayır!
Kalkan avlamak için başka ulusların sınırlarını ihlal edip Ukrayna ve Romanya
kıyılarında balık avlıyor! Ukrayna sahil koruma botları bir Türk balıkçı teknesini kalkan avlarken
batırdığında üzüldüm mü? Hayır, zerre kadar!
Lütfen, balık yerken bunları yapmayın!
Kılıfına uydurma konusunda üstümüze yok! Yasak olan palamut yavrusunu, çingene palamudu diye satmak! İlla kilo kilo lüfer yavrusu çinekop ve sarıkanat yemek! Ki o balıklar büyüyüp lüfer olmasın! Lüfer nesli kurusun, biz de gelecek nesiller de rahat etsin!
Balığa dair tuhaf davranışlar
Bir de tuhaf alışkanlıklarımız var! İlla ki balığı deniz kenarında
yiyeceğiz! Yani balık yemek için mutlaka sahil kenarında bir restorana mı
gitmeli? Hayır!
Deniz kenarına gittiğinizde balığı denize manzarasına mı batırıp
yiyorsunuz! Hayır! Deniz kenarındaki restoranda balığı İyotla mı pişiyorlar! Hayır!
En iyi balık restaurantları İstanbul'un neresinde?
Deniz kenarı dedik de en iyi balık restaurantları İstanbul’da deniz kenarında mı? Hayır! Bana göre en iyi balık restaurantları Ankara’dadır! Ankaralı bloggerlar bize doğrular diye düşünüyorum!
Balık yemek için sahil kıyısındaki restaurantlara mı gitmeli?
Balık her ay yada ayda yılda bir deniz kenarında yenilmesi gereken bir yemek midir?
Hayır! Balık derin dondurucunuzda her zaman bulunması gereken, NoFrostun
değişmez stoğu olması gereken temel ve değerli bir besin kaynağıdır! Mümkünse
haftada iki gün evde yapılası bir temel besin kaynağıdır.
Türkiye'de yeterince balık tüketebiliyor muyuz?
Yeterince balık tüketebiliyor muyuz? Hayır! Dünya balık tüketim
ortalaması yılda 20 kilo, Avrupa ortalaması yılda 12 kilo, biz Türkiye’de ortalama 6-7 kilo balık tüketiyoruz! Sonuç ortada! Bu sene bir şey yapmaya karar verdim, satın aldığım balığın kilogramını tutmaya başladım! Eylül ayı itibari ile satın aldığımız balıklar: 2 kilo istavrit, 1 kilo hamsi, 1 kilo sardalya, 1 kilo barbun, 4 kilo somon. 4 Kişilik bir aile olarak daha çok balık tüketmemiz gerekecek.
Hangi balık nasıl pişirilir?
Balık mı tavada güzeldir Bolat! Hayır! Bazı balıklar ızgarada güzeldir,
bazılarının buğulaması güzeldir, bazı balıklar ise fırında güzeldir. Bazı
balıkların da çorbası güzeldir. Mesela somon çorbasını ailecek severiz.
Çocuklar benden nefret edecekse sebebi somon çorbasıdır! Vay halime!
Balık adına her şey bu kadar kötü mü Blogger Bolat! Hayır! Sevinilecek bir husus somon tüketme alışkanlığımızın gelişiyor olması.
Bu mevsimde hangi balıkları tüketiyorsun bize tüyolar versen Blogger Bolat! Buna "hayır" demem. Derin dondurucumdaki
balıkları sıralayayım: İstavrit, barbun, uskumru, palamut, karadeniz somon.
Balık yemeyi nasıl ekonomik hale getiririz ?
Balık pahalı, ekonomik olarak nasıl balık tüketiriz. Onu da deneyimlerinden aktarayım. Diyelim ki bu ayda tanesi 8-10 liraya palamut buldunuz derhal 3 adet alın ekonomik sayılır. Tanesini 7-8 liraya buldunuz en az 10 tane alın temizleyip dolaba koyun!
Balığı sürekli taze mi tüketmeliyiz?
Son not olarak şununla bitireyim, balık sürekli taze yemeniz gereken bir
ürün değildir. Gönül rahatlığı ile dondurup yiyebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder