İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Muzesi ve Fuat Sezgin Hoca!


İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi

Prof. Dr. Fuat Sezgin hoca hayatını kaybedince onun büyük önem verdiği İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi aklıma geldi. İslam Bilim Tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından hazırlanan ve 24 Mayıs 2008 yılında açılan müze, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Frankfurt Üniversitesi Arap İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü, Prof. Dr. Fuat Sezgin, Türkiye Bilimler Akademisi (TUBA) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) arasında imzalanan protokolle hayatımıza girdi. Daha doğrusu giremedi.

Ne yazık ki kendisini muhafazakar veya milliyetçi gören insanların dahi %95’nin adını bilmediği hatta gitmediği müzenin adı İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’dir. Bu %95 tahmini iddialı bir tahmindir ve tamamen bana aittir yani objektif düşünce değildir. Ama gönül ister ki bir örneği Frankfurt’ta olan bu müzeyi en azından İstanbulluların %50’si müzeyi ziyaret etsin. Gönül neler istemiyor ki! Elimizdeki kıymetlerin değerini bilmemek, bulunduğumuz coğrafyayı tanıyamamak ve medeniyet değerleri üretememek gibi yanlışlarımız var. Prof. Dr. Fuat Sezgin’in vefatının ardından Milliyet Gazetesi’nden Mehmet Soysal’ın çok önemli yazıları var okunmanızı tavsiye ederim.





Kendimize bazı zor soruları sormanın zamanı gelmedi mi? Prof. Dr. Fuat Sezgin bu toprakların yetiştirdiği önemli bir bilim insanıydı. Ama kamplarda yaşadığımız için onu yeterince tanıyamamak gibi ayıplı davranışlar içindeyiz.

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi  3500 m² sergi alanı ve toplam 570 adet alet, cihaz kopyaları, maket ve model koleksiyonu ile önemli bir müzedir. Başımıza gelen her şeyi Müslüman olmamıza bağlayan arkadaşlara özellikle tavsiye ederim. Bana göre yaşadığımız dejenerasyonun, başarısızlığın ne İslam dini ile ne de ile Müslümanlıkla hiç alakası yoktur. Çünkü insan olarak temel ahlaki erdemlere sahip olmadığımız ya da o değerleri kaybettiğimiz veyahut dejenere ettiğimiz için sorun yaşıyoruz. Her birimiz bir garip İslam’ı yaşarken bizim Müslümanlığımız, onun Müslümanlığı ortaya İslam ülkeleri denen ama temel ahlak değerleri skalası yapsak baya düşük çıkacak ülkeleri oluşturuyoruz. Ben mukaddes kitabımız Kur’an-ı Kerim’in bile didaktik okunması gerektiğine inananlardanım. Ezberden ya da körü körüne Allah aranmaz! Aklı kullanmak lazım!

Neyse efem sözü dağıtmadan devam edelim. İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ni umarım en kısa zamanda dağıtırsınız.  Müze iki kattan oluşmaktadır. Üst katta; müze ile ilgili çeşitli görsellerin izlenebildiği Sinevizyon Salonu, Astronomi, Saat Teknolojisi, Denizcilik, Savaş Teknolojisi ve Tıp Bölümü bulunmaktadır. Alt katta ise, Madenler, Fizik, Matematik-Geometri, Şehircilik ve Mimari, Optik, Kimya ve son olarak da Coğrafya ile ilgili harita ve çeşitli harita çizimlerinin sergilendiği bölüm bulunmaktadır. Sergi salonlarının tamamında, İslam bilim adamlarının ortaya koydukları eserlerin model ve maketleri sergilenmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Beylikdüzü'nde Yaşamak Nasıldır?

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı