Seramik, blog, blogger ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Seramik sever blog yazarının cenneti Anadolu Medeniyetleri Müzesi


Anadolu Medeniyetleri Müzesi Boğazköy Boğaları
İstanbul'dan Ankara'ya iş ziyaretine giderken; uçak bileti bulamadım; YHT bileti de yok; mecburen otobüsle Ankara'dayım. Kızılay'da kahvaltıdan sonra Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin tekrar görme isteğim geldi. Çünkü görüşmem öğleden sonra saat 2'de. Belki 50'nin üzerinde kez Anadolu Medeniyeleri Müzesi'ni ziyaret ettim. Hatta sosyal faaliyetler kapsamında çalıştığım şirketteki arkadaşlarımla da müzeyi grup olarak ziyaret etmiştim. Hey yıllar!


Ankaralı taksicilerin de İstanbullu taksicilerden farkının olmayışı


Şimdi vakit var Anadolu medeniyetler müzesini tekrar ziyaret etme zamanı. Bana göre dünyanın en iyi müzesi Anadolu Medeniyetleri Müzesi! Ulus'tan taksiye bineceğim. Haydut suratlı bir taksici çok yakın olduğu gerekçesiyle "abi 10 TL verirsen götürürüm" diyor. Bu çirkin insanla pazarlık etmeye ne istegim ne de tahammülüm var! Yüzüne karşı olabildiğim en kibar şekli ile sunturlu bir küfür! Nasıl bir küfür diyenlere açayım "sizi taksici yapanı da size taksi esnafı diyeni de....." Sonra arabasının kapısını kafasına çarpıp çıkıyorum. Arkadaki taksici çocuk gerçekten insan evladı "gel abi, tartışma nasip bu işler" diyor. Biniyorum taksiye. "Abi o kadar yolcu getirdim de bir kez gezmedim müzeyi" diyor. Ankara bebesi o kadar sevimli ki nasihat etmek ona günah geldi! 28 yaşındaymış teselli ediyorum bunu itiraf etmen bile güzel gel bilet paranı ödeyeyim gez diyorum. "Sağol abi yevmiyeyi çıkarmam lazım" diyor!

Taksici çocuğa kızdım mı hayır, iki genç polise farkındalık için sordum Kızılay'da müzenin yerini bilmiyorlar. Durakta bekleyen öğrencilere sordum ancak cep telefonlarına bakıp kale içinde bir yerde dediler! Bu milletten 50 yıl içinde Mustafa Kemal Atatürk'ün tahayyül ettiği muassır medeniyetlerin üstüne çıkma becerisinden umudu kesmiş bulunuyorum. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Mansur Başgan'a hayırlı olsun dileklerimle birlikte ilk proje tavsiyemdir. Başkaganım "Ankagara Anadolu Medeniyetlerine akıyor", "Angaralı Anadolu Medeniyetlerini tanıyor", "Angara bebeleri atalarını tanıyor" gibi bir kültür sanat projesi öneriyorum.

Ankara logosunu geri istiyor aga!


Bir de bu Ankara belediye logosunda Melih Gökçek tarafından işlenen logo ayıbının telafisini istiyoruz, Ankara'nın logosu güneş kursudur güzel kardeşim bitti gitti!Şu ayıbı bir sona erdirin yahu! Hititler bu toprakların çocuğudur! Hititler bu ülkenin çıkardığı yeryüzündeki en önemli impatarluklardan biridir! Neyini içinize sindiremiyorsunuz?

Galiba İstanbul'daki taksiler gibi kısa mesafa 10 TL değil Ankara'da. Daha az tutmasına rağmen 10 TL verip ayrılıyorum ben inmeden başka bir müşteri arka kapıyı açıyor. İnsan evladı taksici Angara bebesinin bahsettiği "nasip" böyle bir şey! Bu taksici esnafı hem İstanbul'da hem de Ankara'da yerlerde güzel kardeşim! Yok mu bunları insan edecek biri! Artık kötü taksici esnafı değil, iyi taksiciler istisna! At arabası sürmesine dahi müsade etmeyeceğin kabalıktaki adamları Türkiye'nin başkentinde taksici yaparsan sırtın yerden kalkmaz! Ülkeye bir turist kazandırmak için bu fakir millet milyar dolarlar harcıyor. Bu turist kazandırma işi o kadar maliyetli bir olay ki, sonra gel kolpa bir taksici turisti gezdirsin, çarpsın, hatta İstanbul'daki gibi teröristsin, bombacı mısın, bilmem nesin diye tehdit etsin tokatlasın hatta pusuya yatsın Arap turist avlasın! Bu bir iç güvenlik sorunu, bu bir turist imha işi, bu bir turizm baltalama işi! Bu Türk turizmini katletme girişimi!

Seramik sever blogger'ın cenneti Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Blog yazarının seramik sevgisi


Neyse efem, bu kadar atarlanmak bize yeter! Blogger Bolat insanı olarak Müze Kartıyla Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin bahçesinde. Müze Kart'ı hayatımıza geçiren insanların yedi sülalesine rahmet okunmalı, onlar hep saygı ile anılmayı hak ediyorlar! Harika bir iş yaptılar! Müzenin bahçesindeki eserler dahi Avrupa'daki müzelerin büyük çoğundan daha zengin, envai çeşit pitos, Türkçe deyişi ile çanak çömlek, rölyefler, heykeller, steller insan bakmaya doyamıyor! Bahçede yüzlerce ziyaretçi müze yerine koca kafaları  selfie pardon özçekim denen kareye sığdırmaya çalışıyor. Günahlarını almayayım ama onca eseri taş, toprak olarak görüyor olmalılar!

Daha ilk koridoru gezmeden ilk okul gurubu müzeyi basıyor. Evet, basıyor! Gürültü, uğultu bir yana çocuklar eserlere tokunuyor hatta biri, diğerini kovalıyor! Banyo küvetine düşüp bin yıllık eseri kırmasın diye uyarmak zorunda kaldım, güvenlik görevlisi gibi! E be güzel kızım, güzelsin, hoşsun ama selfie uğruna üstüne düşüp kıracağım bu çanak emin ol benim için senden daha değerli be! Öğretmenlere kızamıyorum çünkü susturmaya çalışsalarda onlar birer ergen, müze umurlarında bile değil bir kaç parlak çocuk ise an ve an rehberilerinin ağzından akanları dinliyor biliyorum ki onlar bu ülkenin gelecekte ki taşıyıcı kolonları diğerleri ise zemin taşı yani herkesin bir görevi var toplumda!

Benim de şirazem bozuldu, bari okul gurubunun rehberini takip edeyim dedim, rehberinde morali bozuk 7 veya 8 çocuk 2 öğretmen dışında grup müze içinde uğultu yapmaktan başka bir şey yapmıyor. Müzeye gelmeden önce müze gezme adabı diye bir ders mi verilmeli bir uyarı mı yapılmalı bilemedim. Japon turist kafilesi de bu öğrenci kafilesinin kadrine uğradı! Ne büyük talihsizlik! Evet, tüm iyi nineyimizle öğrencilerimizi müzelere getirelim ama müze gezme adabını da öğretmenlerimiz ile evde ailelerimiz ile bir şekilde çözelim derim ben nasıl olacak ise!


Anadolu Medeniyetler Müzesi tablet ve çivi yazısı


Kişiye özel mektup çivi yazısı tableti
Blogger Bolat insanı Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ni Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi yılları da dahil olmak üzere  gezer gezer ama bu seramik cennetine doyamaz. Bu blog yazarı Ankara'dan aldığı yeni işi için binlerce kez tanrıya şükretmektedir. Niçin? Çünkü bu müzeyi her gittiğinde tekrar, ziyaret edecektir! Blog yazarı blogger bolat seramik hastasıdır, seramik konusu ile ilgili blog yazan blog yazarlarına, "blogger-seramik" başlıkları altında bu işe gönül vereceklere de şimdiden teşekkür etmektedir.

Ey Angaralı! Obsidyen, pitos, seramik, çanak, çömlek, tablet, heykel ve bilumum eserle dolu bu Anadolu coğrafyasının geçmişini görmeden ölür isen sana çok yazık olur! Ot gibi yaşayıp bu dünyayı saman gibi terki diyar etmiş olursun! Kurbanınız olam şu Anadolu Medeniyeleri Müzesi'ni bir ziyaret edelim, ne dersiniz!  Bakın işte resimde bugün elimizdeki tabletlerin aynısı, dışındaki kap ise bir zarf çekiçle vuruyorsun kişiye özel mesajı okuyorsun, ne kadar naif değil mi?

Tüm seramik sanatçılarımızı saygı ile selamlıyorum


Aslanlarıyla oturan kilden yapılmış kibele ana
Bakın özellikle değerli kadınlarımız bu müzedeki, ana tanrıçalar, Kibele, Artemis, Kybele yani diğer bir adıyla sibel bu müzede sizi bekliyor. Blogger Bolat seramik ve Anadolu medeniyeleri müzesi başlıklı ikinci bir post yazar, bunu sözünü burdan veriyor. Yeri gelmişken ülkemizde üretim yapan tüm seramik sanatçılarımızı sevgi ve saygı ile anıyor, hürmetlerimi sunuyorum. 

Kilden yapılmış şu ana tanrıçaya bir bakın! Düşünün bir zamanlar insanlar kadınlara insanlar tanrı diye tapıyormuş! Çünkü insanlar kadının içinden bir canlı çıkardığını görünce buna inanamamışlar! Bugünün çağdaş insanı kadını öldürüyor! Bu nasıl savrulma ise...

Yorumlar

Mutlu Eller dedi ki…
Müzenin yerini nasıl bilmezler diyecektim ama sustum, söyleyecek bir şey yok. Müze Kart gerçekten güzel bir uygulama. Ben de yıllardır kullanıyorum, bu yıl yenilemedim henüz.
Okul grupları kabus. Bizde ailelerinden müze kültürünü almayan çocuk sayısı fazla. Okulun götürdüğü çocuklar da müzeye gitmeyi işkence veya tamamen lay lay lom bir zaman dilimi olarak görüyorlar. Çok yazık, benim de karşılaştığım manzara bu. Oysa ki ne büyük zenginliktir müzeye gitmek, tarih öğrenmek, sanata doymak, zamanları karşılaştırmak, görsel ve zihinsel bir zenginlik... Seninle bir gün konuşuruz, burda bu olayı nasıl aktarıyorlar anlatırım sana:)
Senin seramik sevgini bilmeyen mi kaldı Alp:) Evini merak ediyorum, neler var kim bilir:)
Blogger Bolat dedi ki…
Semi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi inanılmaz zenginlikte bir müze. Başka bir kültürün elinde olsa yeryüzünü oraya akıtırlar. Çocuklar her ne şekilde olursa olsun müzeyi ziyaret etmeli ama bunun adabı konusu biraz sıkıntılı, seni İstanbul'a bekliyoruz :)
Bahceperim dedi ki…
En sevdiğim müzelerde birisidir. Hikayelerime ilham olan objeler vardır. Yeniden gezebilmek dileğiyle.
Bu arada size mail atmıştım. Malum Google hangoutu da kaldırdı..

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı