Şile'de ne yenir, nereye gidilir, nerde kalınır?


Şile'nin tarihi, kültürel, biyolojik ve coğrafi mirası


Şile Kalesi, Şile Ocaklıada Kalesi / Fotoğraf: Özhan Öztürk
İstanbul çok zengin bir kültüre sahip. Bu şehrin coğrafyası ile kültürü adeta zenginlikte yarış içindendir. Büyükşehrin gürültüsünden kaçmak ama İstanbul’dan da fazla uzaklaşmak istemeyenler için en ideal yerlerden biri de Şile. Doğal ve tarihi güzellikleri, temiz havası ve kesenize uygun seçenekleri ile sizin aradığınız bir tatil alternatifi olabilir. Miletliler, Lidyalılar, Persler, Galatlar, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlıların izlerini taşıyan bu şehir görülmeye, gezilmeye, konaklanmaya değer bir yer.


Şile'ye nasıl gidilir? Şile'ye özel araçla, İETT ve Şile Otobüsleri ile gitmek!


Şile Otobüs Durakları Nerede? Üsküdar Metro Arkasında
Aman buradan Şile’ye nasıl giderim diye düşünmeyin. Şile size Beylikdüzü veya Kartal’dan daha yakın! Araçla Kadıköy 25 dakika! Şile’ye kendi aracınızla gitmek isterseniz İstanbul'a 110 kilometre Şile otobanına girmek için 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden geçip Şile Sarıgazi sapağına giriyorsunuz sonrası kolay. Eğer kendi aracınız yoksa merak etmeyin Avrupa Yakasında oturuyorsanız Metrobüsle 15 Temmuz Şehitler Köprüsü durağında inin alt geçitten taksiye binin 8 dakika içinde Üsküdar Metro Meydanındaki Şile otobüsleri önündesiniz. Taksi ücrei ise 14 lira. Şile otobüs bileti 11 TL. Şile’ye bu otobüslerele konforlu bir yolculuk yapabilirsiniz. Otobüs Ümraniye’ye girince biraz sıkılıyorsunuz ama olsun her güzel şeyin bir bedeli var. Ümraniye trafiğini dert etmeyin. Ümraniye size bir şehrin nasıl olmayacağını, Şile ise size sevimli bir şehrin nasıl mümkün olduğunu. En fazla 1 saat içinde Şile’desiniz. Arzu ederseniz İETT otobüslerini de kullanabilirsiniz.

Melek Abla “Şile Mantısı”


Şile’de otobüs terminaline geldiniz orada bekleyen minibüslere binin 1 TL ile şehir merkezindesiniz. Karnınız acıktı ama bir büfede veya kapalı alanda tıkılıp kalmak istemiyorsunuz. Melek Abla Kafe tam size göre. Şile’nin en değerli otellerinden biri olan Değirmen Otel’in bitişiğindeki kafedeki teraslarda oturup denize karşı mantı, çibörek, köfte, kebap, hamburger veya canınız ev yemekleri istiyorsa sipariş edebilirsiniz. Ama Melek Abla Şile Mantısı mekânın özel yemeği. Pişi ve çibörek konusunda da Melek Abla’nın haklı bir ünü bulunuyor. Yemekten sonra Karadeniz’e  karşı oturarak Çay veya kahve eşliğinde Şile’nin tadını çıkarabilirsiniz. Fiyatlar ise oldukça makul. Yemekten sonra Üsküdar Caddesi’nde birkaç tur atın alın size Ege Akdeniz tatil havası.

Şile Değirmen Otel, Şile Değirmen Hotel


Şile Değirmen Otel
Değirmen Otel, Şile’nin en köklü otellerinden biridir. İstanbullu yazar, çizer, sanatçı eşrafı tarafından yatılı meyhane olarak bilinen otel biraz uğraşsa 5 yıldız alacak ama oda sayısı yetmiyormuş o yüzden 3 yıldız. Gayet ferah tamamen denizi gören bir süit odada kaldık. Kısaca otel bizim beklentilerimizi karşıladı. Bu nedenle rahatlıkla öneriyorum. Şehir merkezinde olması, plaja yakın olması, yüzme havuzu ve yeşil bir terasının olması da cabası. Otelde biz sabah kahvaltısı akşam yemeği şeklinde konakladık. Her gün denize girdik ama haziranın ilk haftası deniz bildiğin buz kesiyor ama çocuklar dinlemedi tabi. Titreye titreye denize girdiler. İnsan hipotermi geçirir, böylece Şile'de denize girmek için Haziran 15'ten sonrasını beklemek gerektiğini öğrenmiş olduk! Teşekkür ederiz sayın Oktay müdürüm yeni turizm sezonunda size kazançlı bir yıl dilerim.

Şile Deniz Feneri: Dünyanın en aktif feneri


Şile Feneri / Fotoğraf: Safa Başnur-fotografturk.com
Şile Feneri pastoral manzarasıyla görülmeye değer yerlerden. Şile’nin ilk akla gelen sembolleri arasındadır. Karadeniz’deki gemilerin umut ışığı olan fener, Sultan Abdülaziz tarafından 1858-1859 yılları arasında yaptırılmıştır. Bu fenerin dünyanın en aktif ikinci büyük feneri olduğu söyleniyor. Fenerin arkasındaki kafeyi Şile Belediyesi işletiyor, ister oturun çay için isterseniz Zeki Müren Mağarasına hayran Hayran bakın. Şile’nin tanıtımına önemli katkıları olan İsmail Yılmaz ağabeyin anlattıklarına göre mağaranın içindeki akustik şahaneymiş. Hatta Zeki Müren Mağarası’nın içinde kendi kumsalı bile var. Rahmetli Zeki Müren bu mağarada çok şarkı söylemiş.

Ocaklıada Kalesi, diğer adayla "Sünger Bob Kulesi"


Şile'de Sünger Bob'a benzetilen Ocaklıada Kalesi
4 yaşındaki kızım Öykü’nün baba baba “singer Bob” dediği restorasyonu alay konusu olan Ocaklı Kalesi aslında kale veya burç değil. Eskiden gemilere kılavuzluk için dumanla haberleşme yapılan duman feneri, isli fener diyelim. Beyaz renkli Ahmetli kireç taşları kullanılarak inşa edilmiş olan Ocaklıada Kalesi aslında bir ada, bu minik adaya ancak tekne ile geçersiniz. Kale, bazı araştırmacılara göre Bizans İmparatoru Andronikas tarafından yaptırılmış. Silueti alay konusu olsa da aslında Ocaklı kalesi, Ocaklı feneri aslına uygun restore edilmiş ama bizim milletimiz her şeyi çok bildiği için Sünger Bob diyerek restorasyonla dalga geçmiş! Bence güzel oldu yapanların emeklerine sağlık diyorum.

Dünyaya Hippilerin tanıttığı Şile Bezi


Şile Bezi / Rookieicon Bloğunda Şahane Bir Şile Bezi
Şile, turizm, balıkçılık ve meyvecilik dışında, özellikle 1970’li yıllarda bir dönem geçimini ağırlıklı olarak Şile Bezi’nden sağlayan bir tatil beldesidir. Şahane tasarımlı kıyafetler gördük eşimle ama birisini almak için onlarca dükkân gezmek durumundasınız ki gözünüz bayram etsin. Terlemeyi önleyen Şile Bezi hammaddesi ise bildiğimiz pamuk. Şile Bezi’ni Şile köylerinden alıp dünyaya tanıtanlar hippilerdir. Bugün dahi Şile Bezi Avrupa’nın en önemli moda tasarım malzemelerinden biri olarak görülür ama Türkiye ve tanıtım deyince durup düşünmek lazım. Bu konularda tembel ve disiplinsiz davranıyoruz. Şile Bezi bizim için kültür demek, folklor demek, emek demek, sevgi demek, Şile’ye ekonomik katkı demek.

Şile Limanı ve sahilin betonlaşması


Sayın Başkan Bu Proje Pek Olmamış Sanki! Şile Yat Limanı
Şile’ye sizde benim gibi yılda 1 kez gidenlerdenseniz şaşıracaksınız. Şile limanı ve plajlara doğru baya bir betonlaşmış. Şile zaten doğal güzellikleri olan bir yer bence bu kadar betonlaştırmaya da gerek yoktu! İsmail Yılmaz ağabeyin anlattıklarına göre yat limanı yapılmış ama bu akıntılı sularda kumulla mücadele bir sorun orasının yat limanı olması biraz şaşırtıcı. Ama bizde ortak akla pek inanılmadığı için, her inşaatçı her yapıyı yaptığı için kafamıza göre takılıyoruz! Yatsız yat limanı fikri bilmem nasıl olur. Belki de bu yat limanı balıkçı barınağı olacak kim bilir! Can Tabakoğlu aslında çalışkan aklı başında bir insan ama bu betonlaştırma hikayesini anlamadım ben! Sayın başkanın güzel projelerinden biri de Şile Yeryüzü Pazarı projesi. Aman yumurta satma, süt satma, onu satma, bunu satma kardeşim köylü ne satacak! Merak ediyoruz köylü otomatik paketleme tesisi olmadan tavuğun yumurtasına numarayı üfleyerek mi vuracak? Garip bir durum yani köylü kendi tavuğunun yumurtasını satamayacak!

Şile Ulupelit Köyü Casa Lavanda Boutique Hotel



Şile UIupelit Köyü Casa Lavanda Boutique Hotel
Şile’yi İsmail Yılmaz ağabeyin kılavuzluğunda ikinci kez geziyoruz. Bu sefer İsmail Yılmaz ağabey’in doğduğu Şile Ulu Pelit Köyü’ne gidiyoruz. Ben hayatımda bu kadar ulu pelit görmedim arkadaş! Çınardan daha büyük ve görkemli pelit mi ulur. Adına yakışır köy Şile Ulupelit Köyü ama maalesef betonlaşmadan payını almaya başlamış yavaş yavaş. Biraz erik topluyor, biraz kiraz derken İsmail ağabey bana burada Casa Lavanda Boutique Hotel adlı bir işletmeden bahsediyor, İstanbul’un Cemiyet hayatının uğrak yerlerinden biri diyebilirim. Ulupelit orda bir köy var uzakta dendiğinde aklınıza gelebilecek bir köy. Şahane bir doğal güzelliği var. Ulupelit Köyü İstanbul’a y 45 dakika uzaklıktaki; meşe, çam ve kayın ormanlarının arasında saklı bir doğa hazinesi. Ulupelit’te, huzur, neşe ve meşe sarmaş dolaş. Ulupelitte haking mi, trekking mi yaparsınız bilemedim. Ama biz öyle tarla, bağ, bahçe dolaşıp Şile’ye döndük. Bol bol erik yiyen çocukları dişleri kamaştı gözleri kaykıldı!

Blogger Bolat insanının kuzusu Şile Palamudu


Blogger Bolat insanının derya kuzuları Şile Palamudu
Palamut mu dedin Blogger Bolat! Off balık yasağı da geldi iyi olmadı! Zaman zaman İstanbul’da semt pazarlarına kadar düşen Palamut sadece Şile'nin değil İstanbul’umuzun da alameti farikasıdır. Bizan dönemi paralarının üzerinde palamut resmi blunmaktadır. Şile palamudu denince akan sular durulur. Bu iri palamutları ızgaraya at sonra koy ekmek arasına off tadına doyum olmaz. Bak içim almıyor! Gelsin Eylül şenlensin mideler palamutla derim. Bu kısa tatilde İsmail Yılmaz Ağabey’den Trakonya diye bir balığı duymuş oldum. Şile’de çokça rastlanan bu balık sırtındaki üçlü dikenle insana baya bir zarar verebiliyormuş. Trakonya için Şileliler “Sokan” balık diyor ki çok da yerinde bir tür adı olmuş. Şile sahillerinde balık tutmak isteyenlerin dikkatine!

Şile kestane balı ve kestane balının sağlığa faydaları


Şile Kestane Balı
Bal severim ama öyle aman sürekli kahvaltı soframda olsun diye de aramam. Kestane Balıyla İsmail Yılmaz ağabey sayesinde tanıştım. O zaman kendisi de benim gibi çalıştığımız kurumun yönetim kurulu üyesiydi hatta ona kıdemli yönetim kurulu üyesi diyelim. Kestane balı ile ilgili farkındalığım onun sayesinde arttı. Doğa dostu bu insan sayesinde kestane balını tanımış oldum.

Kestane balı yanık tedavisinde, ülser, boğaz ve göz enfeksiyonlarında çok etkili olduğu klinik denemelerle kanıtlanmıştır. Tazeyken buruk ve acımsı tadı olan balı bir anda meşhur olunca biz Şile kestane balı tanıtımının yapılması sonunda bu kestane balını bulamaz olduk iyi mi oldu kötü mü oldu bilemedim İsmail Yılmaz ağabey?

Şile Kumbaba kamp yeri ve Şile Aşıklar Tepesi


Şile sahilinde Kumbaba isimli plaj var. Burada çadır açmak, kamp kurmak serbest. Şile’de kamp yapılacak iyi yerlerden biri otomobil, kamyonet ve otomobil girişi ücretli, motosiklet, bisiklet ücretsiz.  Burasının denizi, kumu güneşlenmek için şahane bir yer. Biz kumsalı aşıklar tepesinden izledik doğasına hayran kaldık. 


Teşekkürler Method Research Company fidanlarınız ağaca dönüşmek üzere


TÜRÇEK Hatıra Ormanı/ Method Research Company
Eski Yönetim Kurulu üyesi olduğum ve yıllarca hizmet ettiğim Türkiye Çevre Koruma Kurumu’nun Method Research Company tarafından ağaçlandırılan alanına gittik. Fidanlar ağaca dönüşmek üzere. “Birlikte düşünelim” sloganıyla Türkiye'nin önemli bir araştırma şirketi Method Research Company etik kodlar, standartlar, EFQM çalışmalarında önemli ödüllerin sahibi birçok hatıra ormanı kurmuşlar, tebrik ediyoruz. Cengiz Bey fidanlarınız ağaca dönüşüyor.
 

Şile Karamandere Saklıgöl ve bi anlamsız kahverengi tarihi alan tabelası


Şile Karamandere Köyü Saklıgöl Göleti
Şile’de Karamandere Köyü sınırları içindeki SaklıGöl’e gidiyoruz. Ben fark etmiyorum ama İsmail Yılmaz  abi uyarıyor Kahverengi Tabelayı fark kettin mi Bolat? Evet abi gördüm diyorum! Ama orası tarihi bir alan değil. Saklı Göl aslında insan işi yani eski DSİ sulama barajı! Nasıl oluyor da tarihi alan işareti asılıyor?

Yani bazı şeyleri dejenere etmemek lazım. Yanlışlıkla oraya tarihi bir eseri görmeye giden insan kulaklarınızı çınlatır. Onu yanlış yönlendirmiş, kandırmış, hatta zamanını çalmış olursunuz. Bir de bu Saklı Göl’de selfi çeken gelinler damatlar aman diyeyim göle düşer ölürsünüz güzeller! Bu arada Saklıgöl etrafında harika bisiklet parkurları var. İşletme sahibiyle de tanıştık gayet beyfendi genç bir arkadaşımız etraf tertemiz tebrik ediyorum. İstanbul Kalkınma Ajansının elle tutulur projelerinden biri olmuş Saklıgöl!

Şilenin Köyleri bir gecede nasıl buharlaştı?


Şile Köy Evleri
Şile köyleri bakımından İstanbul’un en köylük yeri idi. İşte Şile’nin 56 tane köyü ve isimleri: Şile Ağaçdere Köyü, Şile Ahmetli Köyü, Şile Akçakese Köyü, Şile Alacalı Köyü, Şile Avcıkoru Köyü, Şile Bıçkıdere Köyü, Şile Bozgaca Köyü, Şile Büyük Bucaklı Köyü, Şile Çataklı Köyü, Şile Çayırbaşı Köyü, Şile Çelebi Köyü, Şile Çengilli Köyü, Şile Darlık Köyü, Şile Değirmençayırı Köyü, Şile Doğancılı Köyü, Şile Erenler Köyü, Şile Esenceli Köyü, Şile Geredeli Köyü, Şile Göçe Köyü, Şile Gökmaslı Köyü, Şile Göksu Köyü, Şile Hacıllı Köyü, Şile Hasanlı Köyü, Şile İmrendere Köyü, Şile İsaköy Köyü, Şile Kabakoz Köyü, Şile Kadıkoy Köyü, Şile Kalemköy Köyü, Şile Karabeyli Köyü, Şile Karacaköy Köyü, Şile Karakiraz Köyü, Şile Karamandere Köyü, Şile Kervansaray Köyü, Şile Kızıkcaköy Köyü, Şile Kömürlük Köyü, Şile Korucuköy Köyü, Şile Kurfallı Köyü, Şile Kurna Köyü, Şile Meşrutiyet Köyü, Şile Orucoğlu Köyü, Şile Osmanköy Köyü, Şile Ovacık Köyü, Şile Sahilköy Köyü, Şile Satmazlı Köyü, Şile Sofular Köyü, Şile Soğullu Köyü, Şile Sortullu Köyü, Şile Şuayipli Köyü, Şile Tekke Köyü, Şile Ulupelit Köyü, Şile Üvezli Köyü, Şile Yaka Köyü, Şile Yaylalı Köyü, Şile Yazımanayır Köyü, Şile Yeniköy Köyü, Şile Yeşilvadi Köyü var idi!

Hepsi bir anda büyük şehre bağlandı. Mahalle oldu. Kısacası bir gecede ülkenin efendisi köylü yok oldu. Köy yok, köylü yok, üretim yok nasıl olunacak tok anlamak mümkün değil….

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi