Alemdağ tarihi meşhur köftehorlar ve mangalcılar!
Yaz gelince öter kuşlar leylim
Yaz denince yiyecek olarak aklıma gelen şeyler: Mısır, karpuz, mangal... Buradan mangal sevdiğim gibi bir sonuç çıkarılmasın. Bu mangaldan denen şeyden İstanbul’a gelince irrite olmaya başladım. Çünkü boşluğu gören mangal yakıyor. Vatan kurtarmada mangalda kül bırakmayanlar cayır cayır vatanın ormanlarının yanmasına neden oluyor. Ne için, iki gram köfte yemek için. Hay boğazınıza dizilsin diyesim var. Ayı yavrusunu severken öldürürmüş derler o hesap! Ormanlar çöp dağlarına dönüyor. Lütfen, şu mangal sefanıza ya bir ara verin ya da çok özen göstererek doğayı kirletmeyin mangal ateşinizi söndürün ki ormanlarımız ve içindeki canları cayır cayır yakmayın!
Mangal ateşini işeyerek söndüren mangalcı insanı!
Köftehorlara sesleniyorum!
Lütfen mangal yakarken itinalı olun, ateşi piknik dönüşü söndürün, lütfen
söndürürken de üstlerine işemeyin kardeşim bu ne iğrençliktir yahu!
Köfte ve köftehor kelimesinin kökeni etimolojisi!
Bu arada etimoloji sevgimize atfen "köftehor" kelimesinin kökenine bakalım, köfte Farsça kökenli bir kelimedir. Dövülmüş, kıyılmış etten yapılan top şeklindeki et topudur. Köfte-hor ise köfte yiyen demektir. Argo da çok ağır anlama gelebilmektedir. Köfte kelimesine Anadolu Selçukluları, Danışmendliler döneminde hazırlatılan halk hikayelerinden oluşan "Danışmendname"de rastlıyoruz.
Alemdağ'da yatan Sultan Turasan kimdir?
Şimdi diyeceksin ki "blogger bolat nerden girdin nerden çıktın köfte ile İstanbul'un köftehorlukla istanbulların ne alakası var kardeşim!" şimdi bağlıyorum biraz sabır. Hani şu cazır cuzur pişirdiğiniz köftelerle Alemdağ ormanlarını bile yaktınız ya! İşte Dânişmend Gazi, bir ara Battal Gazi'nin torunu Sultan Turasan ve bir grup gaziyi İstanbul’u almaları için sefere yollar; fakat onlar başarılı olamazlar, hatta Battal Gazi'nin torunu Sultan Turasan Alemdağı’nda şehit düşer. Haberin var mı bundan? Yok! G..t göbek büyüten mangalsever kardeşim her şey mangaldan ibaret değil! Mangal kömürü dumanı çeke çeke o kafalar et dopuna döndü bildin mi!
Ormanlarda mangal yakmak yasaklanmalı
Siz mangal uğruna şehrin yaşam pınarı olan Alemdağ ormanlarını yakarsanız ben de size bre köftehorlar derim! Bir kuş gözlemcisi olarak öneriyorum gidin insan gibi ispinoz seyredin, uzanıp gölgede bülbülleri dinleyin, baharda İstanbulensis denen İstanbul çiğdemini keşfedin, Alemdağ’ın defneli suyundan yudumlayın biraz doğanın tadına varın derim! Bence İstanbul'un ormanları mangalcıların insafına bırakılmasın bence tüm ormanlarda mangal yakmak yasaklansın! Ormanları ruhumuzu dinginleştirmek için ziyaret etmeliyiz, mangal yakmak için değil! Mangal isteyen ocakbaşına gitsin olmadı evinde dumanlansın! İnsanlar iki gram et sefası yapacak diye ormanların canlılarla yakılması engellensin!
Şimdi Çekmeköy denen yeni ilçemizin meşhur mesire yeri Alemdağ ormanlarını bir blog yazarı olarak bloğumuza konu ettik. Çekmeköy'ün nesi neyi meşhur bunları da yorumlara sıralamak sizden...
Fotoğraf Kaynak: Zeffiro Vanucci/Monaconatureencyclopedia
Yorumlar
Yorum Gönder