İstanbul Merdivenlerine Blogger Bakışı

istanbul kamondo merdivenleri
İstanbul'un En Estetik Merdiveni Kamondo Merdivenleri


İstanbul yedi tepeli bir şehir. Dolayısıyla yokuşu da inişi çoktur


TRT-Haber’den aradılar. Dediler ki sizinle "İstanbul merdivenleri" konulu alan bir  televizyon programı yapabilir miyiz? Hay hay, dedim! Yeter ki topluma bir katkımız olsun. Ama gel gör ki o programı kendim dahi seyretmeyi unuttum! Olsun…İşte, o program.

Merdivenler tıpkı hayatın kendisi gibidir! Nasıl ki hayatın inişi ve çıkışı varsa merdivende öyledir, inersin, çıkarsın olmadı soluklanırsın. Merdivenlere bir daha bakın,  onları ruh halimize göre kullanırız. Moralin yerindeyse, sevinçliysen, mutluysan ikişer ikişer çıkarsın merdivenleri. Üzüntülüysen, boynun bükük titrek adımlarla inersin merdivenden! Merdivenler hem çıkmak, hem inmek için kullanılır. Olay merdivene nereden baktığınıza bağlıdır. Aşağıdan bakarsan yukarı çıkarsın, yukarıdan bakarsan aşağı inersin. Oysa merdiven sabitttir, sizin hareketinize göre ona anlamı siz verirsiniz. Bazen çıkar bazen aynı merdivenden inirsiniz.

Merdiven kelimesinin kökeni etimolojisi, merdivenli blog yazısı


Merdiven Farça kökenli bir sözcük. Türkçe'deki karşılığı "basamak" demek. Dilimizde buna benzer kelimeler var. Nedir bu benzer anlamlı kelimeler Blogger Bolat?
“Mer” kökünden gelen kelimeler bir bakalım:
  
Mertebe-Basamak demek, Merasim-Kurallar silsilesi, Merhale-Derece, bakın hep aynı kökten gelen benzer anlamları olan sözcükler bunlar. Hay senin etimoloji aşkına Bolat! Eee, çok zaman olmuştu böyle bir yazı yazmayalı!

Bir şehirdeki merdivenlerin estetiği, tasarımı, çokluğu ya da azlığı o şehrin medeniyet göstergesidir.

Merdiven demek, hareket demek, hareket demek sağlık demek


Bugün yanlış besleme, kalitesiz ucuz gıdaya erişimin artması gibi nedenlerle sağlıksız bir toplum olduk. Üstüne bir de spor yapmayınca hatta merdivenleri çıkmayınca obzetite aldı başını gitti. Merdieven güzeldir, hareket hissi demektir.  Merdiven yangın merdidevi olur hayatınızı kurtarır, bazen itfaiyenin merdiveni olur sizi ateşin ortasından alır.


istanbul kedi blog
Ben Kahve İçerken Kediler

İstanbul'un gülümseten sokak isimleri, Merdivenli Merkep Sokak


Merdivenle İstanbul bütünleşmiştir. Eee, 1700 yıllık bir şehir, bu kadar deresi tepesi olan şehre de merdivenler yakışır. Bayıldım yokuşunu, Aşiyan Yokuşu’nu, Nişantaşı’na çıkarken Topağacı’ndaki yokuşu merdivenler olmasa nasıl çıkarız! Kırk Merdiven Ali Sokak, Merdivenli Merkep Sokak yüzümüzü gülümsetir. Merdiven demek medeniyet demektir. İstanbul’un topoğrafyası da merdiven yapmaya çok uygundur.

Şehir bilgisi ve görgüsü olmayan insanların yaptığı ruhsuz basamaklar


Merdiven derken son dönemlerde yapılmış, iğreti üst geçit merdivenlerini düşünmeyelim! Onlar itinasız, şehir bilgisi ve görgüsünden uzak insanların yaptırdığı ve halka reva gördüğü geçici çözümlerdir! Koskoca İstanbul dendiğinde merdiven deyince aklınıza gelen merdiven hangisidir? Hemen söyleyelim, Kamondo merdiveni. Çoğumuz biliyoruz ne kadar estetik değil mi? Bugün bile bu merdivenleri yapamayan yerel yönetimlerimizin utanma duygusu var mıdır? Yoktur.

Merdiven İstanbul'da estetikle buluşmalı


Değerli olan yalnızca merdiven değildir onun estetikle, güzellikle buluşmasıdır. Güzel olan merdiven fikridir, estetik merdivenlerdir. Merdiven simetridir, sanattır, zanaattır, yükselirken de alçalırken de her basamağı düzdür. Merdivenin kusuru yoktur o sana düşmeyesin diye düz alan sağlar. İyilik, kötülük, çalışkanlık ve düşüş senindir.

Bir şeyin merdiven  olabilmesi için aşağı ya da yukarı doğru basamaklanması gerekir. Siz hiç yana doğru uzanan ya da düz devam eden merdiven gördünüz mü? Göremezsiniz.

İstanbul'un Merdivenköy'ü


İstanbul bir dünya metropolüdür ama ne oksimorondur ki köyleriyle meşhurdur. Yeşilköy, Bakırköy, Kadıköy ve Merdivenköy. Peki nerededir Merdivenköy? Kadıköy’ün Göztepesi’nde en kalabalık mahallesidir.

Anadolu yakası merdivenler konusunda daha fakirdir çünkü İstanbul’un 7 tepesi Avrupa yakasında tarihi yarımadadadır. İstanbul’daki merdivenlerin %70’i Tarihi Yarımadadır. İşte İstanbul’daki belli başlı bazı merdivenler.

Blogger Bolat'a göre İstanbul'un tarihi ve tarihi olmayan merdivenleri

Kamondo Meridenleri, Karaköy Merdivenleri, Fındıklı Merdivenleri, İnönü ve Gezi Parkı Merdivenleri, Roma Merdivenleri, Dolmabahçe Sarayı iç ve dış merdivenleri, Çırağan Saraı Merdivenleri. Ben bir de Nişantaşındaki bazı Apartmanların merdivenlerini çok estetik bulurum.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı