Nasıl iyi bir blog kurulur ve blogger olunur?

İyi Bir Bloğun Temel Özellikleri
İletişim kutusu aracılığı ile gelen sorulara tek tek cevap veriyorum ama buradan da yazayım istedim. Özellikle blog yazmaya yeni başlayacak arkadaşlara benim bakış açımdan blog yazarlığı ve bloggerlıkla ilgili düşüncelerimdir. Aslında daha önce bu konuda yazmıştım onu kopyalamak yerine yenisini yazayım istedim.

 

Blog yazarlığı, bloggerlığa nereden başlamalıyım?

 

Öncelikle blog kelimesinin anlamı başta olmak üzere blogla ilgili, blog yazarlığı ile ilgili iyi bir araştırma yapınız. Çünkü heyecanla hemen şimdi blog yazarı olayım, çok iyi bir blog oluşturayım yerine. Kendinize biraz zaman tanıyın bu süre içinde bloglarla ilgili yazıları okuyun, yerli ve yabancı ünlü bloggerlar, meşhur blog yazarlarını inceleyin. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Başkası olun demek istemiyorum ama bazen “imitasyon, inovasyonu getirebilir” diyorum. Bu blogları araştırma sürecinde incelediğiniz bloglar, size blog dünyası ve bloggerlık kavramı ile ilgili önemli veriler sağlayacak, blog dünyası kafanızda çok daha iyi şekilde canlanacaktır.

 

Nasıl bir blog kurmak oluşturmak istiyorsunuz?

 

Bloglarla ve bloggerlarla ilgili araştırma süreciniz bittiğinde artık nasıl bir blog kuracağınızı, iyi bir bloğun nasıl olduğunu ve bloggerların davranış şekillerini biliyorsunuzdur. Peki, siz nasıl bir blog kurmak istiyorsunuz? Bu soru anahtar bir sorudur ve blog yazarlığı hayatınızı ve kuracağınız bloğu büyük ölçüde etkileyecektir. Siz karar verin, nasıl bir blog yazarı olmak istiyorsunuz? Bu kararı verdiğinizde başka bir aşamaya geçeceğiz. Bu aşamayı yeni blog oluşturacak arkadaşlara 1 hafta olarak önerebilirim. 1 Hafta düşünün. Kararınızı verdinizse başka bir adıma geçeceğiz.

 

Blog türleri nelerdir? Hangi blog türünü seçmeliyim?

 

“Evet, nasıl bir blogger olacağımı, nasıl bir blog kuracağımın kararını verdim” diyorsunuz. Peki, nasıl bir blog kuracaksınız? Kişisel blog, kurumsal blog, temalı bir blog! İsteseniz burada bu kavramlara hafifçe değinelim! Kişisel blog nedir? Bir kişinin kişisel görüşlerini, hayat hikâyesini veya bir konuya ya da toplumsal meselelere kişisel yorum getirmek amacıyla oluşturduğu bloglardır. Kişisel blogların en önemli özelliği nedir? Özel hayatlarının kayda geçirilmesi, kişisel dünya görüşlerine, kişinin gustosuna, dünya anlayışına uygun olarak günlük olayları ve yaşadıklarını bloğu aracıyla toplumla paylaşmaktır. Kurumsal blog nedir? Bir kurumun ürün ya da hizmetlerini tanıtmak veya satışlarını artırmak amacıyla müşterilerine bilgi verdiği bir blog çeşididir. Temalı blog nedir? Herhangi bir konuyu, herhangi bir mesleği veya uzmanlık alanı ile ilgili bilgiler vermek amacıyla kurulmuş bloglardır. Dolayısıyla kaç tür blog vardır sorusuna, 3 tür blog vardır şeklinde cevap verebiliriz.

 

Blogger Bolat'ın Boğu İstanbul temalı bir şehir bloğudur

 

Örneğin ben kendi bloğum  "İstanbul İstanbul Olalı"yı İstanbul Şehir Bloğu olarak ifade ediyorum. Yaptığım şehir araştırmalarını, blog yazıları şeklinde okuyucularımla paylaşıyorum.Okuduğum, araştırdığım, gördüğüm, algıladığım istanbul ile ilgili blog yazılarını bloğumda belirli periyotlarla paylaşıyorum. 

 

Bloğuma nasıl bir isim vermeliyim?

 

Bloğunuzun türüne karar verdiniz. Her şey güzel, şimdi başka bir blog aşamasındayız. Şimdi seçtiğimiz blog türüne, hedeflediğimiz blog yazarlığı tipine uygun bir isim bulmamız gerekir. Bloğun ismi çok önemlidir ama her şey demek de değildir. Bloğunuza isim verirken nelere dikkat etmek gerekir? Bloğunuzun isminin içinize sinmesi gerekir, yazacağınız konuya uygun olmalıdır. Genel ahlak kurallarına uymayan, ağır argo, küfür kelimelerinden oluşan bir blog ismi seçerseniz, bloglarınızın sansürlenme ihtimali yüksektir. Başınıza hukuki sorunlar da çıkarabilir.

 

Hangi blog platformunu kullanmalıyım?

 

Bloğunuzun adına karar verdikten sonra, hangi blog platformunu kullanacağınızı seçmelisiniz. Örneğin ben bu konuda size iki öneride bulunabilirim. Google ürünü olan blogger.com veya wordpress altyapısını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Çünkü bu platformları kullanmak kolaydır. Birinde işlev diğerinde tasarım bir adım daha ileridedir. Wordpress mi blogspot mu? İkisini de inceleyin ve siz karar verin. Bana kalırsa blogspot’un işlevselliği ve kolay kullanılabilir olması avantaj, arkasında Google var. Wordpress tasarıma önem verenler için önemli bir platform. Belki hiç platformla uğraşmak istemiyorsunuz, Milliyet Blog, Hürriyet Bumerang, Radikal Blog gibi geleneksel medyanın blog platformlarından birine kayıt olup oradaki bir platformunu kullanabilirsiniz.

 

Hangi blog yazıları daha etkilidir?

 

Blog adı tamam, ne yazacağınızı, nasıl yazacağınızı biliyorsunuz. Bloğunuzu oluşturacağınız platforma karar verdiniz. Şimdi, yazma zamanı. Nasıl bir blog yazısı yazacaksınız? Samimi, komik, klasik, ciddi, agresif….Hangi tip olursanız olun, özgün yazmaya çalışın, insanları dinleyin, insanların ihtiyacı olan konulara değinin, samimiyetiniz insanlara geçsin. Bloğunuza yorum yapanlara cevap verin. Blog dünyasının kendine has görgü kuralları vardır onlara uymaya çalışın, her zaman kibar olun, kazanırsınız, kaybetmezsiniz.

 

Başarılı blog yazarı olmanın temel kuralları nelerdir?

 

Blog yazmak ciddiyet gerektirir, süreklilik gerektirir, çalışkanlık gerektirir. En önemlisi blog yazarlığı sabır ister, emek ister. Büyük şevk ve hayallerde açtığınız bloğu iki haftada internetin derin çöplüğüne gönderebilirsiniz. Sabırlı, istikrarlı olun, insanlara nasıl anlatacağınızı, neyi anlatacağınızı düşünün. Blogger dünyasından arkadaşlarınız olsun. Blog komünitesi çok büyük bir dünyadır, gerekli olduğu durumlarda onlardan yardım isteyin bloğunuzu incelemelerini ve size tavsiyelerini alın. Yazdıkça geliştiğinizi ve daha hızlı yazdığınızı ve kişisel olarak da dünyanızın zenginleştiğinizi göreceksiniz. Sizden sonra blog yazmış insanlara da destek vermeyi unutmayın, motivasyon önemlidir.

 

Blog yazarlığı ve blogger olmaktan asla vazgeçmeyin!


Varsa başka tavsiyeler yorumlar kısmına yazarsanız mutlu olurum, böylelikle daha çok blogger arkadaşımız fikir çeşitliliğinden ve öneri zenginliğinden yararlanmış olur.Tüm bunları yazdım diye iyi bir blog kurduğumu iddia ediyor muyum? Hayır, sadece konu ile ilgili deneyimlerimi ve düşündüklerimi paylaşayım istedim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Beylikdüzü'nde Yaşamak Nasıldır?

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı