İstanbul Kütüphaneleri ve Kütüphaneler Haftası

Beyazıt Devlet Kütüphanesi - İstanbul

Kütüphaneler Haftası Kutlu Olsun

Mart ayının son haftası ve Nisan ayının ilk haftası ülkemizde Kütüphaneler Haftası olarak kutlanılıyor. Her ne kadar bilginin dijitalleşmesi devam etse de insanlığın gerçek bilgi mirası dünyanın kütüphanelerinde bulunuyor. Bu vesileyle ülkemiz kütüphanecilerinin Kütüphaneler Haftası'nı  tebrik ediyorum.

Dün gibi hatırlıyorum ilk kütüphane maceram Jules Verne'nin Denizler Altında Yirmibin Fersah adlı kitabıyla başladı. Bu mekanların havası insana, kültürü, sanatı, çalışkanlığı hatırlatır. Sanırım 2009 yılıydı Almanya'da Dortmund Üniversitesi'nin kütüphanesine gittiğimde şunu gördüm bütün masalar doluydu. Ve bir Allah'ın kulu başını kaldırmıyor bizdeki gibi sağa sola bakmıyordu. Oysa biz üniversite öğrencisiyken kütüphaneler boş, kantinler dolu olurdu. İstediğin kadar Almanya'yı eleştir! Çalışkan millet, işini hakkı ile yapan bir millettir Almanlar.



İstanbul'da beğendiğim kütüphaneler var. Bunları sıralayacak olursam şöyle sıralarım:


1- Beyazıt Devlet Kütüphanesi
2- Atatürk Kitaplığı - İBB 
3- İSAM Kütüphanesi 
4- Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi
5- Şemsi Paşa Halk Kütüphanesi
6-Salt Galata Kütüphanesi


Devlet Kütüphanesi Nedir?


Kitap, dergi, film gibi eserlerin yanında afiş ve broşürler müzik kayıtları da bazı kütüphanelere gönderilir bu kütüphanelere devlet kütüphanesi denir. Türkiye'de bildiğim kadarıyla 3 tane devlet kütüphanesi var. Ankara'daki Milli Kütüphane, İstanbul'daki Beyazıt Devlet Kütüphanesi ve İzmir'deki Devlet Kütüphanesi'ne yayımlanan tüm eserler gönderilir. Bu yasal bir zorunluluktur.

ABD gibi bazı ülkelerde kütüphaneciler  doktora mezunu olur. Onlar ihtisas kütüphanelerinde çalışıp araştırmacılara yardımcı olurlar işte bu insanlara ayaklı kütüphane deriz.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Beylikdüzü'nde Yaşamak Nasıldır?

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı