Bloggerlar ve İstanbul
İlginç bir blog araştırması yayınlandı. Bu araştırmaya göre Türkiye’deki blog ekosisteminin %53’ü İstanbul’da ikamet ediyor. Estambul’u sırayla İzmir ve Ankara takip ediyor sonra Bursa Antalya ve Adana en çok blogger barındıran illerimiz oluyormuş.
İnternet dünyasının en özgün içeriklerini bloggerlar sağlıyor. Son yapılan araştırma da teyit ediyor ki kadın bloggerlar artık erkekleri geçmek üzereler! Bence sebebi kadın duyarlılığı ve yaratıcılığıdır. Her gün yemek yapan bir kadını düşünüyorum mucize gibi.
Peki, bloggerlar en çok hangi konuda yazıyormuş? Yeme içme, yemek tarifleri, kişisel günlükler, kişisel bakım ve yaşama dair diğer şeyler en çok tercih edilen başlıklar. Bence listeye moda bloggerları da eklenmeliydi. Bloggerlar bloglarını saat 09:00 ile 12:00 arasında yenilemeyi tercih ediyorlarmış. Sebebi de çoğunlukla tam zamanlı işlerde çalışan bloggerların güne işleriyle başlayıp bloglarını güncelleyerek nefes almayı tercih etmeleri gösterilmiş.
Araştırma Türkiye’nin yeni içerik üreticilerinin genç ve eğitimli bir neslin temsilcilerinden oluştuğuna işaret ediyor. Bloglara ilgi gösteren meslek grupları olarak : BT sektörü %29 iken Mühendislik dalları %15 ve Reklamcılık sektörü %13 oranında Türkiye blog eko sistemi içinde yer alıyormuş.
Yine bu araştırmaya göre biz bloggerlar, zengin ve orijinal bir içerik üretebilmek için gündemi yakından takip ediyor ve her an iletişimde kalmayı tercih ediyormuşuz ve akıllı telefon tercihimiz çok yaygınmış. Şahsen ben gündemi takip ediyorum ama postlarım gündeme göre olmuyor. Canım ne isterse onu yazıyorum ama içinde İstanbul olmalı yazacağım yazının.
Araştırmayı Bumerang Network yapmış. Ben Marketing Türkiye Dergisi’nden okudum. Hürriyet Gazetesi İnternet Grup Başkanı Erhan Acar araştırmada özetle şunları belirtmiş: Günümüz dünyasının yeni içerik üreticileri alışageldiğimiz yazar profillerinden çok farklıymış ve kadınlar yazın hayatına bloglar sayesinde ağırlığını koymuş. Bloglar Türk toplumun hayatına açılan bir pencere işlevi görüyormuş. Bence son tespit 10 numara.
Bu araştırmayı! Peki, ben nerden okudum! Severek takip ettiğim Marketing Türkiye Dergisi’nden. Bloglarla ilgili olarak faydalı bir çalışmayı da bu adreste görebilirsiniz. Çalışmanın adı Bloglar Listesi kendisi postlarından tanıdığımız bildiğimiz bir blogger.
Grafik Kaynak: Marketing Türkiye
Grafik Kaynak: Marketing Türkiye
Yorumlar
O zamanlar bu kadar çok diildik.
Modada Eda Aplamız(Stildirektörü),yemekte Portakal Ağacı, Selin Çağlayan ablamız vardı mesela.. Onlar işi önde götürenlerdi ki hala öyleler ama çok fazla yeni arkadaş katıldı. Ben takip bile edemiyorum yetişemiyorum artık :)
İyi ki bu alemi keşfetmişiz.
Birgün herkes blogger olacak :)
Güzel bir paylaşım olmuş. Ellerinize sağlık.
Kadın blogger sayısı bu yüzden fazla görülse de erkeklerin de çoğunlukla teknoblog yazdığını görüyoruz:)
ve bu güzel yazının son cümlesini anlayana kadar akla karayı seçtim desem abartmış olmam sanırım öyle odaklanmışım ki yazıya ve kaynaklarınıza ,konuyla alakalı sandım..çok güzel bi yazıydı. çay var mı peki?:))
Daha çok blog olsun, biz daha çok keyiflenelim değişik yazılar okurken :)
Zevkle okudum yazını...
htpp://yagmuryucel.blogspot.com
Canim arkadasim iyiki varsin, senin pabucunu ancak Teo atar dama :-))))
Sağol(unuz) :))
süper bir araştırmaymış
teşekkürler
Blogların bu kadar popüler hale gelmesi biraz da "Hah, madem öyle buyur daha iyisini yapabiliyorsan sen yap!" fikrinden çıktı gibi geliyor bana. Eskiden insanlar dertlerini anlatabilmek i.in yazılı-basılı bir materyal sahibi olmak zorunda kalıyorlardı ki dertlerini geniş çevrelere okutabilsinler. Blog ilk olarak bunu kırdı bence. Okuduklarını değerlendiren insanlar düşündükleri ile ilgili fikirlerini istedikleri gibi yazmaya başladılar ve bu yazılanları okuyan "izleyiciler" oluşmaya başladı. Ayrıca kategorilerde gördüğümüz gibi bloglar insanların ihtiyaçlarını karşılamak yönünde de bir araç oldu. Kendi içini boşaltmak isteyen, yaptıklarını paylaşmak isteyen, teknoloji ile ilgili bilgi vermek isteyen, neyle neyi yakıştırırım diye düşünen için bir ara-düzlem oluiturdu ki bu açıdan da oldukça işe yaramaktadır benim gözümde. Yemek bloglarının bir kısmının ev kadınları tarafından yapılıp paylaşıldığını düşünmekteyim. Bu açıdan da evinden dış dünya ile çok geniş izleyicili bir şekilde iletişim kurmaya başladı kadınlar. Hele ki şu gidişat devam ederse (ülke bazında, blog bazında, toplumsal bazda) bu katılımın daha da artacağını düşünmekteyim :)
Blog açılması güzel de, çok hevesle açılan bloglar bir süre sonra bırakılıyor.
Öylesine yazılan, bir sürü imla hatası bulunan yazılar, özgün olmayan içerikten dolayı da kısa sürede kendini belli ediyor.
Neyse zamana bırakıyoruz sanırım bu durumu:)
Lakin bizim gibi gurbet kusu olan ve bloglarinda memleketim diye inleyen blogcular kategorisini atlamislar yahu :D
Özgün içerik, buradaki kilit kavram, bence de :)
Yorum Gönder