Blog yazarları, bloggerlar için İstanbul ve Türkiye dünya mirasi listesi

İstanbul’da Dünya Mirası Listesine Alınmış Alanlar Yapıtlar

Yeryüzünün ilk şehri Türkiye'de kuruldu haberin var mı?

Garip davranışları olan bir milletiz. Gözümüzün önündeki güzelliklere gözümüzü kapatarak yaşıyoruz. Tüm Ege sahillerini dolaştığı halde İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne’ne taş yığını diyen üniversite mezunu insan biliyorum, insan taşa döner yahu, arkadaşım demeye utanıyorum o da ayrı bir durum.

Bu dünya mirası listesini blog yazarları blogger arkadaşlarım için hazırladım. Tiz elden gezilmeyen yer kalmaya bu listede. Bu yaz kısmet olursa Çorum Alacahöyük ve Boğazköy'e blogger arkadaşlarımı organize ederek bu güzel yurt toprağını blogger arkadaşlarımla tekrardan, tekrardan gezmek istiyorum, gezmeye doyamadığım yer burası, ben gizli Çorumlu muyum diyorum! Listemizde 8 kişilik kontenjan var katılmak isteyen bloggerlar buyursun iletişime geçsin. Çorum Valiliği'ne, ÇTSO Çorum Sanayi Ticaret Odası'na, Çorum Belediyesi'ne duyurulur.


Mutlaka duymuşsunuzdur UNESCO’nun bir kurumu var Dünya Mirası Merkezi adı altında. Bu merkez insanoğlunun yaratıcı dehasının yapıtlarını, coğrafi mirasları ihtiva eden liste hazırlanıyor. Yıl 1984, İstanbul’un tarihi alanları ve yapıtları için UNESCO’ya başvuru yapılıyor. Dünya Mirası Merkezi’ne başvurusu yapılan alanları sizinle şöyle bir listeleyeyim istedim.

Sultanahmet Meydanı ve Çevresi: Neler var bu alanın içinde, Hipodrum, Aya İrini, Ayasofya, Topkapı Sarayı, Küçük Ayasofya Camii. Süleymaniye Camii ve çevresi, Zeyrek Camii ve koruma alanı, Eminönü, Nişanca, Kumkapı UNESCO Dünya Mirası Merkezi tarafından listeye alındı.

Peki Türkiye’den başka hangi alan ve yapıtlar listede


Sivas'ın Divriği Ulu Camii ve Daruşşifası: Atalarım Selçukluların en güzel mirası ama kim kıymetini biliyor ki! Kim Sivas'a bu güzellikleri görmek için gidiyor?

Hattuşa Boğazköy: Memleketim diyebileceğim güzel topraklarda kurulmuş Anadolunun en büyük ilk imparatorluğunun başkenti. Mısırla cenk eden Anadolulu yiğitlerin başkenti. Fakültemden Muazzez Hilmiye Çığ hocam aklıma geliyor, Hititya denilince.
Çorumlu Hititlilerin Aslanları

Nemrut Dağı, 2 kez gitmiş olmama rağmen güneşin doğuşu bulutlara takılmıştı acayip hisler veren Kommagene krallığı tapınakları. Ölmeden görün derim yoksa gözleriniz açık gider ona göre!

Zampara Zeus’tan hamile kalan Letoon’un Fethiye’deki Ksantos ve Letoon antik kenti.

Hera'yı Letoon'la aldatan dey-yus Zeus yatacak yerin yok senin!

Her Türk çocuğunun mutlaka gitmesi gereken hatta Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden okul gezileri düzenlenmesi gereken Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet tarafından özel önem atfedilen Troya! Dünya görmek için can atıyor Çanakkale'ye gidecek kadar paranız ve zamanınız yok mu?

Bir Sinan başyapıtı Selimiye Camii, canım ciğerim Edirne'm!


Yeryüzünün ilk şehri Çatalhöyük, adam Çin'den, maçinden, Kanada'dan gelir biz tenezzül etmeyiz bile neden? Çatalhöyük Galapagos'tan daha mı uzak!

Bergama’daki Pergamon dibinde termosla çay içmişliğimiz vardır! Kekik kokan güzel belde, son baharda gidilesi yerlerden biridir.

Amasya Pontus Kral Kaya Mezarları
Orada bir köy var uzakta Bursa’nın güzel köyü Cumalıkızık. Yakında yolum yeniden düşecek lokum tadında bir kasaba Safranbolu ve Karabük.

Vatanımın en güzel parçası, güzel ilim, baba toprağım, Amasya’nın Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları UNESCO dünya mirası listesinde sıra bekliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi