İstanbul'un Karlı Hallerleri ve Kar İsimleri

İstanbul'da beyaz esaret! İstanbul'da beyaz felaket! Kar İstanbul'u esir aldı!



Gece Yağan Karın Işık Oyunları - İstanbul / Blogger Bolat
Bunlar medyada yer alan klişe söylemler. Bu arkadaşlar çoğu zaman ne yazdığının farkında bile değil. Longozlara "kurutulması gereken bataklık yer" yazanları bile görmüştür bu gözler. Gamlı baykuşların kötümser cümleleri kar yağışı gibi güzel bir doğa olayını sevmemize engel değil!

Tabiatın en güzel hali kar yağışı! Kar: Havada beyaz ve hafif billur, kristal biçiminde donarak yağan su buharıdır. Havadaki su buharının sıfır derecenin altında donup kristalleşmesiyle kar meydana gelir. Yağmurdan sonra dünyada büyük oranda kar yağışı görülürmüş.


Kar bereketin sigortasıdır


Kar, yeryüzündeki en güzel en bereketli ve en gerekli örtülerden birisidir. Kar yağmur kadar hayati bir yağış şeklidir. Hatta ülkemiz tarım arazilerinin sigortasıdır desek yeridir. Toprağın nemli kalması yönüyle yağmurdan daha çok aranır. Toprağı ve toprak üstündeki bitkileri uzun bir süre korur. 

Kar kelimesinin etimolojisi kökeni



Etimoloji merakımı bilenler bilir "Kar" Türkçe bir kelimedir. Türkiye Türkçesi ağızlarında karın yağış şekillerine verilen isimler vardır bunlar:

Boğanak (şiddetli rüzgâr, kar,tipiye verilen isim)

Borana (şiddetli kar ve fırtınaya verilen isim), 

Döşek (az miktarda yağan ilk kar)

Öksüzpalan (yavaş yavaş yağan kar)

Sepinti (yeri örtünceye dek yağan kar, kısa süreli ve az yağan kar)

Kürtün (yoğun karın biriktirdiği kar birikintisi, basınca kart kurt diye ses çıkarır)

Tozan ( rüzgarla birlikte küçük taneli sert yağan kar)


Kar taze yeraltı suyu kaynağı demektir


Kışı seviyoruz. Karı seviyoruz. Sıcak havalar kadar soğuk ve karlı İstanbul havalarını da seviyoruz. Doğanın bir parçası olduğumuzu biliyoruz! Çünkü yağan her gram karın yeni temiz kaynak sularımızı oluşturacağının bilincindeyiz. Çocuklarıma karın keyfini çıkarmalarını onu sevmeleri istedim, tabiatın en güzel hallerinden birinin kar olduğunu, doğanın her halinin bir sebebi olduğunu onlara öğrettim, öğretmeye devam edeceğim.

Kendi işini kurmuş bir insan olarak keyfimin kahyası kahyamın da efendisiyim. İşe gitmeme, kendime tatil ilan etme özgürlüğüm var! Yağsın, su kaynaklarımız tazelensin, yeraltı sularımızın kalitesi artsın.

Canımın içi kar,  sen yağ yeter ki! 

Sulu sepken kar!
Lapa lapa yağan kar!
Kuru yağan kar!
Tipi şeklinde yağan kar!

Her halin makbul, her halini seviyoruz, senden gelen her şeye eyvallah!

Şehrin düşkünleri, evsizler en çok sizi merak ediyor, sizin için endişeleniyorum. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi İBB, İstanbul Valiliği, İstanbul'un ilçe belediyeleri şehirde yaşayan evsizleri, yakacağı olmayan yoksullar için özel önlem almalı! Sokak hayvanları için birlikte hareket edelim onları bu soğuk havalarda koruyalım...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi