Bakırköy ismi nereden geliyor? Bakırköy'de Yasamak

zuhurat baba bakirköy
Zuhurat Baba - Zuhur Eden Görünen Baba Bakırköy
Kendini bulmak isteyen Bakırköy'e gelir

Anadolu yakasının Kadıköy'ü neyse Avrupa yakasının Bakırköy'ü de odur. Özellikle hafta sonu çok yoğun bir nüfus akışı vardır. Bağcılar'da Esenler'de, Avcılar'da, Bahçelievler'de, Küçükçekmece'de kafayı yiyen insanlar biraz kendini bulmak için Bakırköy'e gelir.

Bakırköy'de Yaşamak


Bakırköy semtinde yaşayıp da şikayetçi olanı duymadım görmedim. Avrupa yakasının merkezi ilçelerinden biridir. Toplu konutlaşmanın en iyi örneği Bakırköy'dür desek yerindedir. Florya, Yeşilköy, Ataköy ayrı güzeldir. Denize girilecek plajları, hafta sonları yürüyüş yapılacak sahiliyle, herkesin gönlünde yatan meskenlerin bulunduğu yerdir. Florya ve Yeşilköy taraflarında Ermeni, Rum, Süryani cemaat yoğun olarak yaşamaktadır.

Derler ki Bakırköy Zuhuratbaba Türbesi'ne 3 hafta üst üste gelenin duası kabul olur! Ben tavatürün, söylencenin yalancısıyım! Kahvedeki fala inanan buna haydi haydi inanır. Ama dikkat edin türbe sadece Cuma günleri açık! 

Bakırköy'ün belleği Turgay Tuna

Bakırköy'ün belleği diyebileceğim Turgay Tuna ağabey derya bir insandır. TOFD'da verdiği bir Bakırköy semineri'nde ağzımız açık dinlemiştik kendisini. Böyle birikim sahibi insanların yeterince değerlendirilememesi, kıymetlerinin bilinmemesi çok üzücü.


Bakırköy'ün ismi nereden gelir?

Neyse, efenim gelelim şu sorunun cevabına. Bakırköy'ün ismi nereden gelir? Bakırköy bir zamanların İstanbul'un teeeeey uzağındaydı. Bugün de bana göre İstanbul'a yakın sayılmaz! Latinler bu semte "Yedinci" anlamına gelen "Septimum" dediler. Sonra Bizanslılar yine "Yedinci" anlamına gelen "Hebdomon" adını verdiler.

Peki neden "Yedinci" anlamına gelen Septimum ve Hebdomon dediler? Çünkü o zamanlar dünyanın sıfır noktası anlamına gelen Ayasofya önündeki "Milyon Taşı"ndan Roma Via Egnatia  yoluna (Roma Yolu) 7 Roma mili uzaklığında bulunuyordu. Bizans'ın sayfiye yeriydi, bugünün Selimpaşa'sı diyelim!

Sonra Bizanslılar bu isimden sıkıldılar mıdır nedir bilinmez! Yaw nedir bu "Septimum-Hebdomon" diyerekten bu sahil şehrinin adını Rumca  "Makri Khora- Makri Khori" Uzun Köy şeklinde değiştirdiler.

Atalarımız bu şehri fethedince Mahrihori, Makriköri derken baktılar olmuyor dilleri dönmüyor "Makri Köy" olsun bu semtin adı dediler. Cumhuriyet ilan edilince milli duyguları hassas devlet yönetimi "bırakın Makri Köy"ü artık bundan kelli İstanbul'un bu güzel sahil kentinin adı "Bakırköy"dür dediler oldu bitti.

bakırköy istanbul
Bakırköy Zuhurat Baba Türbesi Yalnızca Cuma Günleri Açık
Bakırköy'ü kırpa kırpa kuşa çevirdiler

Bakırköy eskiden İstanbul'un en büyük ilçesiydi. Siyasi saiklerle Bağcılar, Kocasinan, Zeytinburnu, Güngören, Yenibosna, Sefaköy, Halkalı, Bahçelievler derken bugün Bakırköy'ü kırpa kırpa kuşa çevirdiler  İstanbul'un en büyük ilçelerinden biri bugün İstanbul'un en küçük ilçelerinden biri haline gelmiştir.

Yerel yönetimin bir projesine danışmanlık yaptığım zamanda şunu farkettim. Hemen hemen İstanbul'un her yanı kentsel dönüşüme açılırken deprem bölgesi hatta kumul üzerine kurulmuş olan Bakırköy'de kentsel dönüşüme izin verilmedi! Eskiden hayret ederdim artık kanıksadım, küçük kafalar, küçük adamlar küçük zihniyet! Ülke sevgisi, şehir sevgisi filan hamaset! İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sariyer'de dahi kentsel dönüşüm verirken kumul üstündeki Bakırköy'e kentsel dönüşüm çıkarmaması tuhaf!


Blogger Bolat'a Göre Bakırköy denince bilmeniz gerekenler?


Ermeni, Rum, Süryani cemaatimizin en çok yaşadığı ve tercih ettiği Yeşilköy ve Florya

Zuhurat Baba!

Resneli Niyazi Bey'in Kaldığı Ev ( İncirli Caddesi'ndeki yıkık dökük koca ahşap bina)
Ayestefanos Anlaşması

Mazhar Osman Bakırköy Deli Hastanesi

Atatürk Hava Limanı
İspirtohane ve Baruthane

Fildamı - Fildamı Sarnıcı

Florya Deniz Köşkü

Bakırköy Marina

Bakırköy Belediyesi Botanik Parkı 







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Beylikdüzü'nde Yaşamak Nasıldır?

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı