Hangi Balık Ne Zaman Yenir? Balık Takvimi Nasıldır?

2017-2018 Balık Avı Sezonu 1 Eylül 2017 Tarihinde Başlıyor

Balık Takvimi - 2017-2018 Balık Avı Sezonu Başlangıcı

2017 balık avı sezonu ne zaman açılıyor? 2017 balık avı sezonu 1 Eylül 2017 itibari ile başlıyor. Bu yıl yine tezgahlarda bolca palamut göreceğiz, lüfer de oldukça verimli gözüküyor. Balıklar A, B1, B2 ve D vitaminleri ile iyot, çinko, fosfor, mineralleri açısından zengin besin kaynaklarıdır. Yine N–3 yağ asitleri balık yağında bulunur ve sağlığınız için önemlidir. 

Özellikle hamsi, sardalya, istavrit gibi balıkları kılçıklarıyla yerseniz bolca kalsiyum almış olursunuz.

2017 balık fiyatları nasıl olacak?



Müneccim olmasak da tahmin edebiliyoruz ki 2017-2018 balık avı sezonu bereketli olacak ve balık ucuzlayacak. Çünkü denizlerimizin verimliliği arttı. Bazı büyük tekneler Moritanya’daki Afrika sahillerine gitti. Lüfer, palamut bol çünkü sivil toplumumuz av yasakları, derinlik boyutları konusunda sıkı çalıştı bu yıl meyvesini alacak gibi görünüyoruz. Hamsi ile ilgili net şeyler söylemek mümkün değil. Sardalya ayına girdiğimiz şu günlerde bol bol bu balığı tüketin yüksek omega3 ve selenyum kafanızı bu balıkla kafanızı çalıştırın.

Sardalya'nın içindeki selenyum kafayı çalıştırmanızı sağlıyor


Okullar açılırken ailelere buradan çağrı yapıyorum çocuklarınızı mutlaka sardalya ile tanıştırın ki sardalye içindeki selenyumla çocuklarımızın zihinleri parlasın.

Hangi Balık Hangi Ayda Yenir? Aylara Göre Hangi Balıkları Tüketelim?


Mevsimine Göre Hangi Balık Ne Zaman Tüketilir?
Ağustosta av yasağı vardır ama balık avı sezonunun yaklaştığını müjdeleyen aydır. Balıkseverin arifesi Ağustos ayıdır. Bu ayda çingene palamudu diye satılan palamudu yemeyin. Bence Ağustos ağının kralı sardalyanın en lezzetli zamanıdır. Ağustos sonu Eylül başı çipura balığı yağlanmaya başlar. Ağustosta Sardalya ve çipura yiyoruz. İstavrit tava olmaya çok az kalmıştır.


Balık Takvimi. Aylara Göre Tüketilebilecek balıklar


Eylül ayında yenebilecek balık çeşitleri


Sardalye ve kılıç balığı çok lezzetlidir. Palamut irileşir. Lüfer bu ayda çok pahalıdır. Tezgâhlar uyanık balıkçıların çingene palamudu denilen palamut yavrularını almayın lezzetsiz ve avı yasaktır. Palamut için yasal boy ise 25 cm üzeridir. Küçük palamut satanı da mutlaka ALO 174'e şikâyet edin! Eylül ayında yenecek balıklar kategorisini, sardalya, palamut, barbun ve çipura olarak sıralıyorum. Bir de KKTC de Voppa diye bir balık var ama bence lezzetsiz. Kıbrıs Türkleri ona Voppacık balığı diyor.

Ekim ayında tüketilebilecek balık türleri


İstanbul Boğazı’nın kralı lüfer çok lezzetlidir. Lüfer ile ilgili STK’larımız, FSD, Slowfood İstanbul, Fikirsahibi Damaklar Hareketi, Greenpeace önemli çalışmalar yaptı. Ne yazık ki balıkçı lobisinin etkisiyle biyolojik mirasımız lüferin avlanma boyutu yine düşürüldü. Sarıkanat, çinekop gibi lüfer yavrularını asla almayın. Çünkü lüfer bir zamanlar nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Bu yüzden asla çinekop ve sarıkanat yemiyoruz yiyen kendi geleceğini yemiş olur. Mirasyedidir! Lüften lüferin İstanbul Boğaz sularında var olma mücadelesine katkıda bulunun!

İstanbul’un Bizans dönemindeki simgesi palamut bolca çıkmaya başlar, Ekim sonu palamut stoku yapmaya başlayın zira Kasım ayına girdiğinizde palamut pahalılaşmaya başlayacaktır.

Kasım ayında yenilecek balık türleri


Birisi balık ekmek mi dedi? Evet, yarım ekmek arasına soğanla, maydonozla en iyi yakışan balık uskumrudur. Kırmızı etli balık grubundan olan uskumrunun en iyi zamanı kasım ayıdır. Yerli uskumru tüketmeye gayret edin. Kasım ayında denizde torik akışı başlar. Bu ayda levrek, mercan ve barbunu da öneririm. Benim mercan yemek için favori mekanım Bakırköy ilçemizin Yeşilköy semtindeki marinadır. Kasımda başka bir nefis balık çeşidi olan pisi balığını da gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.

Aralık ayında tüketilebilecek balık çeşitleri


Uskumru iyice yağlanmıştır, lüfer’in en lezzetli ayıdır, palamut irileşmiş ve torik daha da büyümüştür ve yağlanmıştır. Aralık ayı hamsi yeme ayıdır. Soğuğu gören hamsi kendine gelmiş ifil ifil yağlanmış ve nefis olmuştur. Taş ve dip balıkları boldur. Dip balığı sevenler gelsin tekir bu ayda hem ucuz hem de boldur. İstavrit, izmarit ve hamsi ayıdır.

------------------------------
Hangi Balık Hangi Ay Yenir?

Ocak ayında yenilebilecek balık türleri


Vitamin, minarel deposu uskumru, İstanbul Boğazı'nın kralı lüfer, İstanbul’un simgesi palamut nirvanaya ulaşmıştır. Denizin çöpü dediğimiz İstavrit her daim olduğu gibi yine çok lezzetlidir. Kefal seveler ocak ayında şanslıdır bolca kefal yiyebilirler. Beyin besini hamsi tam yağlı durumdadır bu nedenle somondan dahi daha çok omega3 içerir. Çinakop ve sarıkanat diye bir balık türü yoktur o lüfer yavrusudur yemeyin. Lüfer yavrusu (çinakop, sarıkanat) satan balıkçıları da ALO 174'e şikâyet edin. Kofana bulursanız 6 kişilik bir masa yapın başka şeye gerek yok. Mezgit seven acak ayında sevinecek bu ayda bolca çıkar. Dip balığı tekir ve kırlangıç balığı da bolca tezgahlarda sahne alır.

Şubat ayında yenecek balık çeşitleri


Beneklerine kurban olunası kalkan mevsimi başlar. Avlanması zor ve ender rastlanan bir balık olduğu için çoğunlukla pahalıdır. Kalkan bizim sularımızda pek olmaz çünkü günahı boyunlarına bizim balıkçılar denizi trolledikleri için küçük kalkan yavruları tezgaha getirilir. Neyse, Şubatta yiyeceğimiz başka balık var: Bunlar,  Tekir bolca çıkar. Kalkan balığı kemikleriniz için şifadır. Kalkan kırışıklıklarınıza iyi gelecek ve kendinizi iyi hissedeceksiniz.

Mart ayında tüketilebilecek balık türleri


Kırmızı etli balık grubuna giren gümüş martta adeta denizden yağar. Bu balığın eti sert olduğu için buğulama tercih etmeyin derim ben. Kefal, levrek ve bulabilirseniz kalkanın yiyebilirsiniz kalkan bu ayda çok lezzetlidir. Mart çiroz mevsimidir uskumrular çiroza gider.

Nisan ayında yenebilecek balık çeşitleri

Hangi Balık Ne Zaman Tutulur ve Yenir?
Para sorununuz yoksa kalkan yiyin. Mercan balığının tam mevsimidir. Yine levrek, kılıç ve kırlangıç balığı bolca avlanır ama bunlar endüstri balıkçılığı av yasağında olduğu için kıyı balıkçılarından alınır. Nisan ayına özgü balıklar olarak kefal, eşkina, berlam, gümüş, tekir ve barbunu sıralayabiliriz.


Mayıs ayında tüketilebilecek balık türleri

Mayıs ayı balık severler için keyifsiz bir aydır. Çiftlik levreği, barbun, tekir tercih edebilirsiniz. Çorbalık olarak da iskorpit deneyebilirsiniz ama sakın kendiniz temizlemeye kalkmayın pişman olursunuz çok tehlikeli ve çirkin bir balıktır iskorpit çorbadan başka bir şey olmaz ondan.

Haziran ayında yenebilecek balık çeşitleri


Deniz Kerbelaya dönmüştür. Blogger Bolat insanı bütçeniz varsa istakoz ve pavurya yiyin derim. Haziran balık severlerin av sezonunun başlamasını iple çektiği bir aydır. Bu ayda barbun, mercan, tekir ve levrek tüketebilirsiniz.

Temmuz ayında tüketilebilecek balık türleri


Gözümüzün nuru sardalya balığı aklımızı, fikrimizi, cildimizi cilalamaya gelmeye başlar. Denizde sardalya mevsimi gelmiştir. Ben sevmem çok kılçıklıdır ve bazı uyanık balıkçı tezgahtarları onu uskumru diye size yutturabilir ama lezzetsiz kolyoz balığıdır, onun yerine istavrit,  hatta donmuş uskumru tercih edebilirsiniz.

Ağustos ayında tüketilebilecek balık türleri


Sardalya yağlanmıştır şıpır şıpır omega3 ve çocukların zihnini pırıldatacak selenyum damlar. Bu ayda bol bol sardalya yiyin. İster asma yaprağın ister fırında, isterse buğulama ama vıcık vıcık kanserojen yağda balığı zehir etmeyin. Uyanık balıkçılar size ağustosta satması yasak olan palamutu çingene palamudu olarak yutturmaya çalışacak şunu unutmayın çingene palamudur diye tür yok o palamut yavrusudur ve avı yasaktır. Çingene palamudur diye satılan tezgahları devletin ilgilimi birimine ihbar edin biyolojik mirasımızı yemeyin koruyun. Blogger Bolat Ağustor ve Eylülde kasa kasa sardalya yemenizi önerir. Sardalya yiyin omega3 alın sardalya yiyin selenyum alın aklınız, fikriniz çalışın, cildiniz parlasın. 


Not: Denizlerimizde kaçak ve uygunsuz avlananları Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın ihbar hattı ALO 158 hattına, tezgahlarda yavru balık satanları da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gıda hattı ALO 174 hattına şikayet edebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Beylikdüzü'nde Yaşamak Nasıldır?

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı