Refika Mantı ve Zeytinburnu

Vedat Milor’ü dışarıda tutmak kaydı ile, yemeklerle ilgili programları izlemek gibi bir âdetim yoktu ama hata ettiğimi anladım baya eğlenceliymiş yemek programları. Geçenlerde seyredecek daha iyi bir program bulamayınca Refika Birgül’ün yemek programı Refika'nın Mutfağı'nı seyrettim. Doğan grubunun CNN-Türk’ü böyle bir yeteneği NTV’ye nasıl kaptırmış, hayret! 

Refika Birgül bence çok başarılı, el kol hareketleri duruşu konuşması on numara. İzlediğim kadarıyla bizden biri gibi, öncelikle samimi, kendini kasmıyor, rahat. Sahiden, Oray Eğin kafayı sana neden takmış anlamadım? Onu seyrederken en samimi arkadaşınla mutfakta patates soyuyorsun hissine kapılıyorsun.
Bir mantı sever olarak kendisinin Hürriyet’teki köşe yazısından mantıyı sevdiğini öğreniyorum. 

Mantı kelimesinin kökeni Çince'dir,  iki ayrı isim olan Man (adam) ve Tu(kafa) kelimelerinin birleşiminden oluşan adam başı anlamında bir isimdir, yemek Çin orijinlidir lakin Türkler bu yemeği Çinlilerden alıp, 50'ye yakın çeşidini üreterek bir anlamda geleneksel Türk yemeği haline getirmişlerdir. Bugün orijinal Çin mantısı avuç büyüklüğünde buharda haşlanan börek gibi bir şeydir ki Anadolu’daki mantı çeşitleriyle, şekil olarak da lezzet olarak da alakası yoktur. İstanbul’da en güzel mantı yenecek lokantalar Zeytinburnu’ndadır, buna şaşmamak gerek çünkü İstanbul'un Zeytinburnu ilçesi Orta Asya’dan en çok göç alan ilçedir, mantıyı Türkistanlı Uygurlar, Tatarlar, Kazaklar çok güzel yapar.

Yorumlar

okuyan dedi ki…
Açıkcası ben de mantının bir Türk lezzeti olduğunu düşünüyordum. Gerçi dediğiniz gibi çeşitlendirip, şekil değiştirip ve lezzetlendirip bize özü bir yemek haline gelmiş ama kökenini de sizden öğrenmiş oldum. Teşekkürler:)
Blogger Bolat dedi ki…
İki ay önce evimde Kanadalı ama Çin kökenli iki arkadaşla tartıştık konuyu, bana iddia ettiler yok böyle bir kelime diye üç kişiye telefon açıp Çince bilen birisi buldum..bana şöyle dediler aaaaaaaaaa "mantuuuu" he ya mantu dedim :)) yani dediğim doğruymuş.
Melange dedi ki…
ilk cümlede espri yaptigini düsündüm, sonra gercek oldugunu anladim :) hic bilmiyordum kirk yillik mantinin "mantu" oldugunu :)
Refika'nin Mutfagini ben de cok begeniyorum.
Blogger Bolat dedi ki…
Melange,kelimenin orijinali öyle man-tu ama ses değişimi ile mantı olmuş :)
Joujou dedi ki…
Israrla, Feysbuk'ta olduğu gibi, bir "Beğen" butonu arıyorum yazılarınızın altında sevgili Bolat :)
Unknown dedi ki…
:) Refika Birgül benim de son zamanlarda dikkatimi çeken bir kişi. Keyifle izliyorum.
Blogger Bolat dedi ki…
Heyyoooooooo, joujou hoşgeldin, google+1 zımbırtısı o işlevi görüyor, ben bunu bir bilene sorayım:) var mı öyle bişi.
Blogger Bolat dedi ki…
Ehlikeyf, coool davranışlarıyla tv de değilde mutfağımızdaki sıradan bir aile ferdi gibi :) Seviyoruz seni Refika:)
Nuraycatasarimlar dedi ki…
Bilgilendirici bir yazı olmuş ,mantının anavatanının çin olduğunu sizden öğrendim teşekkür ederim,genelde Ülkemizde kıymalı mantı bilinsede ve pirinçli mantıyı pek bilen olmasada ,sırası gelmişken izninizle pirinçli mantıyıda görmenizi isterim,http://nuraycatasarimlar.blogspot.com/2011/09/pirincli-manti-severmisiniz.html
Blogger Bolat dedi ki…
Vayyyyy bir yaşıma daha girdim ilk defa duydum prinçli mantıyı:) öğreniyoruz işte karşılıklı. İzmir civarında çimdik aşı diyorlar ona da çok şaşırdım bir de Samsunda kaypak diyorlar çok ilginç.
Joujou dedi ki…
Hoşbulduuum! Ülkemin gözünü seveyim. Pek özlemişim :))

Google+1 işe yarıyorsa gerçekten, uygulamakta yarar var. Bizi de aydınlatın lütfen öğrenir öğrenmez. :)
Blogger Bolat dedi ki…
Tamam, yarın bu konuyu bir araştırayım :)
deniz saatçioğlu dedi ki…
Yemek programı seyretmeye bayılırım ama genellikle yabancı olanları. Bizdekilerde pek yaratıcı tarifler olmuyor diye düşünüyorum ama bunu kesin seyredicem :)

denizsaatcioglu.blogspot.com
Neşeli Günler dedi ki…
Refika bi'tanedir :)
Mutlu Eller dedi ki…
Sizin yazılarınızdan hep yeni şeyler çıkıyor mutlaka. Birlikte bilgileniyoruz sayenizde:)
Türk yemek programlarını hiç izlemiyorum, ukalalık olacak belki ama fazla kasıntı geliyor. Hele o ameliyat eldiveni giymiyorlar mı! Kendi mutfağımda gibi olağan, sıradan programlar seviyorum. Bu yüzden iki isim var dünyadan, genç, yetenekli ve sanki bizden: Jamie Oliver ve Tim Maelzer...
Sonsuz Dekorasyon dedi ki…
daha önce izlememiştim bolat ama tavsiyen üzerine izliycem. merak ettim:)

http://sonsuzdekorasyon.blogspot.com/
Hayal Kahvem dedi ki…
Selam Bolat, Kayseri'nin "bir kaşığa 40 adet" mantısı meşhurdur malum..

Ben mantı çok severim. Oklavayla değil de merdaneyle açmayı beceririm. Açtığım mantı hamuru yusyuvarlak olmaz da yamuk yumuk olur biraz. Olsun. Etrafındaki yamuk hamurları önce uzunlamasına sonra yarım parmak boyunda keserim. Onları yağda kızartırım. Adına kıtırak derim. Yaptığım mantılar "bir kaşığa 40 adet" ebatında olmaz tabii.. "Bir kaşığa bir adet" büyüklüğünde olur. Üzerine yoğurt ve benim kıtırakları serperim. İlla kırmızı pul biber ve illa sumak olmalı.. Ve domatesli terağlı sos hazırlanmalı.. Of, müthiş olur anlatamam... Bilen bilir... Hayır acımasa...İnsan parmaklarını bile yiyebilir... Bu mantıya Kocaeli usulü denir. Kim mi demiş? Ben dedim. Oldu bitti:))
Şimdi mutfağa gideceğim. Buzluktaki mantları çıkarıp pişireceğim:))Çok severim!
Blogger Bolat dedi ki…
Deniz ben de bazı yabancı yayınlara rastladım ama İtalyanca, Fransızca olduğu için pek uzun süre izleyemedim :)
Blogger Bolat dedi ki…
Neşeli Günler, haklısınız :)
Blogger Bolat dedi ki…
Sonsuz dekorasyon, belki de bana öyle gelmiştir ama ne bileyim sevdim Refika Birgül'ün anlatımını.
Blogger Bolat dedi ki…
Semi, haklısınız o eldiven olayı şimdi bana da acaba dedirtti, kim evde eldivenle soğan doğruyor, patates soyuyor ki:))Jamie Oliver ve Tim Maelzer isimlerini araştırayım. Karşılıklı öğreniyoruz derim ben buna :)
Blogger Bolat dedi ki…
Hayal Kahvesi, mantı lezzetli ise şeklinin önemi yok. Çimdik, kulak diye mantı oluyor da neden kıtırak diye olmasın :)))Türkçeye de uygun, doğal seslerin taklidi bir isim. Mantı ile ilgili resmen prodüksiyon metni yazmışlığım vardır bir ara onu da paylaşayım, hep birlikte obez olalım :))
Adsız dedi ki…
selam bolat ....

Mattı menşei nereden gelirse gelsin,önemli olan malzeme ve hijenik
olşu çok önemli...
Ben "melek abla"nın mantısının Şile'ye gelen müşterilerce çok beğenildiğini biliyorum.
Tavsiye ederim.Bir tatmalısın... şile'ye bekliyorum.Müşteri defterine bir not düşün ......bu konuda çok iddalı
"Melek abla ev yemekleri" şile
zeys dedi ki…
Bu bayani bende cok seviyorumm :) cok guzel tarifler veriyo ve cok dogal:)


http://zeysfashionroom.blogspot.com/
Blogger Bolat dedi ki…
Kesinlikle Şile'ye geldiğimde Melek Abla mantısını deneyeceğim :)
Blogger Bolat dedi ki…
Zeys, kesinlikle çok doğru doğal :)
Poliganum dedi ki…
O programı ben de denk geldikçe izliyorum.Değişik şeyler yapıyor.Acayip özendirici ve çok samimi.Yemek yapmayı çok sevmeyen biri olarak bile hemen mutfağa koşup deneyesim geliyor izleyince :)
Rachael Ray'e benzettim ben tarzını.Onu da yemek yaparken izlemek çok hoşuma gidiyor :)
Blogger Bolat dedi ki…
Poliganum, gerçekten farklı birt arzı var :)
BENİM GÖZÜMDEN! dedi ki…
Selam,mantı severlerden değilim o yüzden mantı konusunda bir yorum yapamıyacağım:) Beğen tuşuyla ilgili bilgi aktarmak istiyorum sadece.
BENİM GÖZÜMDEN! dedi ki…
Beğen tuşunun sayfanızda nasıl yer alacağı konusunda yazdığım kodlamalar HTML etiketlemesinin engeliyle yorum olarak gönderilememiş,gmail adresinize açıklamaları pas ettim,işlemleri yaparsanız sayfanızda beğen tuşunun yer alacağını göreceksiniz:)
Muge Cerman dedi ki…
Mantı konusu bulunca dayanamadım hemen bu linki ekleyiverdim. Bir ara fırsat bulup Hıngal'ı denemenizi öneririm. Dağıstan kültürünün bu müthiş lezzetinden keyif alacağınızdan eminim.
Sevgi ve ışıkla kalın...
http://www.mugecerman.com/manti-sever-misiniz-peki-ya-hingal
Blogger Bolat dedi ki…
Seyir Defteri, Kodlar için teşekkür ederim :)
Blogger Bolat dedi ki…
Kesinlikle yolum düşerse uğrayacağım :)
Necla Şölen dedi ki…
Refika'nın mutfağını pazar günleri hiç kaçırmam...
Blogger Bolat dedi ki…
Ne güzel :) keyifli bir anlatımı var:)
Yasemin dedi ki…
Refika Birgul'u bende gecenlerde tesadufen izledim, cok samimi buldum. Yaptiklari da cok guzel gozukuyor. Mantiyi cok sevmeme ragmen, kelimenin orjinalini bilmiyordum, sayende guzel seyler ogreniyorum:)
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkürler Lulu :)
Uyuşuk Hayalperest dedi ki…
Bende açıkcası izlemek için birşeyler ararken denk gelmiştim programına. Sonra denk geldikçe bakar oldum. Samimi hali başkada, ben yemeklerini ilginç ve güzel buluyorum. Ve pratik oluyor genelde.
Mantı içinde bilmediğim birşey öğrendim. Bizde tatarız ama mantı yapmayız o kadar. Bizde çiğbörek meşhur. (: Acaba biz vaktiyle haşlamak yerine kızarttık mı mantuyu.. :) :)
Blogger Bolat dedi ki…
Ne güzel :) Samimi geliyor bana :)
Blogger Bolat dedi ki…
Aman efem ne demek :) teşekkür ederim şeker tadında yorum için :)
Blogger Bolat dedi ki…
Tatar ili Kazan'a Soçiye gidesim var, benim bir tatar arkadaşım var onlar mantıyı çok güzel yaparlardı :)
Adsız dedi ki…
bayan??
Refika Hanım bende uzun zamandır senin izleyicinim.Sende yemeklerinde harika.Şunu da söylemeliyim bende çok iyi bir aşçı ve pastacıyımdır.Kullandığım baharatları bir çok kimsebilmez.Bundan sonra görüşelim.Sevgilerimi gönderiyorum.
Banu Bingör dedi ki…
Refika ve Arda'nın Mutfağı'nı seyretseniz, yabancı programlara yönelik haklı takıntınız bir parça kırılır bence :) Bu iki genç insan yaptıkları işin bilincindeler. Çok keyifli iki program...
Blogger Bolat dedi ki…
Güzel program tebrik ederim :)
Blogger Bolat dedi ki…
Ardayı da izledim gerçekten başarılı ve samimi :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı