Fış fış kayıkçı!

Hale tenger  sebla şahin küratör
İstanbul Modern’deki iki sergiyi Sebla Şahin, küratörler Çelenk Bafra ve Sena Çakırkaya eşliğinde geziyoruz. İstanbul Modern Estambul'un yüz akı bir proje. Devletin yapamadığını Eczacıbaşı ailesi yaptı. 

“Modernlik? Fransa ve Türkiye’den Manzaralar” 

Küratör Çelenk Bafra anlatıyor biz ağzının içine bakıyoruz. Çok başarılı buldum kendisini. Mercii küratörüm. Sergide birbirinden güzel eserler var ama beni en çok etkileyen Hale Tenger’in  Strange Fruit “Tuhaf Meyve” adlı eseri oldu. Şöyle bir şey düşünün, yaklaşık 3 metre uzunluğunda  50 cm eninde tamamen kuş tüyü bir kapıdan giriyorsunuz (ahanda öldünüz ya da kibarca pass away durumu) kuş kanatlarında ahiret yolculuğu. O da ne! Öte dünya yerine boşluktasın etrafın yıldızlarla dolu ortam karanlık karşınızda iki oda ve iki dünya ortası araf.  Dünyanın birisi coğrafi görünümlü yemyeşil, dağlar ovalar kısaca cennet. Diğeri parsellenmiş dünya orası benim burası senin türünden sınırlar çizilmiş, sınırların kutsandığı, abuk çizgiler uğruna milyonların öldüğü siyasi atlas görünümlü dünya (alın size cehennem). İçeri girdiğinizde şok oluyorsunuz, ıııgaağaaaaiiiiii şeklinde bir arya ile tüyleriniz diken diken oluyor. Ölünce tüy kalır mı orası, şimdilik soru işareti olarak kalsın. Çelenk Bafra söyledi arya bile tersten söylenmiş, gerçekten çok etkileyici. Hale Tenger ile aynı ülkenin vatandaşı olduğum için mutlu oldum.

Prix Pictet sergisi

Nasan Tur’un artık olmayan SSCB, Yugostlavya, Doğu Almanya gibi ülkelerin  olmayan bayraklarından oluşturduğu enstelasyon, Ayşe Erkmen’in mayınlı ve bombalı seramikleri ve Fış Fış kayıkçısı ve  tabiî ki Sarkis pembe odası. Son olarak şunu belirteyim Thomas Hirschorn’un One World adlı eseri ATLAS’ın artık görevini tamamladığını ve dünyanın yükünün üzerimizde olduğunun resmidir. Prix Pictet sergisinde  küratör Sena Çakırkaya’nın anlattıkları arasında benim favorim Rena Effendi  adlı Azeri sanatçı oldu. Çok teşekkürler Sena Hanım.

Çağdaş Sanatların Mabedi İstanbul Modern, "hoş bulduk" Sebla Hanım, "hoş bulduk" Çelenk Bafra, "hoş bulduk" Sena Çakırkaya "hoş bulduk" çok teşekkürler Semi, iyi ki varsın.

Fotoğrafın hikayesi şu Ayşe Erkmen'in "Fış Fış" adlı eseri aslında tın tın tenekeden bir dünyada yaşadığımızı anlatıyor bir çok şeyin greenwashing olduğunu adeta gözümüze sokuyor. Elbette, bizler de biliyoruz bir çok şeyin sahte olduğunu! Tıpkı yüzemeyen şu teneke yeşil kayık gibi.

Strange Fruit

Hani o çok öykündüğümüz Amerika Birleşik Devletlerinde sırf renkleri kara diye ağaçlara asılan ve bunları gören Abel Meeropol’ün yazdığı şarkıda bunları tuhaf meyveye benzetmesi olayıdır. Son not, çağdaş sanatta çok kıskanılan bir insandır Hale Tenger.

Yorumlar

Unknown dedi ki…
Guzel mi guzel yazı eline koluna saglik bezelye Bolat.. hem Eczacıbaşı hem emek hemde para harcıyor bu islere onlarida tebrik ediyorum
RABİA SERTELİ dedi ki…
İstanbul Modern adı gibi İstanbul'un modern yüzü. Devletin yapamadığını yaptı dediğiniz aile de devlet gibi. Bir eczacı babanın çalışkan oğulları ve bu günkü torunları ile bu memlekette servet yaptılar. Dünyada da böyle oluyor. Zenginler, sanat olaylarını finanse ediyorlar.
Eczacıbaşı ailesine bir defa daha teşekkürler...
Asortik Krep dedi ki…
Rüya gibi anlattın zaten.. :)
Mutlu Eller dedi ki…
Böyle yazdın ya daha çok içim gitti:(
Ama senin gitmen çok iyi oldu. Ben teşekkür ederim, gittin, gördün, aktardın...
Sen bu postu Sebla Hanım`a da atarsan iyi olur. Bir de Twitter hesabından İstanbul Modern`e. (zaten yaptıysan dikkate alma. Yapmadıysan yaparsan sevinirler, onlar da yayınlar.)
Blogger Bolat dedi ki…
Kesinlikle hak ediyor Emir.
Blogger Bolat dedi ki…
Evet modern dünyada böyle yapılıyor demek ki bizde ileriye doğru bir gidiş var :)
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkür ederim :)
Blogger Bolat dedi ki…
Tamamdır Semi, yarın atarım mail olarak :)
Kum Tanesi dedi ki…
Alp Bey bugün de cok güzel bir temayla bizi aydinlattiniz. Yazinizi ilgiyle okudum.Böyle ailelere ihtiyacimiz olmakla birlikte devletin bu konulara daha cok ilgilenmesi gerekir tabii insanlarimizinda. Calismalarinizin devamini dilerim. Hürmetlerimle!
Unknown dedi ki…
Kuş tüyünden kapı çok acaip!
VuslaT dedi ki…
İlginç, tasavvur edemedim gözümde kuş tüyü kapıyı!!! Öğretici yayınlar köşesi..
Yazılarınızı okudukça İstanbul'un enerjisini biraz daha özlediğimi fark ediyorum.. Ama öyle bir gariptir ki bu şehir benim için, içinde olduğumda kaçacak yer arıyorum; kaçtığımda ise dönmek için tüm gücümü kullanıyorum..

Blogger Bolat dedi ki…
Kesinlikle işadamları daha çok sanatla ilgilenmeli, teşekkür ederim yorum için :)
Blogger Bolat dedi ki…
Kuş tüyü yastık gibi :)
Blogger Bolat dedi ki…
Efem linkte koydum görüntüsünü ama klostrofobik bir durum :)
Blogger Bolat dedi ki…
Bu ne yaman oksimoron efem hem çekici hem korkunç :)
LILA MOONLIGHT dedi ki…
Merhaba Bolat, cok zaman oldu, yogun bir donemdi, ardindan tatil, simdi yine yogun bir donem. Oncelikle ben Istanbulda bir aylik bir tatil istiyorum, Istanbul tavsiyelerini soyle kosturmadan, aheste aheste gezmek yasamak istiyorum : ) Istanbul Modern e gitmeyeli cooook zaman oldu, bu sergiler de ilgimi cekti, Strange Fruit u cok merak ettim, insallah yakalayabilirim : )
Blogger Bolat dedi ki…
İstanbul ve tatil yanyana gelince tadından yenmez bir ikili gibi görünüyor :) Sergi etkileyici tavsiye ederim.
Muge Cerman dedi ki…
Yine leziz bir yazı olmuş. Sergiyi sizin gözünüzden bir kez daha gezdim diyebilirim. Bloguma yaptığınız yönlendirme için de teşekkür ederim.
Sevgi ve ışıkla kalın...
Lady Nietzsche dedi ki…
Çok okuyan mı yoksa çok gezen mi bilir derler...
Genelde çok okuyan ama bir türlü yoğunluktan bu tür şeylere vakit ayıramamanın,hem üzüntüsüyle hem de hayranlıkla okudum...
Okumaya karşı zaafım olmakla beraber, hayatım boyunca sizin gibi insanlara özendim ve ne yazık ki yaşadığım şehrin değerini bilmediğimi bir kez daha fark ettim.
Büyük bir merakla takibinizdeyim sizi de beklerim.
Sevgiler...
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkür ederim :) sizde sevgiyle kalın.
Blogger Bolat dedi ki…
Çok teşekkür ederim güzel yorum için Lady Nietzche :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı