İnovasyon şehri İstanbul!

Her yıl açıklanan Küresel İnovasyon Endeksi’ne göre Türkiye listede 65'inci sırada yer alıyor. Ülkemiz bu inovasyon ölçümüne göre Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin gerisinde. Nasıl oluyor da dünyanın 16. büyük ekonomisi inovasyon endeksinde 65.sırada oluyor? Geçen yıl aralık ayında evimize İsviçreli bir çift gelmişti hatta onlar için post yazmıştım. Bu çift İsviçre, İtalya, Slovenya, Sırbistan, Arnavutluk, Yunanistan üzerinden bisiklet üzerinde Türkiye’ye giriş yaptı. Bir hafta İstanbul kaldıktan sonra sonra Antalya, sonra Orta Anadolu ve Hitit memleketi Çorum'a gittiler! Anadolunun en eski imparatorluğu Hititler'in topraklarına kaçımız gidebildik! Hangimiz Hitit tarihini okudu! Phillip mühendis İsviçre’de güneş enerjisi ekipmanları üreten bir firmada çalışıyor! İsviçre! Güneş enerjisi! Evet, aynen öyle! Biz hala bavul turizmindeyiz. Koy bizi otobüse uçağa sonra banttan al! AVM’ ye git alışveriş yap dön! Bu sıralama gayet normal! İsviçre böyle vatandaşları oldukça hep birinci olmaya devam edecek. İnovasyonda ükeler inovasyon sıralaması şöyle: İsviçre, İsveç, Singapur, Hon Kong, Finlandiya, Danimarka, ABD….diye devam ediyor. İstanbul artık Türkiye’nin sanayi şehri değil bilgi şehri olmalı! Bu arada güzel bir haber Apple’ın Türkiye’deki ilk mağazası İstanbul’da açılacak ben gerçekten merak ediyorum nasıl bir konseptte açacaklar! İstanbul’un marka değeri için güzel bir yatırım, şimdiden hayırlı olsun.

NOT: İnovasyon kelimesi, ilk defa ekonomist ve politika bilimcisi Joseph Schumpeter tarafından “kalkınmanın itici gücü” olarak 1911 yılında tanımlanmıştır. Latince kökenli İnnovare veya İnnovatus kelimelerinden İngilizceye "inovation" şeklinde gemiş. Türk Dil Kurumu İnovasyon kelimesinin karşılığı olarak "yenileşim" sözcüğünü önermiştir.

Fotoğraf Kaynak: Vikipedia

Yorumlar

RABİA SERTELİ dedi ki…
Biz, bizden başka kimseyi bilmiyoruz, bilmek istemiyoruz, bilsek de sevmiyoruz hatta nefret ediyoruz. Avrupa medeniyetinden kazara övgüyle bahset, küfrün haddi hesabı yok. Ne zaman bu kadar içine kapalı, kendine hayran bir millet olduk.Seviyoruz da dediğiniz gibi kaçımız bu ülkenin tarihini, eski kültürlerini biliyoruz veya öğrenmeye çalışıyoruz.Ömrümüz tv dizilerini seyretmekle geçiyor. Bir de memleketini hiç sevmeyen, fırsatını bulduğu anda kaçanlar var. Orta yolu bir tutturabilsek iyi şeyler olacak ama ben görürmüyüm bilmiyorum.İnşaallah siz görürsünüz.
Mutlu Eller dedi ki…
İlk yoruma aynen katılıyorum, imzamı atıyorum.
Bavul ticareti lafı cuk oturmuş, genelimiz böyle çünkü.
Biz sırt çantaları ve çadırımızı alıp İskoçya`ya balayına gittiğimizde deli gözüyle bakmışlardı:))
Sıralamadaki ülkeler beni hiç şaşırtmadı.
İstanbul-bilgi şehri ikilisinin yan yana yazılması için daha çok zaman var sanırım Bolat!
Bu konuyu okuyunca aklıma şöyle bişi geldi. Benim kızkardesimin kocası yabancı.
2006 yazında kayınvaldeleri ile birlikte Turkiye nin guney sahillerini gezdiler. EFES antik sehrine gitmisler. Gezerlerken kayınvalde ha bire burası ne şurası ne burda kimler yaşamıs bunu kim yapmıs sorular soruyormus, kardesimde fena daralmıs bilmiyorum işte yapmıs birileri demis :)
Kayınvalde çıkışta hediyelik eşya satan dukkanlardan EFES in tarihi hakkında bir kitap alıp kızkardesime hediye etmis :)

Kitabı yasadıgı ulkeye goturmedi benmim kutuphanede duruyor, ikimizde bir kere açıp okumadık :(
İnovasyonda 1. sırada olan İsviçre'nin ekonomisinin son yılarda çokta iyi olmaması gibi sıralamada Türkiye'nin 65.sırada olması ve ekonomisinin 16.sırada olabilmesi aynı orantıda hata yokmuş gibi geldi bana..Bence inovasyon ve gelişen ekonomi hızı bir orantıda ilerlerse gerekli aşama katedilir gibi gözüküyor ki boşuna mı okudunuz yahu gerisine kafam basmaz benim hadi çözün problemi yakalayın şu oranıtıyı=)))
Unknown dedi ki…
Yorum: o Apple dukkanini talan edecekler!!!

Soru: Yenilesim'in nesini begenmediler de hala ingilizceden 'cakma' kelimeyi kullaniyorlar????

Turkcedeki bu yozlasmayi gordukce Turkcem uzerinde daha cok calismaya basladim!
Blogger Bolat dedi ki…
O kadar hassas konulara değinmişsiniz ki, demek ki aynı şeyleri aynı şekilde düşündük :) diziler konusunda da hem fikirim :)
Blogger Bolat dedi ki…
Haklısın var ama bu konuya zayıfta olsa niyetler var! Türkiye Bilişim Vakfı cılız da olsa güzel bir çalışma :) Bay hayran kaldım size :)
Blogger Bolat dedi ki…
Maalesef bu alışkanlığı kazanamadığımız pek açık, Türkiye'deki ören yerlerindeki kazıları genelde başlatanlar yabancı akademisyenler. Kendi tarihimizi bile başkalarından öğreniyoruz. Şaşı bakıyoruz kendi kültürümüz ve tarihimize :)) ama olsun, düzeleceğiz elbet :))
Blogger Bolat dedi ki…
Gelişsek de şu darboğazdan çıkabilsek bu gelişimden ziyade genç nüfusun harcama gücünden kaynaklı tüketim ekonomisi sanki :))
Blogger Bolat dedi ki…
Hakkaten neden latince İnnovare kelimesi varken İngilizcesi İnnovation'u kullanıyoruz. Buna istinaden başlığı "Yenileşim Şehri İstanbul" şeklinde değiştireceğim ama üste post gelince okuyucu başlığı görüp eleştiriyi kavrasın diye şimdilik değiştirmiyorum :))
Unknown dedi ki…
He ya! Sen en iyisini bilirsin :-)
uzun tartışılması ve üzerinde çok yazılması, düşünülmesi gereken bir konuyu böyle kısacık yazıp çekilip gidilmez.Umarım tekrarların olacaktır.
İsviçre bir patent zengini ülkedir. Bir çok yeniliklerin arge çalışmaları için milyonlar yatırmaktan çekinmezler. Yatırımcılara olduğu kadar buluşları-projeleri olanlara da kucak açan bir ülke.
Türkiye 16. cı olmayı bırakın 1inci ekonomi bile olsa, soncunu görmediği, mutlak emin olmadığ, eliyle tutmadığı, başkasının denemediği, kendisinin aklının ermediği bir şeye para bağlamayı sevmiyor. Hemen sonuç almalı, hemen rantını yemeye başlamalı.
Ar-ge ise, çok lüks bir oyuncakçı dükkanına çok haylaz çocukları özgürce salmak gibi. Bir çok oyuncağı bozacak,kırıp dökecek sonunda tek bir oyuncak elinde kalacak. Oyuncakçı dükkanı sahibini zengin edecek tek bir oyuncak.
O tek bir oyuncak gerçekten kalacak mı, o tek bir oyuncak kaybettiğinden daha fazla kazandıracak mı? işte bu sorulara kesin evet almadan yola çıkmaya yanaşmıyor bizimkiler.
O yüzden bir çok buluş sahibi Türk buluşlarını yabancı ülkelerde geliştiriyor, oralar patent sahibi oluyorlar.
bir buluş için 10-12 yıl bekleyebiliyor milyonlar yatırıp isviçre. ama bizde 1 yıl beklemeye yanaşmıyor yatırımcı. bina yapınca iki misli kar getiriyor neden bekleyeyim paramı gömeyim diyor. o yüzden biz başkalarının bulduğu, belki de bizim insanımızın bulduklarını hazır olunca para verip alıp kullanarak daha fazla masraf ediyoruz.
Bir de statü çatışması var. Bundan on yıl önce bir TV programında karadenizli bir genç adam su ile çalışan motor bulduğunu geliştirmek için yatırımcı aradığını söyledi. Programa katılan bir prof bunun imkansız olduğunu söyledi ve adamı aşağıladı. Oysa aynı günlerde Almanya'da bir araba fuarında su ile çalışan arabalar sergilendi.Hatta program sunucusu bir sonraki programında bu arabaları gösterdi. Profosör olan yanlış bilendi ama böyle tipler bilirkişi oluyor yatırımcı veya devlet gözünde.
Oysa bilimadamı sorgulayandır, şüphe duyandır. imkansız demeyendir. Bunu da anlamıyorum. bilimadamı herşeyi kendi bildiğini başka bilecek birisi ve birşey olmadığına inanırsa nasıl bilimadamı olur? nasıl prof olur?
Bütün bunlar ve daha bir çok alt yapı ve kültür yetmezliğimizden inovasyon şehri veya ülkesi olmamız çok zaman alacaktır.
bu arada inovasyon gelişimi verilerinin ölçümleme kriterleri yetersiz kalacak kadar gelişme olduğundan şu anda yapılan ölçüm ve sıralamaların doğru olmayabileceği düşünülüyor ve kriterleri geliştirmek için çalışmalar sürdürülüyor.

uzun oldu ama umarım sen daha fazla değinirsin önümüzdeki günlerde
LILA MOONLIGHT dedi ki…
Bavul turizmi, banttan al bizi kisimlarini cok sevdim, sabah sabah ne guzel guldurdun beni : ) Apple imiz da oluyor, hadi bakalim, Italyada belli basli sehirlerde var, hepsi birbirine benziyor genelde, Bologna icin bir post yapmistim, oradaki cok guzeldi, cok buyuk.
lulu's life dedi ki…
Cok haklisin ! Cok !
Unknown dedi ki…
Cok guzel yazmissiniz, tesekkurler.
görkemli dedi ki…
Tarih!Medeniyetler,Kültürler,İnsanlar..Bir kısım hala Osmanlı ile bir kısım Atatürk ile çeliştikçe,hala o dönemlerde yaşamaya devam ettikçe bir arpa boyu yol alamayız.İsviçreliye ağzımızı açar bakarız ancak..
Blogger Bolat dedi ki…
Onlar için saplantılı insanlar terimi kullanılabilir!
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkürler Lulu :) keşke haklı olmasam!
Blogger Bolat dedi ki…
Bologna postuna bakacağım :) Ama öyle değil mi!
Blogger Bolat dedi ki…
Ara sıra ciddi konulara da değinmek lazım diye şaaptımdı :)
Blogger Bolat dedi ki…
Dayatılanla yaşayan öyle bir yorum yazmış ki iki üç post çıkar buradan. Gönül arzu ediyor ki ülkemiz daha iyi yerlerde olsun! Ayrıca ben böyle proflardan çok gördüm :) Çok çalışkanlar da var orası ayrı tabi :)
Unknown dedi ki…
I love your Fashion Trends.you have good future in Fashion.

Check out my blog http://indiaftrends.blogspot.in/ Learn some

Indian Fashion Trends

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Beylikdüzü'nde Yaşamak Nasıldır?

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı