22 Kasım 2011 Salı

Refika Mantı ve Zeytinburnu

Vedat Milor’ü dışarıda tutmak kaydı ile, yemeklerle ilgili programları izlemek gibi bir âdetim yoktu ama hata ettiğimi anladım baya eğlenceliymiş yemek programları. Geçenlerde seyredecek daha iyi bir program bulamayınca Refika Birgül’ün yemek programı Refika'nın Mutfağı'nı seyrettim. Doğan grubunun CNN-Türk’ü böyle bir yeteneği NTV’ye nasıl kaptırmış, hayret! 

Refika Birgül bence çok başarılı, el kol hareketleri duruşu konuşması on numara. İzlediğim kadarıyla bizden biri gibi, öncelikle samimi, kendini kasmıyor, rahat. Sahiden, Oray Eğin kafayı sana neden takmış anlamadım? Onu seyrederken en samimi arkadaşınla mutfakta patates soyuyorsun hissine kapılıyorsun.
Bir mantı sever olarak kendisinin Hürriyet’teki köşe yazısından mantıyı sevdiğini öğreniyorum. 

Mantı kelimesinin kökeni Çince'dir,  iki ayrı isim olan Man (adam) ve Tu(kafa) kelimelerinin birleşiminden oluşan adam başı anlamında bir isimdir, yemek Çin orijinlidir lakin Türkler bu yemeği Çinlilerden alıp, 50'ye yakın çeşidini üreterek bir anlamda geleneksel Türk yemeği haline getirmişlerdir. Bugün orijinal Çin mantısı avuç büyüklüğünde buharda haşlanan börek gibi bir şeydir ki Anadolu’daki mantı çeşitleriyle, şekil olarak da lezzet olarak da alakası yoktur. İstanbul’da en güzel mantı yenecek lokantalar Zeytinburnu’ndadır, buna şaşmamak gerek çünkü İstanbul'un Zeytinburnu ilçesi Orta Asya’dan en çok göç alan ilçedir, mantıyı Türkistanlı Uygurlar, Tatarlar, Kazaklar çok güzel yapar.

47 yorum:

  1. Açıkcası ben de mantının bir Türk lezzeti olduğunu düşünüyordum. Gerçi dediğiniz gibi çeşitlendirip, şekil değiştirip ve lezzetlendirip bize özü bir yemek haline gelmiş ama kökenini de sizden öğrenmiş oldum. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  2. İki ay önce evimde Kanadalı ama Çin kökenli iki arkadaşla tartıştık konuyu, bana iddia ettiler yok böyle bir kelime diye üç kişiye telefon açıp Çince bilen birisi buldum..bana şöyle dediler aaaaaaaaaa "mantuuuu" he ya mantu dedim :)) yani dediğim doğruymuş.

    YanıtlaSil
  3. ilk cümlede espri yaptigini düsündüm, sonra gercek oldugunu anladim :) hic bilmiyordum kirk yillik mantinin "mantu" oldugunu :)
    Refika'nin Mutfagini ben de cok begeniyorum.

    YanıtlaSil
  4. Melange,kelimenin orijinali öyle man-tu ama ses değişimi ile mantı olmuş :)

    YanıtlaSil
  5. Israrla, Feysbuk'ta olduğu gibi, bir "Beğen" butonu arıyorum yazılarınızın altında sevgili Bolat :)

    YanıtlaSil
  6. :) Refika Birgül benim de son zamanlarda dikkatimi çeken bir kişi. Keyifle izliyorum.

    YanıtlaSil
  7. Heyyoooooooo, joujou hoşgeldin, google+1 zımbırtısı o işlevi görüyor, ben bunu bir bilene sorayım:) var mı öyle bişi.

    YanıtlaSil
  8. Ehlikeyf, coool davranışlarıyla tv de değilde mutfağımızdaki sıradan bir aile ferdi gibi :) Seviyoruz seni Refika:)

    YanıtlaSil
  9. Bilgilendirici bir yazı olmuş ,mantının anavatanının çin olduğunu sizden öğrendim teşekkür ederim,genelde Ülkemizde kıymalı mantı bilinsede ve pirinçli mantıyı pek bilen olmasada ,sırası gelmişken izninizle pirinçli mantıyıda görmenizi isterim,http://nuraycatasarimlar.blogspot.com/2011/09/pirincli-manti-severmisiniz.html

    YanıtlaSil
  10. Vayyyyy bir yaşıma daha girdim ilk defa duydum prinçli mantıyı:) öğreniyoruz işte karşılıklı. İzmir civarında çimdik aşı diyorlar ona da çok şaşırdım bir de Samsunda kaypak diyorlar çok ilginç.

    YanıtlaSil
  11. Hoşbulduuum! Ülkemin gözünü seveyim. Pek özlemişim :))

    Google+1 işe yarıyorsa gerçekten, uygulamakta yarar var. Bizi de aydınlatın lütfen öğrenir öğrenmez. :)

    YanıtlaSil
  12. Tamam, yarın bu konuyu bir araştırayım :)

    YanıtlaSil
  13. Yemek programı seyretmeye bayılırım ama genellikle yabancı olanları. Bizdekilerde pek yaratıcı tarifler olmuyor diye düşünüyorum ama bunu kesin seyredicem :)

    denizsaatcioglu.blogspot.com

    YanıtlaSil
  14. Sizin yazılarınızdan hep yeni şeyler çıkıyor mutlaka. Birlikte bilgileniyoruz sayenizde:)
    Türk yemek programlarını hiç izlemiyorum, ukalalık olacak belki ama fazla kasıntı geliyor. Hele o ameliyat eldiveni giymiyorlar mı! Kendi mutfağımda gibi olağan, sıradan programlar seviyorum. Bu yüzden iki isim var dünyadan, genç, yetenekli ve sanki bizden: Jamie Oliver ve Tim Maelzer...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Refika ve Arda'nın Mutfağı'nı seyretseniz, yabancı programlara yönelik haklı takıntınız bir parça kırılır bence :) Bu iki genç insan yaptıkları işin bilincindeler. Çok keyifli iki program...

      Sil
    2. Ardayı da izledim gerçekten başarılı ve samimi :)

      Sil
  15. daha önce izlememiştim bolat ama tavsiyen üzerine izliycem. merak ettim:)

    http://sonsuzdekorasyon.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  16. Selam Bolat, Kayseri'nin "bir kaşığa 40 adet" mantısı meşhurdur malum..

    Ben mantı çok severim. Oklavayla değil de merdaneyle açmayı beceririm. Açtığım mantı hamuru yusyuvarlak olmaz da yamuk yumuk olur biraz. Olsun. Etrafındaki yamuk hamurları önce uzunlamasına sonra yarım parmak boyunda keserim. Onları yağda kızartırım. Adına kıtırak derim. Yaptığım mantılar "bir kaşığa 40 adet" ebatında olmaz tabii.. "Bir kaşığa bir adet" büyüklüğünde olur. Üzerine yoğurt ve benim kıtırakları serperim. İlla kırmızı pul biber ve illa sumak olmalı.. Ve domatesli terağlı sos hazırlanmalı.. Of, müthiş olur anlatamam... Bilen bilir... Hayır acımasa...İnsan parmaklarını bile yiyebilir... Bu mantıya Kocaeli usulü denir. Kim mi demiş? Ben dedim. Oldu bitti:))
    Şimdi mutfağa gideceğim. Buzluktaki mantları çıkarıp pişireceğim:))Çok severim!

    YanıtlaSil
  17. Deniz ben de bazı yabancı yayınlara rastladım ama İtalyanca, Fransızca olduğu için pek uzun süre izleyemedim :)

    YanıtlaSil
  18. Neşeli Günler, haklısınız :)

    YanıtlaSil
  19. Sonsuz dekorasyon, belki de bana öyle gelmiştir ama ne bileyim sevdim Refika Birgül'ün anlatımını.

    YanıtlaSil
  20. Semi, haklısınız o eldiven olayı şimdi bana da acaba dedirtti, kim evde eldivenle soğan doğruyor, patates soyuyor ki:))Jamie Oliver ve Tim Maelzer isimlerini araştırayım. Karşılıklı öğreniyoruz derim ben buna :)

    YanıtlaSil
  21. Hayal Kahvesi, mantı lezzetli ise şeklinin önemi yok. Çimdik, kulak diye mantı oluyor da neden kıtırak diye olmasın :)))Türkçeye de uygun, doğal seslerin taklidi bir isim. Mantı ile ilgili resmen prodüksiyon metni yazmışlığım vardır bir ara onu da paylaşayım, hep birlikte obez olalım :))

    YanıtlaSil
  22. selam bolat ....

    Mattı menşei nereden gelirse gelsin,önemli olan malzeme ve hijenik
    olşu çok önemli...
    Ben "melek abla"nın mantısının Şile'ye gelen müşterilerce çok beğenildiğini biliyorum.
    Tavsiye ederim.Bir tatmalısın... şile'ye bekliyorum.Müşteri defterine bir not düşün ......bu konuda çok iddalı
    "Melek abla ev yemekleri" şile

    YanıtlaSil
  23. Bu bayani bende cok seviyorumm :) cok guzel tarifler veriyo ve cok dogal:)


    http://zeysfashionroom.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  24. Kesinlikle Şile'ye geldiğimde Melek Abla mantısını deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
  25. Zeys, kesinlikle çok doğru doğal :)

    YanıtlaSil
  26. O programı ben de denk geldikçe izliyorum.Değişik şeyler yapıyor.Acayip özendirici ve çok samimi.Yemek yapmayı çok sevmeyen biri olarak bile hemen mutfağa koşup deneyesim geliyor izleyince :)
    Rachael Ray'e benzettim ben tarzını.Onu da yemek yaparken izlemek çok hoşuma gidiyor :)

    YanıtlaSil
  27. Poliganum, gerçekten farklı birt arzı var :)

    YanıtlaSil
  28. Selam,mantı severlerden değilim o yüzden mantı konusunda bir yorum yapamıyacağım:) Beğen tuşuyla ilgili bilgi aktarmak istiyorum sadece.

    YanıtlaSil
  29. Beğen tuşunun sayfanızda nasıl yer alacağı konusunda yazdığım kodlamalar HTML etiketlemesinin engeliyle yorum olarak gönderilememiş,gmail adresinize açıklamaları pas ettim,işlemleri yaparsanız sayfanızda beğen tuşunun yer alacağını göreceksiniz:)

    YanıtlaSil
  30. Mantı konusu bulunca dayanamadım hemen bu linki ekleyiverdim. Bir ara fırsat bulup Hıngal'ı denemenizi öneririm. Dağıstan kültürünün bu müthiş lezzetinden keyif alacağınızdan eminim.
    Sevgi ve ışıkla kalın...
    http://www.mugecerman.com/manti-sever-misiniz-peki-ya-hingal

    YanıtlaSil
  31. Seyir Defteri, Kodlar için teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  32. Kesinlikle yolum düşerse uğrayacağım :)

    YanıtlaSil
  33. Refika'nın mutfağını pazar günleri hiç kaçırmam...

    YanıtlaSil
  34. Ne güzel :) keyifli bir anlatımı var:)

    YanıtlaSil
  35. Refika Birgul'u bende gecenlerde tesadufen izledim, cok samimi buldum. Yaptiklari da cok guzel gozukuyor. Mantiyi cok sevmeme ragmen, kelimenin orjinalini bilmiyordum, sayende guzel seyler ogreniyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aman efem ne demek :) teşekkür ederim şeker tadında yorum için :)

      Sil
  36. Bende açıkcası izlemek için birşeyler ararken denk gelmiştim programına. Sonra denk geldikçe bakar oldum. Samimi hali başkada, ben yemeklerini ilginç ve güzel buluyorum. Ve pratik oluyor genelde.
    Mantı içinde bilmediğim birşey öğrendim. Bizde tatarız ama mantı yapmayız o kadar. Bizde çiğbörek meşhur. (: Acaba biz vaktiyle haşlamak yerine kızarttık mı mantuyu.. :) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatar ili Kazan'a Soçiye gidesim var, benim bir tatar arkadaşım var onlar mantıyı çok güzel yaparlardı :)

      Sil
  37. Refika Hanım bende uzun zamandır senin izleyicinim.Sende yemeklerinde harika.Şunu da söylemeliyim bende çok iyi bir aşçı ve pastacıyımdır.Kullandığım baharatları bir çok kimsebilmez.Bundan sonra görüşelim.Sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil