Palamutlar Nerede?
Ben tüm balık türlerinin hepsini severim ama kırmızı etli balıkları daha çok severim. Palamut güzel balıktır, lakerdasına bayılırım tazesi için eylül, ekim aylarını dört gözle beklerim. Biliyorsunuz balık için yasaklı mevsim başladı. Sezonun açılmasını bekleyeceğiz taze balık için. Bir öykücümüzün dediği gibi “Fukara’nın kestanesi Palamut’tur.”
Bizans döneminde de fakirin ekmeğiydi ama ben İstanbul’da olalı beri palamutun ucuz olduğunu hiç görmedim. Devir değişti fakirin balığı hamsi oldu İstavrit oldu artık! Çünkü akılsız balıkçılarımız, yeteneksiz hükümetlerimiz, vurdumduymaz sanayicimiz elbirliği edip Marmara Denizi’ni, acımasızca Kerbelaya çevirdiler. Halbu ki Haliç palamut kaynardı hatta Haliç’e “Golden Horn” denilmesine palamutlar sebep olmuştur. Nasıl yani? Şöyle ki:
Bizans döneminde de fakirin ekmeğiydi ama ben İstanbul’da olalı beri palamutun ucuz olduğunu hiç görmedim. Devir değişti fakirin balığı hamsi oldu İstavrit oldu artık! Çünkü akılsız balıkçılarımız, yeteneksiz hükümetlerimiz, vurdumduymaz sanayicimiz elbirliği edip Marmara Denizi’ni, acımasızca Kerbelaya çevirdiler. Halbu ki Haliç palamut kaynardı hatta Haliç’e “Golden Horn” denilmesine palamutlar sebep olmuştur. Nasıl yani? Şöyle ki:
Boğazın en dar yeri Kadıköy yakınlarındaki Kızkulesi kayalıklarını gören balıklar ürkerek Byzantion Burnu'na yani şimdiki Haliç girişi olan Sarayburnu’na doğru yönelirler sonunda burada bereketli bir av yaşanırdı. Öyle ki tarihçiler buradaki yoğun palamut süründen elle dahi balık tutulacağını yazarlar. İsa’dan önceki eski çağ Estambul paralarının bir kısmında bu yüzden palamut resmi vardır. Bu toprakların en önemli tarihçilerinden biri olan Strabon’da palamutlardan bahseder. Bildiğiniz üzere Strabon Amasyalıdır alıp okumak lazımdır. Bazı oryantalist aydınlar Türklerin balık sevmediğini balık kültürü olmadığını yazar ve bizim bazı çakma aydınımız da evet biz Türkler balık sevmeyiz der ki bu sadece bir ön yargıdır. Atalarımız lüfer, palamut, yılanbalığı gibi daha birçok balığı yer bunlardan dolma, pilav, kebap, çorba hatta turşu yaparlar, havyar yerlerdi.
Bugün dikkatimi çekti Metro Toptancı Market TÜDAV ile birlikte''Palamutlar Nerede?'' adlı bir projeye destek veriyor. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde İstanbul Beykoz Dalyanı'nda düzenlenecek etkinlikle ilk palamutları markalayıp denize bırakacaklarmış.
Bugün dikkatimi çekti Metro Toptancı Market TÜDAV ile birlikte''Palamutlar Nerede?'' adlı bir projeye destek veriyor. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde İstanbul Beykoz Dalyanı'nda düzenlenecek etkinlikle ilk palamutları markalayıp denize bırakacaklarmış.
Bu Metro Toptancı Market ve TÜDAV alkışlıyorum. Bayram Hocam(prof.dr Bayram Öztürk) tebrikler.Greenpeace, TÜRÇEK, FSD, TÜRMEPA, TÜDAV, gibi sivil toplum örgütlerinin denizlerle ilgili daha çok duyarlılık çalışması yapması gerekir. Tabii ki bizim de onlara daha çok destek vermemiz gerekir.
Not: Bu balık türünün bebesine vanoz-gaco denirken boyutlarına göre sırayla çingene palamutu, palamut, kestane palamutu, zindandelen, torik, sivri, altıparmak ve peçuta şeklinde adlandırırız.
Yorumlar
En büyük desteğin standart altı balıkların satın alınmamasıyla olacağına inanıyorum.
denizlerimiz ve balığımıza dair akademik verinin fevkalade limitli olduğu aşikar. elbette alkışlanır, bu çalışmalar. ancak... her ne kadar palamutların markalanıp göç yollarının tesbit edileceğine destek versem de, av yasağı zamanı balık avlayabilen dalyanların bu işin başlangıcına platform edilerek payelendirildiğine de dikkatini çekmek isterim.
balıkçılar aylardır dalyanlar balık avlamasın diye kampanya üzerine kampanya yapıyorlar. biz avlamayalım, ama dalyanlar avlasın adil değil bu diyorlar. bugün, şu yasak dönemde tezgahlarda çinekoplar görüyor olmamızın yegane sebebinin dalyanlar olduğunu söylüyorlar. yetmiyor, olta ile bile avlanması bu mevsimde yasak olan palamutların bu dalyanlar vasıtasıyla tutulduğunu iddia ediyorlar. aynı iddiayı benim bin yıllık balıkçım, lüfer kampanyamızın da destekçisi Eminönü'ndeki Taze Balık'ın sahibi Bekir bey de tekrar ediyor. Mart'tan beri, Defne hanım, durdurun dalyanları, kıyım olacak gene dedi durdu. il tarım da çinekop şikayetlerinin arttığını doğruluyor.
şimdi hal buyken, Bayram hoca "geleneksel" ve "tarihi" bulduğu bu dalyanları, böylesi bir projeye açılış için seçtiğinde (5 Haziran Salı günü kalabalık bir basın grubu ile Beykoz dalyanında yapılacak projenin açılışı) ben bu işte bir yanlış var demeden edemiyorum.
muhabbetle,
D
http://www.zugurduncenesi.com/
Ben aslında bu postu yazarken bu dalyanlar hala kullanılıyorsa yandık ki ne yandık diyerek tedirgin olmuştum, korktuğum başıma geldi. Yanlışın tarihisi olmaz bu dalyanlarla ilgili müthiş resimler bulmuştum sanırım Amerika'da bir üniversitenin sitesinde. Bu dalyanlarla ilgili başka bir post daha yazmak şart oldu.
Bu konuda açık yüreklilikle beni uyandığın için teşekkür ederim.
Sevgiler
Geçen sene konuştuğum Egeli yaşlı balıkçı sebebi modern cihazlara bağlıyordu. Eskiden balıkçılık bilgelikti, denize açılmak için denizi, yaşayan kültürü bilmek gerekiyordu. Şimdi teknesine cihaz takan balıkçı!
Trafik için gereken ehliyet gibi denize açılmak için de fazla bir eğitim yok. Ya da var ama sözde!
Bu tarz işler ülkemizde hep deve ve eğrilik meselesini çağrıştırıyor...
Bu yazıda balığı değilde balığın altındaki bilgileri buldum, yine onları yedim mesela. Üstelik sindirince yemek gibi kaybolmuyor bu bilgiler, o yüzen çok değerliler. Çok az yazar var senin gibi okuduğumda bana ekstra bir şey katan, kıymetlisin o yüzden Sevgili Bolat...
Bizim eğriye hep işaret etmemiz lazım yada işaret edenlere destek olmamız lazım Semi :)
ayak üstü karadeniz somonu tarifi de vereyim madem YAVAN dediniz:
yuvarlak kesilmiş somonlar yağlı kağıdın üzerine dizin üzerine sızma marmaris zeytin yağı,çok az kuru fesleğen ve çörek otu gezdirin. taze çekilmiş karabiber ve tuzu da serptikten sonra 220 derece soğuk fırında 50 dk pişirip üzeri kızarınca çıkarın. afiyetle yiyin:) bu mevsimde bulursanız tabii:)
Sevgiler..
Yej!
http://hippilazman.blogspot.com
Letters To Juliet
beni cok eskilere tasidiniz:)
degirmendere sahilinde ,mutavazi sandalimizda......
barbuunya,lufer,kirlangic,izmarit,istavrit,pisi baligi
neler nelerrrrrr
babacim bahriyeliydi.....emekliligin tadini yasadi
sevgiler
http://www.zugurduncenesi.com/
Yorum Gönder