Mağcan Cumabayev'in Türkiye Sevgisi

Mağcan Cumabayev ve Alaş Orda


Mağcan Cumabayev / Uzaktaki Kardeşime
Osmanlı Devleti tarumar olurken, Türkiye'nin vatanseverleri büyük bir kurtuluş savaşı veriyordu. İşte tam bu sıralarda Orta Asya'da bir aydınımız Anadolu mücadelesine katkı vermek için kapı kapı dolaşıyordu. Şehir şehir dolaşıp Kurtuluş Şavaşı veren yiğitlere toplayabildiği kadar para ve değerli mücevher  toplayan Mağcan Cumabayev onları Atatürk'ün Moskova'ya gönderdiği büyükelçimize teslim ediyordu. 



Uzaktaki Kardeşten Uzaktaki Kardeşe Mektup


Yazdığı "Uzaktaki Kardaşıma" adlı şiiri ile Türkiye ve Kazakistan'ın aynı yüreğe sahip olduğunu anlatan vatansever Mağcan Cumabayev, Türklerin Kazak boyundan bir şairdi. Türk çocukları bu ismi asla unutmayacaktır. Ruhun şad olsun atamız, büyüğümüz aydınımız Alaş Orda’nın yiğit evladı Mağcan Cumabayev, varlığın varlığımız olmuştur. Seni kalbimizin ortasına yazıyoruz.


İstanbul Sokak veya Caddelerinden Biri Mağcan Cumabayev Adını Taşımalı


Magcan Cumabayulı’nın ismi Türk tarihi için önemli bir isimdir. Türk insanı Mağcan Cumabayuli ismini yeterince bilmiyor, tanımıyor! İstanbul sokaklarından biri en azından bu ismi hak ediyor. İstanbul'da bir sokağa Mağcan Cumabayev ismi verecek bir belediye başkanı umut ediyoruz.

Vatanımız içinde her türlü ihanetin sergilendiği yıllarda uzaklarda kurtuluş mücadelemize katkı sağlamak için kapı kapı dolaşan bu insanın ismi İstanbul sokaklarına verilmeli.

Mağcan Cumabayev tarafından Türkiye'nin Kurtuluş Savaşına atfen, yazılmış şiirden alıntı yapıyorum. Bu şiir Kazakistan'da 1918-1919 kışında yazılmıştır. Seni unutmayacağız büyük insan Mağcan Cumabayev…

Uzaktaki Kardeşime


Uzakta ağır azap çeken kardeşim
Solmuş laleler gibi kuruyan kardeşim
Etrafını sarmış düşman ortasında
Göl gibi gözyaşı döken kardeşim 
Önünü ağır kaygı örtmüş kardeşim
Ömrünce yaddan cefa görmüş kardeşim
Hor bakan, yüreği taş, kötü düşman
Diri diri derini soymuş kardeşim 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı