Lahanacılar, Bamyacılar İstanbul'un Tarihi Spor Takımları

Blogger Bolat ve Sevdiği Şehirler


Amasya, Tarihi Yazan Şehir
Beni bir süredir takip edenler bilirler. Sevdiğim şehirler vardır. İstanbul, Amasya, Ankara ve Çorum, Mağusa. İstanbul’u severim! Kim sevmez ki! Amasya baba toprağım ata toprağım! Ankara DTCF’li öğrencilik yıllarım! Çorum, Anadolu’nun en karakteristik toprağına sahiptir. Çorumluları da ayrıca severim! Mağusa, Türkiye’nin derdinden kederinden, sıkıntısından kurtulup Yavru vatanım KKTC ve onun en güzel şehri! O kafa dağıtmak için birebir.

Türk Tarihinin İlk Spor Takımları Bamyacılar ve Lahanacılar



Lahacılar, Bamyacılar Anıtları İstanbul
Türk tarihinin ilk spor takımları Amasyalılar tarafından kurulmuştur bilir misiniz? Bugün İstanbul'un değişik yerlerinde Osmanlı'dan kalma lahana ve bamya figürlerinin ne anlama geldiği bilinmez. Topkapı Sarayı süslemelerinde bamya ve lahana figürlerini göreceksiniz. Bizansın Mavileri ile Yeşilleri, bugün ki İstanbul’un Fenerbahçesi ile Galatasarayı, Beşiktaşı gibi Yeşil bayraklı Bamyacılar ile Kırmızı bayraklı Bamyacı sipahi takımlarının mücadeleleri çok meşhurdu.

Yıldırım Bayazıt'a İhanet Eden Sipahiler



Yıldırım Bayezıd kendisine ihanet edenlere rağmen çok çalıştı, çabaladı ama Çubuk Ovası’nda Ankara Savaşı’nı kaybetti ve Timur’a esir düştü! Osmanlı Türk Devleti kısa bir süre Fetret Devri'ni yaşadı. Karmaşaya Amasya sancak beyi olan şehzade I. Mehmet yani Çelebi Mehmet son verdi. Babası I. Mehmet yani Çelebi Mehmet Sultan’dan tahtı devralacak olan II. Murat dedesi Yıldırım Bayezıd’ın Ankara Savaşı'nı masaya yatırdı. Savaşı iyi analiz eden Amasya doğumlu torun II. Murat bu savaşın kaybedilmesinin ana nedeni olarak Timur'un atlılarının yani sipahilerinin kuvvetli olmasına bağladı. Kara Tatarlar da ihanet edip Timur safına geçinde dedesi esir düşmüş az kalsın Kayı boyunun ocağına incir ağacı dikilecekti.

Amasya Merzifon Ovası'nda Kurulan Lahanacılar ve Bamyacılar



Lahanacılar ve Bamyacılar Cenk Talimi
Ve II. Murat Amasya'da 2 atlı yani sipahi cirit takımı kurdu. Bu takımlardan biri Merzifonlulardan oluşur, o yıllarda Merzifon ovasının lahanası meşhurdur onlara LAHANACILAR denir. İkinci takım ise BAMYACILAR'dır çünkü Amasya'nın bamyası meşhurdur. Sonra bu takımlar II. Murat aracılığı ile Topkapı Sarayı'na taşınır BAMYACILAR ve LAHANACILAR Gülhane Parkı içinde cenk ederler. Lahanacılar Yeşil bayrak taşır, Bamyacılar Kırmızı bayrak taşır. Halk takımı Lahanacılar ve Saray takımı Bamyacılar olsa da birçok Sultan Lahanacılar’ı tutmaktadır. Bu iki takım Merzifon ovasında cenk talimi etmeyi bırakıp İstanbul’un büyüsüne kapılmıştır.


Kutlu Bir Gün Bamyacılar ve Lahanacılar Anıtları


İşte, fotoğrafta görmüş olduğunuz bu iki sütun anıt Bamyacılar ve Lahacılar adına dikilmiştir. Ne yazık ki halkımız bu eserleri göremez çünkü Sarayın arka bahçesindedir. Bu iki sütunu biz kıymetli dostum amatör fotoğrafçı, İstanbul sever Caner Cangül ile Saray bahçesinde gezerken çekmiştik. Bu alana halk giremiyor bilginize!

Merzifon'dan Mızrak Gösteren Türk Ordusunun Çelik Pençeleri



152'inci Filo Akıncı  -F-16  Pilot Arması Merzifon
Türk'ün kutlu tarihine bakın ki MERZİFON OVASI’da cenk eden LAHANACILAR ve BAMYACILAR takımlarının boş bıraktığı ova mahsun mudur? Hayır! Şimdi o ovada Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türkiye Cumhuriyeti’nin çelik pençeli kartalları talime devam eder! Merzifon ovasında şimdi 5. Ana Jet Üs Komutanlığı vardır 151. Tunç Filomuz, 152. Akıncı Filomuz ve 153. Öncel Filolarımız yine o ovada BAMYACILAR VE LAHANACILAR gibi cenk oyunlarına devam etmektedir.

Her Neferi Türk Devleti'nin Kurucusu Gibi Çalışan Amasyalılar


Dilerim bu millet bir daha Amasya'dan şahlanmaya mecbur kalmaz! Her Amasyalı Sultan I. Mehmet olur, her Amasyalı Gazi Mustafa Kemal olur ve milletinin bayrağını yeniden şahlandırır. Bilirim ki her Amasyalının kalbi vatan diye atar!

 Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kahraman Neferlerini Selamlıyorum



Bu blog yazısını kıymetli hemşehrilerim Amasyalılara, Gökyüzünün efendileri 151. Tunç Filomuza, 152. Akıncı filomuza ve yeni Kurulan 153. Öncel Filomuzda görev alan kahraman pilotlarımıza, teknikerlerimize, askerlerimize ithaf ediyorum!

Keşke çocukluğumuzda olduğu gibi her çarşamba keşkek eşliğinde o savaş talimlerinizi izleyebilseydim! 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı