Refika Mantı ve Zeytinburnu
Vedat Milor’ü dışarıda tutmak kaydı ile, yemeklerle ilgili programları izlemek gibi bir âdetim yoktu ama hata ettiğimi anladım baya eğlenceliymiş yemek programları. Geçenlerde seyredecek daha iyi bir program bulamayınca Refika Birgül’ün yemek programı Refika'nın Mutfağı'nı seyrettim. Doğan grubunun CNN-Türk’ü böyle bir yeteneği NTV’ye nasıl kaptırmış, hayret!
Refika Birgül bence çok başarılı, el kol hareketleri duruşu konuşması on numara. İzlediğim kadarıyla bizden biri gibi, öncelikle samimi, kendini kasmıyor, rahat. Sahiden, Oray Eğin kafayı sana neden takmış anlamadım? Onu seyrederken en samimi arkadaşınla mutfakta patates soyuyorsun hissine kapılıyorsun.
Refika Birgül bence çok başarılı, el kol hareketleri duruşu konuşması on numara. İzlediğim kadarıyla bizden biri gibi, öncelikle samimi, kendini kasmıyor, rahat. Sahiden, Oray Eğin kafayı sana neden takmış anlamadım? Onu seyrederken en samimi arkadaşınla mutfakta patates soyuyorsun hissine kapılıyorsun.
Bir mantı sever olarak kendisinin Hürriyet’teki köşe yazısından mantıyı sevdiğini öğreniyorum.
Mantı kelimesinin kökeni Çince'dir, iki ayrı isim olan Man (adam) ve Tu(kafa) kelimelerinin birleşiminden oluşan adam başı anlamında bir isimdir, yemek Çin orijinlidir lakin Türkler bu yemeği Çinlilerden alıp, 50'ye yakın çeşidini üreterek bir anlamda geleneksel Türk yemeği haline getirmişlerdir. Bugün orijinal Çin mantısı avuç büyüklüğünde buharda haşlanan börek gibi bir şeydir ki Anadolu’daki mantı çeşitleriyle, şekil olarak da lezzet olarak da alakası yoktur. İstanbul’da en güzel mantı yenecek lokantalar Zeytinburnu’ndadır, buna şaşmamak gerek çünkü İstanbul'un Zeytinburnu ilçesi Orta Asya’dan en çok göç alan ilçedir, mantıyı Türkistanlı Uygurlar, Tatarlar, Kazaklar çok güzel yapar.
Mantı kelimesinin kökeni Çince'dir, iki ayrı isim olan Man (adam) ve Tu(kafa) kelimelerinin birleşiminden oluşan adam başı anlamında bir isimdir, yemek Çin orijinlidir lakin Türkler bu yemeği Çinlilerden alıp, 50'ye yakın çeşidini üreterek bir anlamda geleneksel Türk yemeği haline getirmişlerdir. Bugün orijinal Çin mantısı avuç büyüklüğünde buharda haşlanan börek gibi bir şeydir ki Anadolu’daki mantı çeşitleriyle, şekil olarak da lezzet olarak da alakası yoktur. İstanbul’da en güzel mantı yenecek lokantalar Zeytinburnu’ndadır, buna şaşmamak gerek çünkü İstanbul'un Zeytinburnu ilçesi Orta Asya’dan en çok göç alan ilçedir, mantıyı Türkistanlı Uygurlar, Tatarlar, Kazaklar çok güzel yapar.
Yorumlar
Refika'nin Mutfagini ben de cok begeniyorum.
Google+1 işe yarıyorsa gerçekten, uygulamakta yarar var. Bizi de aydınlatın lütfen öğrenir öğrenmez. :)
denizsaatcioglu.blogspot.com
Türk yemek programlarını hiç izlemiyorum, ukalalık olacak belki ama fazla kasıntı geliyor. Hele o ameliyat eldiveni giymiyorlar mı! Kendi mutfağımda gibi olağan, sıradan programlar seviyorum. Bu yüzden iki isim var dünyadan, genç, yetenekli ve sanki bizden: Jamie Oliver ve Tim Maelzer...
http://sonsuzdekorasyon.blogspot.com/
Ben mantı çok severim. Oklavayla değil de merdaneyle açmayı beceririm. Açtığım mantı hamuru yusyuvarlak olmaz da yamuk yumuk olur biraz. Olsun. Etrafındaki yamuk hamurları önce uzunlamasına sonra yarım parmak boyunda keserim. Onları yağda kızartırım. Adına kıtırak derim. Yaptığım mantılar "bir kaşığa 40 adet" ebatında olmaz tabii.. "Bir kaşığa bir adet" büyüklüğünde olur. Üzerine yoğurt ve benim kıtırakları serperim. İlla kırmızı pul biber ve illa sumak olmalı.. Ve domatesli terağlı sos hazırlanmalı.. Of, müthiş olur anlatamam... Bilen bilir... Hayır acımasa...İnsan parmaklarını bile yiyebilir... Bu mantıya Kocaeli usulü denir. Kim mi demiş? Ben dedim. Oldu bitti:))
Şimdi mutfağa gideceğim. Buzluktaki mantları çıkarıp pişireceğim:))Çok severim!
Mattı menşei nereden gelirse gelsin,önemli olan malzeme ve hijenik
olşu çok önemli...
Ben "melek abla"nın mantısının Şile'ye gelen müşterilerce çok beğenildiğini biliyorum.
Tavsiye ederim.Bir tatmalısın... şile'ye bekliyorum.Müşteri defterine bir not düşün ......bu konuda çok iddalı
"Melek abla ev yemekleri" şile
http://zeysfashionroom.blogspot.com/
Rachael Ray'e benzettim ben tarzını.Onu da yemek yaparken izlemek çok hoşuma gidiyor :)
Sevgi ve ışıkla kalın...
http://www.mugecerman.com/manti-sever-misiniz-peki-ya-hingal
Mantı içinde bilmediğim birşey öğrendim. Bizde tatarız ama mantı yapmayız o kadar. Bizde çiğbörek meşhur. (: Acaba biz vaktiyle haşlamak yerine kızarttık mı mantuyu.. :) :)
Yorum Gönder