Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi


Kavat-Gavat Kelimesinin Kökeni
Beşiktaş sahilde bir kafeye oturmuş biraz kendimi dinliyorum. Oh yaşasın huzur. Hafta içi ortam sakin. Fakat bu sakinlik uzun sürmedi. Yan masaya 3 genç geldi. Birisinin biraz ağzı oldukça bozuk. Çalan telefonuna şöyle cevap verdi 

"G..vat, neden aramıyon lan?" 

Konuşma esnasında saydım G..vat kelimesi haricinde tam 10 küfürlü kelime geçti. 

Yine bu arkadaş telefonunu "kapat lan g...vat kapat" diyerek kapattı. Kızıyor mu seviyor mu anlamadım!

Şimdi gelelim Kavat ya da "G..vat" kelimesinin anlamına! Kelime, özetle pezevenk, kadın satan kişi demek! Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlüğü kelimenin kökeninin Arapça "Kavvad" şeklinde olduğunu yazıyor.

Gavat kelimesinin dil bilimine uygun ve daha mantıklı anlamı


Bir de işin dil bilimine uygun yanına bakalım. Türk Dil Kurumu Sözlüğü'ne bakıldığında kelime Farsça değil Arapça kökenli olduğu görülüyor. Kavat kelimesi pezevenk anlamına geliyor. Açıklamasında kelimenin kökeni "Kavvad" şeklinde Kavat-Gavat kelimesi Okyanus Lügatına göre "koyun güden çoban" anlamına geliyormuş. Murat Bardakçı'nın köşesinde yazdığına göre de kelime Arapça kökenli "El Kavvad" şeklindeymiş, zamanla halk kullanımıyla "k", "g" şeklini alarak "gavat" olmuş.

Koyun güden çobandan, kadın güden çoban mı oldu şimdi. Ya da liderlik anlamına galan "Kavvad" kelimesi kadınlara kötü anlamda liderlik eden anlamına mı geliyor?

Hay benim etimoloji merakıma!

Yorumlar

Cem Yıldız dedi ki…
Eski Sasani Şahı I. Kavat ile alakalı olabilir mi? Kavat, Mazdak adındaki bir dini tarikat liderine bağlılığını göstermek için karısının onunla yatmasına izin vermiş. Klasik Zerdüştlükten kopma bu cemaat, kadınlarla erkekler arasında serbest ilişkiye inanıyorlarmış.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Beylikdüzü'nde Yaşamak Nasıldır?

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı