Şişli Etfal Hastanesi'nin Adı Nereden Geliyor?


Şişli Etfal Hastanesi Bahçesi Çocuklar

Bir babaya "kızının bir gün ömrü kaldı" diyebilmek


İstanbul'umuzun en tanınmış hastanelerinden biri Şişli Etfal Hastanesi’dir. II. Abdülhamit çok sevdiği kızı Hatice Sultan hastadır. Hekimbaşı çağrılır ve Dr. İbrahim Bey Sultan'ın 1 günlük bir ömrü kaldığını söyler. Hatice Sultan halk arasında "kuşpalazı" bilimsel adıyla difteri denen solunum yolu hastalığından gün içinde hayatını kaybeder. 

Hayrat için yaptırılan Şişli Etfal Hastanesi


Acılı Padişah kızı adına hayrat yaptırmak istemektedir. O zamanlar Cami, Çeşme, Aşevi yaptırmak adettendir. Fakat Padişah II. Abdülhamit Hatice Sultan adına bir çocuk hastanesi yaptırmanın camiden daha büyük sevap getireceğini inanmıştır. O zamana kadar Osmanlı Devleti’nde çocuklar için bir hastane yoktur. Padişah  hayrat olsun diye bu hastaneyi yaptırmıştır. İşte bu nedenle Şişli Etfal Hastanesi Türkiye hastanelerinin kutup yıldızıdır. Hastanede ilaç yapılmakta ve hemşire yetiştirilmektedir. Ayrıca ilk kalorifer sistemi bu hastanede uygulanmıştır.

Peki, Şişli Etfal Hastanesi'nin ismi nereden geliyor, tarihi hikayesi nedir?  



Bir zamanlar Şişli bölgesi ve Şişli Etfal Hastanesi
Etfal kelimesi Arapça kökenli bir sözcüktür. Etfal kelimesinin anlamı "küçük çocuk" demek yani diğer anlamıyla "tıfıl" demek. Eski adı Hamidiye Etfal Hastane-i Alisi olan hastanemiz 1899 yılından bu yana hizmet veriyor. Ülkemizin ilk çocuk hastanesine daha nice yıllar diliyoruz. Allah yokluğunu göstermesin ve kimseyi de hastanelere düşürmesin! 

Çocuklar dünyanın en değerli servetidir. 


Onların iyi yetişmesi, anne babalar kadar toplumunda sorumluluğudur. Çocuklarımızla ilgili o kadar iğrenç taciz haberleri duymaya başladık ki insanın kanı donuyor! Hay bu etimoloji merakıma der giderim dostlar!

NOT: Sultan II. Abdülhamit, babası Sultan Abdülmecid ve annesi Tirimüjgân Kadın veremden öldüğü için bulaşıcı hastalıklara özellikle vereme karşı çok hassastır.İşte bu nedenle II. Abdülhamid, verem hastalığına yakalanan çocukların tedavisi için Hamidiye Etfal Hastanesi’nde son sistemde mükemmel bir sanatoryum yapılmasını da emretmiş ve harcanacak parayı da kendi cebinden vermiştir.

Yorumlar

Unknown dedi ki…
Anlamı nereden geliyor diye merak edip blogunuza ulaşmış bulundum. Değerli bilgiler. Yazınız için teşekkür ederim.
Unknown dedi ki…
ilklerin adamı abdulhamit
Adsız dedi ki…
Bende 17 yaşlarımda Şişli Etfal hastanesinde verem tanısı konulup tedavi olmuş ve iyileşmiş bir kişi olarak o zamanın doktorlarına ve kurucusu Cennet mekan Abdülhamit padişahımıza minnetlerimi sunuyorum.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Beylikdüzü'nde Yaşamak Nasıldır?

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı