Bu nasıl İstanbul!
Dil önemlidir, onunla konuşur, onunla yazışır onunla hayatımızı sürdürürüz. Dil o kadar önemlidir ki mimiklere, çenemize, dilin hareketine yansır ve vücudumuz kullandığımız dili yaşar. Nasıl oluyor bu? Şöyle anlatayım “küçücük” dediğimizde dudaklarımızın aldığı şekli düşünün, dudaklarımız anlamına uygun küçülecek, “kocaman” dediğinizde de kelimenin anlamına uygun olarak ağzınız dudaklarınız açılacak. Mesela “üfle” demek için üfleme eylemini gerçekleştirmeniz gerekir. Yoksa kelime ağzınızdan çıkmaz. Burada şunu anlatmak istedim dil önemlidir.
Özellikle İstanbul’da dikkatimi çeken bir şey “İnşaatlara yabancı dilde isimlerin verilmesi” örneğin Saphire, Hillpark İstinye, Masshattan Maslak, Solarkent Esenyurt, Ginza Lavinya Beylikdüzü, Astoria, Perla Vista Beykent, Symbol İstanbul, İst-west Yenibosna, Viaport, Brandium, Crowndelux, İstanbul Lounge, Elit City, Selenium Twins, Anthill, Exen İstanbul… Şimdi insan düşünüyor bu isimleri kimler yumurtluyor!
Bu yabancı isimlerle saygıdeğer müteşebbislerimiz bize ne mesaj vermek istiyorlar! Maslakta yaşayan Manhattan’da mı yaşadığını sanıyor! Ben yasaklansın demiyorum ama önüne gelen saçma sapan isim koymaya devam ederse şöyle bir abuk sabuk durum ortaya çıkacak.
Aloo, abi ben Mülayim, şimdi yoldayım Pelican Mall’u geçiyorum! Şu adresi bir daha tarif eder misin Cihat abi? Mülayim, dosdoğru devam et, orada 2 kilometre sonra Otoport var biraz ileride Torium AVM’yi göreceksin sağdan devam et, dereyi çıkarken Carrefoursa var, geç onu ileride sağda Medya Markt var. Dereyi geçince Real Market ve hemen ilerisinde Bauhaus’u göreceksin dosdoğru devam et sağda Otopia’yı göreceksin dön kavşaktan karşına Kaya Millenium çıkacak geç onu sağında Avalon karşında Perla Vista AVM var, geç onu hemen karşısında Fox AVM, düz aşağıya devam et Kubist var abi! Sağda Paradise AVM’var geç onuda iki sokak sonra sola dön bizim apartmanı göreceksin solunda Carium AVM var.
Şimdi Mülayim abi Cihat abiye “Allah cezanı versin Cihat abi! Ne menem bir yerde oturuyorsun Cihat abi! Orası Oklahoma mı? Lille mi? Londra mı? Karlsruhe mi? Ankona mı? Sorusuna “yoo, baya bildiğin Beylikdüzü’nün Beykent semti az ilerisi Gürpınar, Mülayim” desen! Mülayim abi kulaklarını çınlatmaz mı?
Öneriyorum değerli müteşebbislerimizin canı inşaat projesine afilli İngilizce, Koyukonca, İtalyanca, Almanca, Swahilice Arapça, Fransızca, Urduca isim vermek istiyor, hay hay her isim için koy 150.000 TL vergi tepe tepe kullansın ve hayrını görsün bu isimlerin! Madem dil sever bu kadar müteşebbislerimiz var! Maliye Bakanlığına çağrıda bulunuyorum lütfen değerlendirin bu önerimi! Türk Dil Kurumu duy sesimizi! Hiç mi medya takibi yapmıyorsunuz? Şu işe bir el atın, İstanbul İstanbul olmaktan çıktı bu ne rezalet!
Not: Adres tarifi gerçektir, isteyen test edebilir. Fotoğraf kaynak:primarylocations.com
Yorumlar
Ayrıca yabancı isimlere ağır vergiler uygulanması fikri dahiyane. Kesinlikle destekliyorum. Önermek için ne yapılabilir acaba?
Sokak isimlerini adres olarak vermekte zorlanan Ankaralılardan en şanssız olanlar ise Bangabandhu Şeyh Muciburrahman Bulvarı'nda oturanlar.İyiki burda oturmuyorum dedim içimden:))) SİMON Bolivar Bulvarı (Çankaya)
MAHAT Magandi Caddesi (Gaziosmanpaşa)
CAN F. Kenedi Caddesi (Gaziosmanpaşa)
DÖ Gol Caddesi (Tandoğan) Türk milleti olarak gösterişe meraklıyız .Yurtdışından alışveriş yaparız,gösterişi severiz,her eşyamız markadır, hava atmayı severiz :) Cadde,AVM,Mağaza isimleri yabancı olmuş çokmu:)
Çocuklarına garip isimler veren biri olarak fazla konuşmayayım:)))
konstantiniyepolis değil artık istanbul ' dur mesela :)
Bu arada yanlış bir intiba bırakmayayım kesinlikle yabancı isimleri desteklemiyorum, sebebinin bu olduğunu düşünüyorum. (Ayrıca İst. Göst. Merkezi ismi de bence ilkinden çok daha yerinde olmuştu...)
Onerine katiliyorum, keske yapsalar ama cok gec kalinmis diye dusunuyorum! 72 millet amerika da telafuzu zor diye isim degistririyor millet yaaa, ne beklersiniz???
Bahsettiğin konu benim açımdan çok uzun. Yani sadece 'özenti' deyip atamayacağım bir konu. Kaldı ki bir çok ülkede var aynı sorun.
Yazdıklarına katılıyorum o ayrı.
Ama bu durumu ayıklamak zor, çünkü bazen öyle ifadeler var ki, Türkçe olarak çevirdiğinde bir şey ifade etmiyor. Yavan kalıyor. Böyle durumlarda orjinal halini kullanmak tam yerinde "cuk" oturuyor.
Uluslararası markalar için zaten yapacak bir şey yok. Bahsi geçen market isimleri, banka isimleri, mağaza isimleri gibi. AVM`lerde zaten çoğu marka Türk değil.
Olur olmadık yerde kullanılırsa tabii iş dikkat çekmeye gidiyor, sonu saçmalığa varıyor.
Çözüm için önerdiğin kolay uygulanabilecek bir şey değil gibi. Ayıklamak zor, kime göre, neye göre??
Mesela burda (Avusturya'da) cocuklarin türkce ögrenemiyor olmasi anne-babalarin onlarla türkce konusmamasindan da kaynaklaniyor (burda baz aldigim dogru dürüst türkce konusan ana-babalar), ben hic bir fransizin, ingilizin, italyanin, latin amerikalinin vs..cocuguyla burda kendi dilinin disinda konustugunu görmedim, bu bize mahsus..
Bence düşündüğünüz yöntem gayet işe yarar, koysunlar vergiyi, dileyen tepe tepe kullansın sonra:)
Şu an oturudugum apartmanın adı "yedigül" ..
Özentiye hiç tahammulum yok
Aslinda millete laf ederek haksizlik yapiyorum, bazen cevirmesi zor geliyor diye ingilizce yaziyorum blog'a, dusunmek lazim, varsayimlarla hareket etmemek lazim...
Ben anlatamadım sanırım:)
Uluslararası markalar için kullanmaya mecburuz. O zaman ülkeye hiç sokmayacaksın. Yani Bauhaus yerine inşaat evi mi diyeceksin:)
Problem bizim verdiğimiz yabancı isimlerde. Gerekli olan var, olmayan var.
Senin Toskana örneğin Avrupa'nın pek çok yerinde var. Hamburg'da Altona diye bir yer var. Tek Alman markası göremezsin. Ne diyecek adam dönerci, kasap açmış.
Bu örnekler bitmez.
Senin yazına dönersek tabii ki bilmem ne tower yerine kule denebilir. Bu konuda aynıyız:))
Panik yok:)))
Tamam, bir yere kadar anlayisla karsiliyorum. Yurtdisinda belirli bir üne ulasmis isimler (Media Markt, Real Markt vb) Türkiye'de de o sekilde bilinmek isterler. Fakat AVM konusunda kesinlikle size katiliyorum. Zoraki batilasma sinif ayirima yol aciyor. "Istanbul Mall" "Istanbul AVM"den tabii ki cok daha havali duruyor. Kendimi cok daha modern ve batilasmis hissediyorum, mahallenin bakkalinda alisveris yapanlari da siddetle kiniyorum. :) Tabii ki de saka. Gittikce kendimizi yitiriyoruz...
Yorum Gönder