Beyoğlu'na Kaldırım Döşemece! Döşe bülbülüm döşeeeee!

İstanbul'un kaldırımları


Kaldırım deyince benim aklıma “yürümek” geliyor ama belediyelerin aklına “döşemek” geliyor sanırım! Beyoğlu’na döşenen ilkel taşlar nihayet yeniden sökülüyor. Yahu geçenlerde az kalsın iki kez düşecektim Çin'de durduğu gibi durmuyor meret jilet gibi kayıyor! Türk malı mıydı granitler? Amaaaan ne malıysa ne malı! Bak, beni resmen 4 metre düşürmeden kaydıran taş Çinli olabilir mi! Hani olimpiyatlarda başarılı nede olsa Çin milleti! Belki de sebep ayağımdaki Converse’lerdir! Bir defasında da o kırılmış taşlara takılıp tökezlemiştim. Geçen televizyonda izledim İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstiklal Caddesi'nde taşların da yenileneceğini anlatıyordu. Yeni bir malzeme keşfetmişler. Kırılmayacak, raylar pembemsi, diğer yerler gri ve yeşilimsi mozaik tarzında olacakmış. Korkmayın caddede çalışma sadece geceleri olacakmış. Döşe döşe nereye kadar sayın başkanım! 

İstanbul'un vandalları ve şiddet


Bu konuda bir uyarım olsun! İstanbul'da vandal çok yarın eylem meylem olursa Vandalların sökemeyecekleri taş cinsinden olsun! Şu molotof denen zımbırtıyı ateşli silahlar kapsamına alın. Önüne gelen macera olsun, protesto olsun diye molotof atarsa metrekaresi insan dolu olan İstanbul'da çok canlar yanar! 

Edirne İstanbul'un ilçesi olsun


Kadir Topbaş, Silivri havaalanının Atatürk Havaalanı'nın birkaç katı olacağını açıkladı.  Bu gidişle Edirne İstanbul’un bir ilçesi olursa şaşmam! Bir de Estambul’a 10 adet marina yapılacağını söylemişti ama nerelere yapılacak bak şimdi hatırlamıyorum. Belediyenin şirketi İspark işletecekmiş marinaları. İstanbul’a marina nereye yakışır? Bence, İstinye, Tarabya, Kadıköy, Karaköy, Şile, Çengelköy, Sariyer belki Kartal, Riva diye düşünüyorum.


Kaldırım Kelimesi ne demektir?


Birçok görüşe göre kaldırım sözcüğünün Rumca Kaldiromi’den geldiği iddia edilse de bugün kullanıldığı anlamıyla “kaldırım” kelimesi bana göre bildiğin öz Türkçe kaldırmak, kaldırılmış yol anlamında kullanılmış bir terimdir. Eğer Rumcadan geçmiş olsaydı kaldiramos, kaldiromi filan demek gerekirdi. Rumca'da "kali" iyi, “dromos” ise yol anlamına gelir. Yani kalidromos iyi yol demektir, takdir sizin bu anlama göre kaldırım hangi kökenden gelir, Türkçe mi, Rumca mı? Bana göre Türkçe!

Fotoğraf Kaynak:haberrus

Yorumlar

Mrs. Curiosity dedi ki…
Yolları kaza kaza kaldırımları döşeye döşeye bir türlü bitiremediler zaten.. Tam anlamıyla anlamının "kaldırım" olduğunu düşünüyorum.
annemahsustan dedi ki…
Kaldırım; oğlumun sözlüğünde "yüksek yol" demek: )
Korkarım ki yakında marmara İstanbul'a bağlanacak...
Kaldırım taş döşeme işi de bence danışıklı dövüş yada körler sağırlar birbirini ağırlıyor...
Kaldırım taşlarının Çizgilerini yeniden yapsınlar. Bir kutlama sonrası öyle çakır keyif baş dönmesi yaşıyordum ki, arabasıyla beni meydandan alacak olan eşimin yanına gidene kadar TAŞLARIN ÇİZGİLERİNDEN yürüdüm hep, sendelememek, düz yürümek için.
Ozlemaki dedi ki…
Bence de 'kaldırım' Türkçe Bolat. (minik bir düzelti yapma ihtiyacı içindeyim öte yandan o dromos eril bir isim olduğu için önüne gelen sıfatta eril olur. yani kalos dromos) Bu arada Orhan Veli'de aslında bir PTT çukuruna düşmüştü diye hatırlıyorum, yanılıyor muyum? Eğer öyleyse, başarıyla geriye doğru çağ atladığımızı söyleyebilir miyiz?!
çiço dedi ki…
film beyoğlu işkencesi bilmem kaçıncı seri yine istiklalde geçiyor... yahu yıllardır mahvettiler güzelim caddemizi her yıl tadilat zavallı esnaf zavallı bizler :( bu habere üzüldüm hakkatten ya ama tabi o kırık taşlarla ölüme hazırlanan zeminden iyidir inşallah bu sefer dikiş tutar :)
Nesrin dedi ki…
Haa ha, harika bir yazı olmuş. Kesinlikle belediyenin tek anladığı döşemek, canları sıkıldıkça kimbilir kime rant sağlamak için döşeyip duruyorlar.

Kaldırıma gelince, ikisi de olabilir bence. Normalde hep Türkçe diye düşünürdüm ama Rumca anlamının iyi yol olması da çok manidar.
VuslaT dedi ki…
:))) iyi tespitler var yazında. Çok doğru çok..
hayırlısı olsun bakalım...
Uyuşuk Hayalperest dedi ki…
Sanırım bizim belediyede aynı taşlardan döşemiş. Hele ıslakken fena oluyor. Sanki buz patenindesin. İnsan kaldırımda güvenli bir şekilde yürümeyecekse nerede yürüyecek.
İnşaallah ses duyulur. Teşekkürler.
Açıklamaya göre, bencede Türkçe.
Mutlu Eller dedi ki…
Şu yazdığını okudum, korktum:
"Kırılmayacak, raylar pembemsi, diğer yerler gri ve yeşilimsi mozaik tarzında olacakmış."
Şunu da okuyunca üzerine: "Belediyenin şirketi İspark işletecekmiş marinaları"
Korkum katlandı:)
Blogger Bolat dedi ki…
Döşe bülbülüm döşe şarkısını armağan ediyorum yetkililere ;)
Blogger Bolat dedi ki…
Sözlüğe bakma alışkanlığınıza bayıldım ben ;) Bence Türçe bu sözcük. Oğlunuza selamlar ;)
Blogger Bolat dedi ki…
Çok güzel bir fikir lakin ben bu isteğinizin yerine gelmesinin zor olduğunu düşünüyorum ;) Öyle mayhoş mayhoş yürünecek çizgi için çok çalışmak gerekir ;)
Blogger Bolat dedi ki…
Özlemaki teşekkür ederim, düzeltme için, harikasın :))
Klio'nun Şarkısı dedi ki…
Yazılanları okudum ve Türkçe olması gerektiğine karar verdim:)
Blogger Bolat dedi ki…
Çiço, esnafın Beyoğlu sıkıntısı bitmeyecek anlaşılan :))
Stil Direktoru dedi ki…
Aklını da kalemini de sevdiğim insan!
Sonumuz ne olacak merak ediyorum ve yeni nesil çok şanssız cidden yazacak çok şey var ama her yerden takip edilen sözüm ona demokrat bir ülkeyiz ya yazmasam bile sen anlarsın canım. Kısaca hayırlara vesile olsun.
Sevgiler
Blogger Bolat dedi ki…
Belediye = Rant gibi bir algı mı oluşmuş ne! Nesrin Türkçe anlamı sanki daha uygun :))
Blogger Bolat dedi ki…
Bu sefer güzel döşesinler 10 yıl rahat edelim en azından!
Blogger Bolat dedi ki…
Bizde bunların ayağını mı kaydısak acep!
Blogger Bolat dedi ki…
Korkma Semi, şimdilik bize, afedersin Beyoğluna döşüyorlar, Bursa için daha vakti var :)))
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkür ederim yorum için Türkçe anlamı daha uygun :)
Blogger Bolat dedi ki…
Ben milletimi ve vatanımı canım kadar seven insanım, kim izlerse alayını diyorum...Zira haram lokma yemedik :))) Eleştirmez isek her şey daha kötüye gidecek, eleştirenlere para verilmesi lazım, zira goygoya meraklı çok Adem ve Havva var ülkemizde :)))
Sis dedi ki…
3 senede bir birileri bu şehrin bir tarafına bir şeyler döşemezse işleri rast gitmiyor sanırım. Tabii döşenenler bizim vergilerden karşılandığı için aslında başka bir yere başka bir şey döşenmiş oluyor. Arada taşa takılıp düşüp ayağını bacağını kıranlarda collateral damage( tam karşılığı ne bunun?) denip geçiliyor.
MERVE dedi ki…
istanbulda bitmek bilmeyen yol çalışmaları ve çilesi ! bu şehre geldim geleli adım başı kaldırım döşüyorlar, tramvay yolu söküyorlar kazı çalışması yapıyorlar..
Unknown dedi ki…
Istiklaldeki ilk yenilememi bu? Eger oyleyse o eski taslardan isterdim bir tane....
bozbek dedi ki…
Bazen onların araları açık oluyor ve ayakkabı kaldırımda ayak 5 adım ötesinde kalıyor .. Büyükşehir ççalışıyor ! :)
Blogger Bolat dedi ki…
Eskiden TRT'de öyle bir yarışma vardı Halit Kıvanç sunuyordu sanırım, basıyorsun zınk zonk diye yanıyordu filan :)) tam hatırlayamadım adını!
Blogger Bolat dedi ki…
Eski taşlar bardak oldu Başakcım istersen granit verelim kırık mırık bulabilirsek :)))
Blogger Bolat dedi ki…
Neden bunu yapıyorlar sizce? Sesimiz çıkmadığı için olmasın Merve!
Blogger Bolat dedi ki…
Collateral damage, belki bu terime yan hasar diyebiliriz :)) Bu kaldırım taşına düşüp kafanı kırsan b..k yoluna gitti denir öldüğünle kalırsın!
Unknown dedi ki…
Hehe! Istanbul'un tasi topragi altin, bana simdi cakil tasini verseler kolye yapasim var!
İki Kum Tanesi dedi ki…
Sayende araştırmacı ruhum canlandı gecenin 2 sinde :))
Türkçe değil diyor Sevan Nişanyan :) http://www.nisanyansozluk.com/?k=kald%C4%B1r%C4%B1m
Melange dedi ki…
Megersem Istiklal caddesinin altinda atik su tüneli varmis, alti bosmus...ve de bunu "nihayet" anlamislar!o yüzden cöker dururmus su kaldirimlar yaa ve simdi arastirip tarastirip isin dogrusunu bulmuslar...
Eskiden bir laf vardi, bi is tutturamiyanlara "kaldirim mühendisi" olucak derlerdi :))
Blogger Bolat dedi ki…
Bu gözle hiç bakmamıştım inan :) Kaldırım mühendisleri yaşadı ne diyelim :))
Blogger Bolat dedi ki…
Sevan Nişanyan'a saygı duyarım ama bu kelimenin Rumca olduğu şeklindeki görüş bence çoook zorlama olur, ben de de sözlüğü var Nişanyan'ın :) iyi yol mu kaldırım anlamını daha iyi taşır yoksa kaldırılmış yoldan oluşmuş Kaldırım mı :)
sevda s. dedi ki…
Yeni taşlara bir şey olmasa bile biz seneye bir bahane ile yeniden döşemenin bir yolunu buluruz bence :)
miniamania dedi ki…
Şükür kavuşturana ... oh be nihayet blogumla ilgilenebileceğim yazılarını özlemiştim iyi geldi.. epey birikmiş ama harika bir konser oldu . neyse kaldığımız yerden devam edeceğiz. Şu kaldırım taşı döşeme meselesi aslında başlı başına bir konu Türkiye'nin değişmez kaderi gibi... söker söker döşeriz her gelen bu döşeme işini çok sever bizde bilirsin . Bir ara Yılmaz Özdil çok güzel işlemişti bunu. Kendine iyi bak dostum.
Blogger Bolat dedi ki…
Çok berbat haldeydi keşke hiç döşemeselerdi ziyan :)
Blogger Bolat dedi ki…
Üstat teşekkürler :) İmreniyorum vakit bulabiliyorsunuz koro için biz burada eşek misali çalış çalış çalış :)
miniamania dedi ki…
aman dostum o ne demek ben de bir zamanlar öylesine yoğun çalışıyordum ki eee yaşlanınca böyle olabiliyor )) Umarın senin de zamanın geldiğinde zevklerine ayıracak bol sıhhatli günlerin olur.Boş yere dememişler, hayat yapmayı istediğimiz şeyleri yapabilmek için yapmayı istemediğimiz şeyleri yapmakla geçer diye

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı