Başka bir Kağıthane, valla!
“Ooooo Bolat napmışsın sen! Çok uzun okuyamam” diyorsan! Saygı duyarım, değerli vaktini ziyan etme. Ama okurum vaktim de var diyorsan okuduğuna pişman olmayacaksın. Kelt rahibi druidlerin viskiyi damıtması gibi yazıyı imbikten geçirelim. Yazıyı bitirip pişman olursak yorum açık, mayhoş mayhoş blog sahibine saydırmak serbest!
İnsan evladının en büyük buluşlarını, yazı, pusula, barut ve kâğıt olarak sıralayabiliriz. Barutu koy ver gitsin. Kültür tarihimizin en nadide buluşu bence yazı ve kâğıt. Mağara duvarlarına grafiti ile başlayan kaydetme sürecimizde yazma ve kayıt aracı olarak neleri kullanmadık ki, taşlar, kemikler, ağaç gövdeleri, kil, maden, papirüs, parşömen ve canımın için kâğıt. Bakın bun önemli buluşlar hep doğudan geldi. Bugün İngilizce “paper” olarak kullanılan kelimenin kökeni Mısır icadı “papirüs”ten türemiştir. Tamam da Bolat, biz neden papür, paper ya da papirüs demiyoruz da “kâğıt” diyoruz de bakalım?
Şöyle ki: Kâğıdın dünya tarihinde resmi bulucuları Çinlilerdir ama çok önemli bilim adamları derler ki Çinliler kâğıdı Türk kabilelerinin keçe yapımından esinlenerek icat etmişlerdir. Mesela Singrid Hunke’nin tezi budur. Daha iki yıl önce Hereke diye köy kurup Hereke Halısı'nı esinlendiklerine göre. Huy bu değişmiyor yani. Neyse, bakın kâğıt nasıl oluşuyor: Ağaç ve bitki lifleri aletlerle dövülüyor, saçaklanıyor, ıslatılıyor, su verilerek şişiriliyor ve bunlar çeşitli aletlerle kesilerek safiha (düz, yassı levha) haline getiriliyor… bıla..bıla.. Şimdi Hunke’ye hak vermeyenimiz var mı? Bildiğin keçe yapımı yani. Türkler ipek liflerinden tokmaklama tekniği ile elde ettikleri safihaya (yassı, levha) “Kakat” adını vermişlerdir. Kakmak, vurmak, tokmakla dövmek anlamına geliyor. Kamusi Türki’de “kak” ve “kakat, kakaç” sözcükleri yer alıyor zamanla kelime “kağat” şeklini almış ve bu biçimiyle doğu dillerine girmiş biz de “kâğıt” ı Farsçadan almışız iyi mi!
Kâğıdın dünyaya yayılmasına öncülük etmişiz, Çinliler bunu sır olarak saklarken onlardan öğrenip kâğıt kullanmayı bilmeyen milletlere kâğıt öğretmek amacıyla anayurttan sıcak memleketlere doğru yola çıkmışız. Yol uzun kavim kalabalık, ekmek derdi her dem önemli, ister istemez gittiğimiz yerde istenmemişiz, kalabalıktan mütevellit hır gür çıkmış. Barbar olduğumuzu iddia edebilirler ama biz medeniyet götürmek amacıyla gelmişiz buralara kadar. Neden barbarlık olsun külliyen yalan.
Bu kadar kâğıttan bahsettin ama merak ediyorum “İstanbul bunun neresinde” Bolat! Şimdi sadede geliyorum “Kâğıthane” diye bir yer var biliyorsun! "Evet Şişlinin komşusu semt." Yok o değil Kağıthane diye “tükan” gördüm de ben!
Bir kere ismine bayıldım Kağıthane. Bilemiyorum kaç kişiler ama tebrik ediyorum bu güzel insanları ya da insanı. Çok beğendiğim bir tasarım ve iş fikri. Kâğıttan özel tasarım malzemeler.Yaratıcı tasarımlar! Günlük kullanım için neleri var görmek lazım. Ben en çok Amerikan servis İstanbul sokak adlarından oluşan tasarımlarını sevdim. Şöyle yurt dışına ya da İstanbul dışına çıkarken hediye diye eşe dosta alınmaz mı? Alınırrr. Yemelik İstanbul Sokakları.
Bu yazı reklam mı? Yooo, kimsenin böyle bir talebi yok. İstanbul’da güzel olan her şeyi anlatmak aktarmak misyon, fizyon, amaç, hedef, iş planı, performans karnemde hatta değerlerimle örtüşüyor. O kadar yazdın, "iyi o zaman ver bakalım internet sayfasını."
Buyurun işte Kâğıthane İstanbul Nişantaşı ve Galata’da.
Fotoğraf kaynak: Kağıthane
Şimdi mim olayına geliyorum. Mim bana darılmasın ama bir türlü anlayamadığım için kendi yöntemime göre mimliyorum :) Tüm takipçilerimi mimliyorum.
Yorumlar
Her zaman olduğu gibi çok ama çok keyifli bir yazı olmuş. Her ne kadar İstanbul'da yaşamayı göze alamasam da İstanbul hakkındaki yazıları okumaktan keyif alıyorum. Bunda sizin de büyük payınız var tabi.
Not: İlginç "mim"' de bana da yer verdiğiniz için teşekkür ediyorum.
Sevgiler...
emeğinize sağlık :)
Diğer yandan madem mimlendik, buna bir yazıyla karşılık vermek gerekir. Üzerinde çalışıciiim efenim.
Ayrıcaaaa yazı yine harika olmuş :)
işim". siteyede girdim baktım 10 numara iş yapmışlar hatta cok fena kıskandım benim niye aklıma bu fikir gelmedi diye. sözlerime burada son verirken arkadasları alınlarından öper sanada saygılar sunarım:)
ve evet yazı süper, sadece haberdar olmak adına bile çok memnun oldum bu ürünlerle tanışmaktan,teşekkürler.
Yorumlar da çok yüreklendirici.
Evet, çok severek, düşünerek ve heyecanla yapıyoruz bu işi. Umarız sizlerle birlikte uzun soluklu bir proje olarak sürebilir.
Görüşmek dileklerimizle, izleyin bizi; hep yeni bir şeyler geliyor...
Emine B. Tusavul
süper bir sayfa ayrıntıda gizli tasarımları kafa yorulmuş,muzip seyleri seviyorum :)
sayfaya bakındım çok iyi ama detayları daha iyi görmek için
deşeceğim sayfayı.:)
teşekkürler.
mutlu kal :)
Kağıthane`yi İstanbul`u iyi bilen ve bizi sık ziyaret eden arkadaşımdan dolayı biliyorum, hatta çok da güzel hediyelerim var oradan alınmış:)
Kağıthane`nin sitesinde söylendiği gibi "Buradaki hiç bir şeye gereksiminiz yok ama gördüğünüzde hepsini birden almak isteyeceksiniz"
Tam benim için:)) Ben kaybolurum orada:))
Beni tanıyorsun, ben neler yaparım o kağıtlarla bilsen, çok ama çok mutlu olurum, o kesin!
Beni de düşündüğün için teşekkürler:)
Mim olayına çok güldüm.. deneyelim bakalım..
vallahi yine pek bir öğrentili, beğentili bir post olmuş diyeceğim, sayende balık hafızama birkaç cümle ekliyorum buralarda; -kağıt işte ne var?- deyip geçmektense, birkaç dipnot vermek havamı 1500 yapacak nihahah :)
istanbulu çok iyi bilmesemde 'kağıthane' ye bayıldım! en çok da nerelere biliyor musun- minik kumaş çantalara, bardak altlıklarına, bloknot ve defterlere ve ve veeeee çok kitap okuyamasam da magnetli kitap ayıraçlarınaaa! miminde ismimi görünce canı gönülden mutlu olduğumu da bilmeni isterim, teşekkürler.
sevgiler.
Benden de selamlar Bolat Bey :)
bende sitelerini gezip amerikan servislerine bayıldım,aklımda olsun bi İstanbul aşığı olarak;)
Mim yazmasam bile aklına gelmiş olmak büyük incelik Alp'cim tşkler...
Okuyunca beni memnuniyetten gülümsetti.Yaziniza ben de bir ilave bilgi sunmak isterim müsaadeniz olursa?Uygurca ve Özbekce de bugün kagit kelimesi KAGGEZ dir. Yani kak- ez den geliyor. Ayrica TIZ VAKIT vurgunuzdan Uygurca ya da basarali bir hakimiyet kurmussunuz devam edin.Hürmetlerimle
Şu an anladığım şekli (kafam pek bi dolu da bu aralar,sarhoş gibiyim, demeyeceğim,bilmediğim şeyi betimleme aracı olarak kullanmayayım:))bu yazı üzerine bir mim mi?
Mim için de ayrı bir teşekkür:) Yeni gördüm, kusuruma bakma.
:)
mimlediğimiz her kişinin bloguna gidip mimlediğimizi haber veriyoruz. geçenlerde 2 mim yapmıştım. her iki mimde de 150'şer kişi mimlemiştim 2 günde. ve 300 bloga gidip seni mimledim diye haber vermiştim. bak sanırım sen gezmemişsin bilokları. mim yazmak çok hoş ama mimleme kısmı zor. o nedenle herkes hep 3-5-10 kişi mimliyo.
:)
Yorum Gönder